“…Bethlen gróf építtetett itt egy 13 szobát magában foglaló fürdőházat…” – A bodajki fürdő történetéből

Népszerű ajánlatok

/A Bodajki tó a vízimalommal – Spányi Béla festményének részletén, 1880-1890 körül. A képet egy olvasónktól kaptuk, az eredeti festmény az ő tulajdona/

Talán ma is érdekesek lehetnek a Mórral és környékével kapcsolatos régi  híradások, érdekességek… – mint például ez, amely a bodajki gyógyfürdőről szól, mégpedig annak a 19. század végi történetével foglalkozik:

“…Utoljára, de nem utolsósorban kell szólnunk a megye gyógyforrásairól, ásványi vizeiről. Ismertebbek a bodajki, az iszkaszentgyörgyi és az alapi keserű sósforrás. 

A bodajki forrás Fényes Elek adatai szerint 180 négyszögölnyi tavat képezett, s 7—8 láb mély vize 18—20 °C melegségű.

Vegybontását 1785-ben Brigelius megyei orvos végezte el.  Később Láng nyitrai gyógyszerész vizsgálta a bodajki forrásvizet.

Lényeges
megjegyeznünk azt is, hogy a korszak tudományos szintjén sikerült megállapítani, hogy a forrásvíz összetételénél fogva gyógyhatású. A megállapítás szerint a forrás vize egyrészt a csúzos, a köszvényes megbetegedéseknél, másrészt a lép- és a májdaganatokban, valamint az aranyérben szenvedőknél hozott eredményt.

A forrást sokan keresték fel, gyógyulást remélve. A földbirtokos Bethlen gróf építtetett itt egy 13 szobát magában foglaló fürdőházat…”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ Antall József szerk.: Orvostörténeti közlemények 87-88. (Budapest, 1979) / Szilvágyi Irén: Fejér megye közegészségügyének története 1865—1903 között

A címlapkép teljes egészében –  A Bodajki tó a vízimalommal – Spányi Béla festményén, 1880-1890 körül. A képet egy olvasónktól kaptuk, az eredeti festmény az ő tulajdona

A kép jobb alsó sarkában látszik a festő aláírása – a szerk.

Írj Te először kommentet "“…Bethlen gróf építtetett itt egy 13 szobát magában foglaló fürdőházat…” – A bodajki fürdő történetéből"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*