A megye egyik legjobban felszerelt tűzoltósága vagyunk – Riport Czupár Norbert móri tűzoltóparancsnokkal

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Czupár Norbert saját archívumából/

Több, mint négy éve került a Móri Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoki beosztásába Czupár Norbert. Tavalyelőtt év végi megkeresésemkor először vont mérleget az évi tevékenységükről.  2022. év vége felé is erre kértem:

-Beszélgetésünk idején már csak pár nap van hátra az idei évből.  Hány riasztást kaptak eddig tűzhöz, balesethez, műszaki mentéshez, stb…? Hogy alakult ez a korábbi évekhez képest?

A 2022-es évben 198 riasztásunk volt, amire ki is vonultunk. Ezen felül kb. 25-30 olyan riasztás is akadt, amiről vonulás közben visszafordítottak bennünket, ezek zömében tévesen bejelzett tűzjelzők voltak. A riasztási arányt tekintve egyharmad tűzeset, kétharmad műszaki mentés. A tűzesetek átlagosan alakultak. Nem volt olyan terület, ahol megugrott volna a riasztási szám. Amiből kevesebb volt a térségünkben az országos átlaghoz képest, az a szabadtéri erdő-, mező-, tarlótüzek.  Műszaki mentések tekintetében az időjárás következtében bekövetkezett események, valamint az autóbalesetek jellemzőek zömében. Az előző évekhez képest átlagos ez a riasztási szám.

2022-ben három tűzesetet emelnék ki:

Pusztavámon a tehenészet területén égett egy járműjavító csarnok, benne tárolt traktorokkal, mezőgazdasági gépekkel.

Móron a Kodály Zoltán utcában egy társasház 4.emeleti lakása égett teljes terjedelmében, ami átterjedt részben a két szomszédos lakásra is.

– Szintén Pusztavámon égett egy családi ház tetőszerkezete, lakóhelyiségei, itt kollégáink egy embert mentettek ki az égő szobából.

A Kodály Z. utcai tűzeset – Fotó: Czupár Norbert saját archívumából

-Hogy  állnak a munkájukhoz szükséges felszerelésekkel? Milyenek a munkakörülményeik, megvan-e a szükséges létszámuk?

Felszereléseink tekintetében bátran állíthatom, hogy a megye egyik legjobban felszerelt tűzoltósága vagyunk. Rendelkezünk minden olyan speciális eszközzel, ami az életmentést, kármentést, tűzoltást segíti. A megyében az egyetlen olyan tűzoltóság vagyunk, ahol rendelkezésre áll alpintechnikai felszerelés is. 2021-ben a Gaja-völgyben egy minősítő gyakorlaton vettünk részt, ahol a ránk szabott feladatot maradéktalanul végrehajtottuk.  Ez nyilván az önkormányzat támogatásának, sikeres pályázatoknak köszönhető, valamint a tűzoltóság által üzemeltetett kisvállalkozásból befolyt összeget is fejlesztésekre fordítjuk.

Minősítő gyakorlat a Gaja-völgyben  –  Fotó: Czupár Norbert saját archívumából

Járművek tekintetében: az első szerünk jó műszaki állapotnak örvend, de 2023-ban egy nagyobb általános karbantartást hajtunk végre rajta. A tartalék szerünk egy IFA volt, ami már nem felel meg a kor követelményeinek, de egy alapítvány segítségével sikerült most decemberben egy adomány tűzoltóautóhoz hozzájutni Németországból, így a tartalék gépjárműfecskendő is hadrendbe állítható szükség esetén.  A kisbuszunk pedig a vállalkozási tevékenységet támogatja, illetve az önkéntes tűzoltó egyesület vonulós szere is egyben.

Pusztavámi tűzesetnél a móri lánglovagok  –  Fotó: Czupár Norbert saját archívumából

A laktanyai elhelyezés 2022-ben nagyot fejlődött. A belső körlet teljes felújításon esik át, ami részben áttolódik a 2023-as év elejére. Itt meg kell jegyeznem, hogy a vízvezeték-szerelésen kívül a többi munkálatot az állomány végzi, az anyagi forrást a vállalkozásunkból befolyt bevétel biztosítja.

Létszámunk állandó, nyilván minimális rotáció nálunk is van, de eddig mindig sikerült pótolni a leszerelt kollégákat. Mindenki rendelkezik a megfelelő szakmai képesítéssel, beosztásához rendelt szakvizsgával.

Idén szeretnénk meghirdetni az „önkéntesség éve” programot, melynek keretében önkéntes kollégákat toborzunk, kiképezzük őket , hogy nagyobb eseményeknél támogathassák a munkánkat.

-Milyen a kapcsolatuk az önkéntes tűzoltókkal (pl. móri, bodajki, csókakői…)?

A környező önkéntesekkel a kapcsolatunk nagyon jó. Segítjük, támogatjuk egymást a káresetek felszámolása során, illetve egymás rendezvényein is szívesen veszünk részt. Munkánkat legtöbb esetben a bodajki és csókakői csapat segíti.

-Ha jól emlékszem, két éve új szolgáltatásokat indítottak társasházaknak, cégeknek. Mik  az eddigi tapasztalataik ezekről?

Így van! Tűzvédelmi eszközök javításával, karbantartásával foglalkozunk. A társasházak kb. 90%-a ügyfelünk lett. Példaértékű, hogy átlagosan minden lépcsőházban három tűzoltó készülék van kihelyezve, illetve folyamatosan szemlézzük is a társasházakat, melyek eredményéről a közös képviselőt tájékoztatjuk. Fejlődésünk folyamatos: több vállalkozás, valamint az ipari parki cégek zöme már a partnereink között szerepel. Ennek eredményeképpen 2022 -ben sikerült vásárolni egy saját porral oltó javítóműhely felszerelést. A műhely kialakítása, engedélyeztetése ez év első negyedévében történik meg.

-Sajnos gyakorta olvashatunk-hallhatunk vakriasztásokról. Önöket is „boldogítják” ilyenekkel?

Két féle riasztást különböztetünk meg ebben a témakörben. Létezik a szándékosan megtévesztő jelzés , amely azt jelenti, hogy kivonulunk és semmilyen körülmény nem utal a jelzésben elhangzottakra. Ennek a jelzésnek büntetőjogi következménye is van, minden esetben feljelentés történik. Műveleti körzetünkben ez évente kb. 1-2 alkalom.

A másik ilyen a téves jelzés, ami azt jelenti, hogy az állampolgár lát, vél valamit, ez alapján tesz bejelentést. Kivonulunk, találunk a jelzésre utaló körülményt, pl. valóban van füst, valóban van egy balesetes jármű a helyszínen, de ezek az események nem igényelnek beavatkozást. Ezt természetesen mi is jóhiszeműen kezeljük, hiszen inkább vonuljunk ki egy kisebb vélt észlelésre, mint később egy nagyobb tűzhöz, esetleg tragédiához. Az ilyen jellegű téves jelzések száma 10-12 eset évente.

Ide tartozik, hogy néhány éve már nem a móri ügyeletre futnak be a segélykérések, hanem a 112-es segélykérő központba. Onnan kiosztják a feladatot a megyei műveletirányításnak. A megyei irányító visszahívja a bejelentőt, bővebben kikérdezi, így nagymértékben sikerül  kiszűrni a szándékosan megtévesztő, és a téves jelzéseket.

-A tűzoltók szolgálata közben időnként azért vidám helyzetek, pillanatok is adódnak. Tud mondani ilyent a móri tűzoltók életéből-szolgálatából?

A legvidámabb pillanatok akkor születnek, amikor óvodákba, iskolákba megyünk megelőzés céljából beszélgetni, habpartit tartani. Itt hallunk azért „érdekes” kérdéseket, sztorikat. Nagy boldogsággal tölt el bennünket sok-sok csillogó szempár, mikor a felszerelést csodálják, felpróbálják a csizmáinkat…

Szintén öröm volt tapasztalni, hogy amikor mi szorultunk segítségre – pl. meghibásodott a járművünk -, akkor vállalkozók összefogtak, és soron kívül szállították, javították a járművet teljesen térítésmentesen!

A gazdasági helyzetre való tekintettel ebben az évben is szívesen fogadjuk a hasonló felajánlásokat!

                                                                    Nagy Pál

Írj Te először kommentet "A megye egyik legjobban felszerelt tűzoltósága vagyunk – Riport Czupár Norbert móri tűzoltóparancsnokkal"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*