Tiszteletbeli móri borhölggyé avatták Bogyay Katalin nagykövetet, Magyarország állandó ENSZ képviselőjét

Népszerű ajánlatok

/Fotó:Nagy Pál/   Alábbi írásom egy korábbi cikkünk utánközlése – a szerkesztő

Bensőséges ünnepséget tartottak 2018. február 24-én a Hétkúti Wellness Hotel Kandalló termében.

Mór híres szülöttét, Bogyay Katalin nagykövetet, Magyarország állandó ENSZ képviselőjét avatta tiszteletbeli borhölggyé a Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete.

Nem volt könnyű megszervezni az eseményt, mondta Möllmann Günterné a rendezvényen, hisz Bogyay Katalin hivatásából adódóan elfoglalt, így keveset tartózkodik hazánkban. Egy tavalyi rendezvényen tudta átadni neki a felkérést, azt követően kezdték szervezni az időpontot is.

A rendezvényre a díszvendég Bogyay Katalin férjével, Dr. Lőrinczy Tamással érkezett Mórra. A jeles eseményen részt vett Törő Gábor országgyűlési képviselő, Fenyves Péter polgármester, Dr. Ujszászy György Szabolcs jegyző, valamint a város társadalmi – kulturális életének több tagja, a móri és csókakői borrendek és a hegyközség képviselői, a móri és csókakői borkirálynő, és természetesen a Móri Borbarát Hölgyek Egyesületének tagjai.

Török Anita népdalénekes rövid műsora után Backer Zsuzsanna, a borbarát hölgyek egyesületének elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Hangsúlyozta: nagy öröm nekik, hogy Bogyay Katalin elfogadta felkérésüket a tiszteletbeli tagságra, melyet közgyűlésük egyhangúlag szavazott meg. Megtudhattuk, hogy egyesületük 18 éve működik, eddig három tiszteletbeli tagot avattak: Simon M. Veronika festőművészt, Dr. Némethné Utry Editet, a Móri Városi Önkormányzat Humánügyi Irodájának vezetőjét és Sáfrán Andrásnét Csákberényből.

Mintegy negyedórás, vetített képes, zenés összeállítást láthattak a vendégek, melyben bemutatták aktív közösségük történetét, mindennapjait. Lepsényi Lászlóné egyesületi tag a fia, Lepsényi Bálint helybéli költő versével köszöntötte az illusztris vendéget a borbarát hölgyek nevében.

Ezt követően Törő Gábor és Fenyves Péter köszöntötték a díszvendéget. A képviselő azt hangsúlyozta, hogy Bogyay Katalint méltán említhetjük Mór olyan híres szülötteivel egy sorban, mint Wekerle Sándor, Dr. Zimmermann Ágoston, vagy Radó Antal. A polgármester egyebek mellett azt jegyezte meg, hogy próbált olyan közös pontot találni életében, ami kapcsolódik Bogyay Katalinhoz. Tréfásan elevenítette fel, hogy talált ilyent – két hónappal korábban született ugyanazon kórházi osztályon, ahol a nagykövet asszony. Majd elmondta, hogy meglepetéssel készültek az ünnepeltnek: korabeli felvételeket mutattak a Városi Televízió egy, Bogyay Katalinnal készült 1987-es riportjából, valamint édesapja – az egykori köztiszteletben állt körzeti orvos – Dr. Bogyay László Mór Város Pro Urbe-díj kitüntetése átadásáról és 90. születésnapi köszöntéséről.

A program következő részében részletesen megismerkedhettek a teremben ülők a jelölt életútjával, majd Backer Zsuzsanna avatta ünnepélyesen tiszteletbeli borhölggyé. Ez azt is jelenti, hogy mostantól a móri bor, a borvidék képviselője is egyben a nagyvilágban. A Borbarát Hölgyek Egyesületének szalagját Fenyves Péter polgármester adta át.

Bogyay Katalin köszönő beszédében hangsúlyozta, büszke móri származására és arra, hogy itt végezte általános és középiskolai tanulmányait. Örömmel jött haza. Korábban  érkeztek, hogy körülnézhessen a városban. Több olyan helyre is elment, melyek régen kedvesek voltak számára.

Azt is megtudhattuk, hogy férjét még ide hozta bemutatni szüleinek annak idején. A település azóta sokat változott, ő pedig jó érzéssel jött ma ide.

Mórt fantasztikus adottságokkal rendelkező településnek tartja. Bárhová, bármilyen pozícióba került, mindenhol elmondta, honnan indult. Példaként említette, hogy amikor az UNESCO Közgyűlés elnöke lett, így fogalmazott a világ számos országát képviselő diplomaták előtt:

“Én Mórról származom. Persze Önök nem tudják, hol van, de én majd elmondom.”

A hivatalos ünnepség után Bogyay Katalin és férje nem búcsúztak még, hisz a délutánt a borhölgyek társaságában töltötték – már egy másik helyszínen.

                                                                                                 Nagy Pál

Fotók:Nagy Pál

 

Tisztelt Olvasó! Cikkünk utánközlés! – Vértesinfó.hu oldalunkon jelent meg először 2018. február 24-én – a szerkesztő.

Írj Te először kommentet "Tiszteletbeli móri borhölggyé avatták Bogyay Katalin nagykövetet, Magyarország állandó ENSZ képviselőjét"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*