Móri környéki ízek, receptek: Nuss-stangli (diós rúd) – Pusztavám

Népszerű ajánlatok

/Fotó:Nagy Pál/

Jó néhány olyan étel – közte sütemény – akad, mely a Vértes térségének konyhájára jellemző. Ez is ilyen:

Hozzávalók:

50 dkg dió,

40 dkg porcukor,

20 dkg kekszmorzsa,

4 tojás fehérje,

2 tojás sárgája,

1 citrom reszelt héja,

fél citrom leve

Elkészítés:

A tojások fehérjéjét felverjük habnak 35 dkg cukorral.

A diót, a morzsát és a citromhéjat összekeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját. Beleöntjük a felvert tojásfehérje 2/3-át, összegyúrjuk.

A tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk.

A visszamaradt tojásfehérjét a maradék 5 dkg porcukorral tovább verjük, hogy kemény habot kapjunk, majd ezt rákenjük a tésztára.

Végül a tésztát, ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és előmelegített sütőben, alacsony hőmérsékleten szárítjuk.

Ha a hab kemény, már kész. (A hab ne piruljon meg a tetején, maradjon szép fehér!)                 /forrás:provertes.hu/

A pusztavámi és a környékbeliek (pl. móri) között az a különbség, hogy a pusztavámiak mindig díszítik a tetejét – a szerk.

Írj Te először kommentet "Móri környéki ízek, receptek: Nuss-stangli (diós rúd) – Pusztavám"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*