Szívünk csücske: Mór! 10+1 kérdés és válasz – Szekeres Edit

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Szekeres Edit saját archívumából/

Egy magazin ilyen rovattal zárul hétről-hétre, melyből kirajzolódik a végén a megkérdezett személy esetleg egy olyan oldala, énje, amit nem ismertünk annyira. Itt is ugyanez a cél, csak a fókuszában az Ezerjó hazája, Mór áll. Fogadják szeretettel!

Névjegy

Név: Szekeres Edit

Foglalkozása: tanító, angol tanár

Mikor és hol született, mióta él Móron:   1973., Mór

Magánéleti adatok: egy lányom van,  17 éves, vele élek

Hobbija: zene, olvasás, sütés

1.Mi az az idézet, ami a legjobban kifejezi Önt?

„A heart is not judg ed by how much you love, but by how much you are loved by others.”

The Wizard of Oz,

„A jóságodat nem azután ítélik meg, hogy te hogy szeretsz, hanem hogy téged hogyan szeretnek mások.”

Óz, a csodák csodája

2. Mit jelent Önnek a város, pár kulcsszóval kifejezve?

Otthon, család, barátok, élet, szépség.

3. Van esetleg móri kötődésű példaképe a múltból vagy napjainkból, miért ő?

Fontosnak tartom az idegen nyelvek ismeretét. Ebből is fakad, hogy számomra igazán nagy móri példakép Radó Antal, akit korának legnagyobb műfordítójának tartanak. Egyben író, költő és irodalomtörténész is volt. Többek között Shakespeare: A velencei kalmár című vígjátékát is lefordította. Olasz szerzők műveit is fordította magyarra. Több verskötete, néhány irodalomtörténeti, verstani és műfordításelméleti munkája jelent meg. Könyvtárunk névadója. Ennek ellenére keveset tudunk róla mi, móriak, pedig életműve figyelemre méltó.

Hadd említsek meg még egy figyelemre méltó embert, akinek munkáját ámulattal követem. Ő Dezső András újságíró, publicista és író. Még gyermekkoromból emlékszem rá. Különleges egyéniségnek tartottam már akkor is. Tavaly és idén jelent meg két nagysikerű könyve, A maffiózók mackónadrágban és a Magyar kóla. Elképesztő a precízsége, a maximalizmusa és bátorsága. Szerintem sokan nem tudják, hogy gyermekkorában Móron élt.

4. Van olyan móri történet, legenda, monda stb. Mórról, amit nagyon szeret?

Kettő jut most eszembe, egy régi és egy viszonylag újabb keletű:

-Régen gyermekkoromban unokatestvéreimmel szerettünk a Szent Kereszt-plébániatemplom körüli részen játszani. Gyönyörű onnan a kilátás. Akkor vettem észre, hogy a harangtorony egyik fala nagyon régi kövekből épült, és ezt be sem vakolták. Kérdeztem apukámat miért. Ő azt mesélte, hogy Móron már nagyon régóta laknak emberek. Már a Római Birodalom idején is állt itt egy őrtorony, ami az itt átmenő fontos utat őrizte. Azután is fontos szerepet töltött be ez a terület, ahol ma városunk van. Azon a helyen, ahol a templom ma áll, mindig volt valamilyen épület. Nem vettük végig a történelem folyását, mert még kicsi voltam. Elmesélte, hogy a templom építésénél felhasználták azokat a régi köveket és falmaradványokat, amiket itt találtak. Azért, hogy mindig emlékezzünk milyen fontos és régi helyen lakunk, mind a mai napig látható. Néha elsétálok arra és megérintem, mert olyan mintha a múltat fognám meg. Azóta is varázslatos számomra a történet és a hely, még ha nem is így igaz teljesen.

-Amikor anno a főiskolán kis előadást kellett tartanom a móri borvidékről, kutatásaim során tudtam meg, hogy a XIX. századi filoxéravészt, itt a móri borvidéken  az Ezerjó fajta túlélte. Szerte az országban nagy károkat okozott ez a rovar minden borvidéken. Szőlőültetvények mentek teljesen tönkre, de Móron nem okozott ilyen nagy károkat. Erős fajta az Ezerjó, itt hamar újraindult a szőlőtermesztés.

5. Melyik a legkedvesebb hungarikuma, és mórikuma?

A hungarikumok közül sok kedves a számomra, de különösen szeretem a Zsolnay porcelánt. Szemet gyönyörködtető, és az a jó, hogy itt lehet velünk a lakásunkban. Nekem is van pár. Ha rájuk nézek, nem csak a kiválóságuk jut róluk az eszembe, hanem saját kis emlék is fűződik mindegyikhez.

Számomra a mórikum egyenlő a Móri Ezerjóval. Kóstoltam már sokféle bort, de nekem mindig ez lesz a legfinomabb, az a finom fahordós móri hagyományos eljárással készített. Megemlíteném még a móri különlegességek sorában a bálványprést, mert ez is a móri borvidék jellegzetessége. Kíváncsi lennék, hogy használják-e még valahol!

6. Kedvenc helye(i) Móron és a környéken?

Nagyon szeretem a Lamberg-kastélyt és a parkját. Ha belépek az épületbe, mindig elragad a múlt, különös hangulat fog el. Gyermekkorom óta varázslatos helynek tartom. A parkja pedig olyan, mint egy kis zöld sziget vagy oázis a város közepén. Otthont nyújt számos kis állatnak. Sétahely, találkahely, beszélgetések helyszíne, vagy csak jó leülni egy padra és pihenni itt.

7. Nagyon sok nívós rendezvény van Móron, Önnek van esetleg kedvence (a Móri Bornapokon kívül)?

A Szent György-heti Vigasságok rendezvénysorozatot különösen kedvelem. Ez az első „kimozdulós” móri ünnep a hosszú tél után, a tavasz közepén. Ekkor érzem már, hogy közeledik a nyár. Jó találkozni és beszélgetni a rendezvényeken az ismerősökkel, barátokkal. Igazán felpezsdíti a város életét.

8. Ha lenne Mórnak kabalafigurája, Ön mit javasolna, mi legyen az?

Sajnos nem vagyok kreatív ilyen téren, de egy móri mókus aranyos lenne. A Lamberg-kastély parkjában is él pár. Nagyon szeretem őket.

9. Van-e olyan kedves étel, ami a vidékhez kapcsolódik és Ön nagyon szereti?

A paprikás leves. Apukám nagyon finoman készítette el nekem.

10. Tud olyan szavakat, amit máshol nem használnak, csak Móron?

Sajnos, nem tudok. De gondolom, a kifejezetten móri ételek közül a kvircedli nevét mások nem ismerik.

+1 Van-e még kedvenc móri bora az ezerjón kívül?  

Szeretem még a rizlingszilvánit is.

 

                                                                           Nagy Pál

Írj Te először kommentet "Szívünk csücske: Mór! 10+1 kérdés és válasz – Szekeres Edit"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*