Pais Kadosától búcsúzunk

Népszerű ajánlatok

A Református Dunántúli Egyházkerület honlapján november 30-án adta hírül a Mezőföldi Református Egyházmegye, hogy elhunyt Pais Kadosa, egykori egyházmegyei gondnok és egyházkerületi tanácsos.  Ugyanitt tették közzé az alább olvasható gyászjelentést is.

A tragikus hírről jómagam röviddel ezelőtt értesültem.  A gyászjelentést olvasva  – tartalmának megfelelően a család kérését is tiszteletben tartva – most ezek jutnak eszembe Pais Kadosáról:

A rendszerváltás után vállalt közéleti szerepet Móron. Hosszabb ideig volt képviselő-testületi tag, bizottsági elnöki tisztséget is töltött be, sőt országgyűlési képviselő-jelöltként is megmérette magát. Legtöbben azonban a Csepel Művek Fémműve Móri Gyáregységéből ismerhették, melynek vezetőjeként is dolgozott. Kiváló szakember hírében állt. Később családi vállalkozásba fogott.  Felesége Dr. Horváth Zsuzsanna hosszú évtizedek óta köztiszteletben álló móri gyermekorvos.  Két lányuk van.

Sokkal kevesebben tudják róla azt, amiért e sorok írójának egészen fiatal kora óta van/volt szerencséje ismerni őt: sokáig stabil, aktív tagja, egyik legjobbja volt a Móri Sport Egyesület sakk szakosztályának.  Számtalanszor ülhettem mellette úgy a megyei bajnokságban, mint a sakkozók közt egykor legendásnak számító rangos Zánkai Nemzetközi versenyen móri színekben, a várost képviselve.  Emlékezetes partikat játszottunk egymással a Lamberg-kastélyban tartott edzéseken is.

Ilyenkor nyilván sok mindenről esett szó a sakkon kívül is. Soha nem kérkedett szakmai tudásával, széles körű tájékozottságával, műveltségével. Mert szerény ember volt.

Emlékeim szerint nagyjából egy időben hagyhattunk fel a versenyzéssel, így később már csak ritkán találkoztunk. Furcsa, de többnyire valamelyik helyi üzletben futottunk össze.  Amiben ilyenkor nehezen tudtam megelőzni, a köszönés volt. Mire észrevettem volna, már hallottam is: “szevasz Pali”.

Utoljára talán egy éve lehet, hogy találkozhattam vele – hol máshol, mint a boltban. Vajon ki volt a figyelmesebb (pedig jóval idősebb nálam), aki “kiszúrta” a másikat? Mondanom sem kell, ugye?

Kedves Pais Kadosa!   Isten veled!  Egykori sporttársként mi mással búcsúzhatnék még? Sok nyertes játszmát kívánok odafenn!

 

                                                                                        Nagy Pál

 

Címlapképek: bal oldalon: Pais Kadosa Facebook oldala, jobb oldalon: látogatóban egy 2011-es sakkversenyen a Móri SE fotóján.

Írj Te először kommentet "Pais Kadosától búcsúzunk"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*