Folyamatos a fejlődés a móri lánglovagoknál – beszélgetés Czupár Norbert tűzoltóparancsnokkal

Népszerű ajánlatok

/Fotó:Czupár Nobert/

Kicsit több, mint két éve került a Móri Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoki beosztásába Czupár Norbert. Akkor beszéltünk utoljára.  Mostani megkeresésemre is készségesen mondott igent.

/Czupár Norbert móri tűzoltóparancsnok/

-Néhány nap van hátra 2020-ból, talán lehet már mérleget vonni.  A tavalyi évhez képest idén  több vagy kevesebb vonulásuk volt (tűzeset, baleset, egyéb műszaki mentés…)? Hány riasztást kaptak eddig?

A tavalyi évben összesen 218 esetben vonultunk ki különböző eseményekhez. Az idei évben november 30-ig összesen 216 riasztást kaptunk. Tűzeset  58, műszaki mentés: 129, téves jelzés 29 volt.  Minimális emelkedés mutatkozik a riasztások számát tekintve, zömében a műszaki mentések teszik ki a riasztásokat. Itt autóbalesettől kidőlt fákon át a kútba esett állatokig minden esemény előfordult ebben az évben. A téves jelzések döntő többsége a tűzjelző rendszerek téves jelzéséből adódik.

/Fotó:Czupár Norbert/

Fontos változás, hogy 2020. márciusától az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság külön engedélyével már nem csak Mór és hét település területén avatkozhatunk be, hanem a szomszédos tűzoltóságokkal kötött együttműködési megállapodás szerint segítséget nyújthatunk egymásnak. Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy ha pl. Móron egy időben két esemény van, akkor pl. a Kisbéri Tűzoltóság jön kisegíteni bennünket, ám ez fordítva is igaz. Ezt a lehetőséget eddig három önkormányzati tűzoltóság kapta meg az országban.  Az állampolgároknak nem számít, hogy honnan jön a segítség, csak az, hogy minél előbb érkezzen. Eddig például ha Bakonysárkányon történt egy komolyabb esemény,  a Székesfehérvári Tűzoltóság (45 km! ) vonult segítségnyújtásra a kisbéri csapatnak. Márciustól ezt a feladatot mi ( 13 km!)  látjuk el.

Büszke vagyok, hogy a mi csapatunk felkészültsége és a technikai felszereltségünk a kérelem elbírálása során alkalmas minősítést kapott, így lehetővé vált a gyorsabb segítségnyújtás!

2020-ban eddig négy alkalommal vonultunk segíteni, és három alkalommal kaptunk mi segítséget a szomszédos tűzoltóságoktól.

-Hogy  állnak a munkájukhoz szükséges felszerelésekkel, azok cseréjével, korszerűsítésével? 

Minden szükséges eszközzel rendelkezünk a munkánk , feladataink biztonságos elvégzéséhez. Az OKF által kiírt pályázatok útján nagyobb értékű felszerelések cseréje zajlik, a kisebb összegű eszközöket a saját költségvetésünkből cseréljük. A járműveink megfelelnek a kor színvonalának. A tartalék gépjármű fecskendőnk egy IFA típusú jármű, ami kiszolgálta már a maga idejét, így 2021-ben szeretnénk egy fiatalabb, korszerűbb tűzoltóautóra cserélni.

-Korábbi beszélgetésünk idején modernizálták (fűtés, szigetelés, nyílászárók) az épületet, ahol laktanyájuk van. Milyennek tartja jelenlegi elhelyezésüket, az épp szolgálatban lévők munkakörülményeit?

A laktanya külső homlokzatszigetelése, fűtéskorszerűsítése, nyílászárók  cseréje megtörtént. A belső felújítás éppen kezdődött volna, mikor a Covid első hulláma betört, így a Polgármesteri Hivatallal egyeztetve a felújítást elnapoltuk, de  reményeink szerint 2021-ben megtörténik. Az elhelyezési körülményeink megfelelőek, rendelkezünk tisztálkodási, étkezési, oktatási és pihenési célt szolgáló helységekkel.

-Milyen kapcsolatban állnak a helyi és környékbeli önkéntes tűzoltóságokkal?

A szomszédos települések tűzoltó egyesületeivel jó a kapcsolatunk. A riasztásokat saját településükre ők is megkapják egy automata sms-rendszeren keresztül. Bodajk ÖTE, Csókakő ÖTE rendszeresen jár is velünk riasztásokra, számtalan káreset felszámolásában segítségünkre vannak. A bodajki csapat Mórra is jön segíteni önzetlenül, ha szükséges. A gyakorlatokra kapnak meghívást, amennyiben idejük engedi,  részt is vesznek rajta.

-Rendelkeznek a feladatuk ellátáshoz szükséges létszámmal?

Létszámunk hál istennek realizálódott az elmúlt két évben, a szolgálatot biztonsággal ki tudjuk adni minden nap. Minden kollégám rendelkezik a beosztásához szükséges államilag elismert végzettséggel. Az önkéntesek közül 4-5 fő stabil helyettesítő van , akik bármikor bevethetőek.

-Idén új szolgáltatásokat indítottak társasházaknak, cégeknek. Melyek ezek, és milyenek az eddigi tapasztalataik?

Így van! Kevesen tudják, hogy a Móri Tűzoltóság már több mint 10 éve „csak” beavatkozó tűzoltóság, tehát hatósági munkát nem végzünk. Ezt a feladatot a Katasztrófavédelmi Igazgatóság látja el.  Ellenben a tűzvédelem, és a tűzmegelőzés a feladataink közé tartozik.

Idén elindítottuk a tűzvédelmi programunkat, első sorban a lakosság és társasházak részére. Ez a program sikerrel zárult,  több mint 250 tűzoltó készüléket helyeztünk ki a társasházakban, emellett az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásainak megfelelően a társasházaknak elkészültek az egyedi tűzvédelmi szabályzatai és a menekülést, tájékozódást segítő táblák kihelyezése. Ami külön siker számunkra, hogy idén már alkalommal sikerült kezdődő lakástüzet eloltani az általunk kihelyezett tűzoltó készülékekkel.

Jövőre tervezzük bővíteni a szolgáltatást vállalkozások, cégek részére, illetve egy karbantartó-javító műhely létrehozása is folyamatban van. A teljes tűzvédelmi eszköz paletta felülvizsgálatára fel vagyunk készülve, rendelkezünk a szükséges végzettséggel,  bátran fordulhat hozzánk ilyen ügyekben is bárki!

 

                                                                                                    Nagy Pál

 

/Fotó:Czupár Norbert/

Írj Te először kommentet "Folyamatos a fejlődés a móri lánglovagoknál – beszélgetés Czupár Norbert tűzoltóparancsnokkal"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*