“Kultúránk megismertetése a cél” – Mór szülötte, Bogyay Katalin londoni tevékenységéről

Népszerű ajánlatok

/A képen Bogyay Katalin – MTI fotó/Balogh Zoltán/

A Mórról elszármazott hírességek közül is kiemelkedő egyéniség Bogyay Katalin, hazánk jelenlegi ENSZ-nagykövete.  Az alábbi, 1999-es cikk az ő tevékenységéről szól:

London: Voltaire aszúja, magyarok intézete Európai színvonal

Kultúránk megismertetése a cél

Szombattól a nagyhírű Covent Gardenben, a világ egyik legismertebb művelődési centrumában működik a londoni Magyar Kulturális Intézet. Az új székhely magyar vonatkozású kultúrtörténeti érdekessége: több mint kétszáz éve, angliai száműzetése során ebben a házban élt a beteg Voltaire, akinek orvosai magyar tokaji aszút rendeltek el gyógyírként.

Erről, és a magyar intézettel kapcsolatos további tudnivalókról Bogyay Katalin, a márciusban kinevezett általános igazgató adott tájékoztatást, ő és munkatársai eddig a londoni magyar kereskedelmi kirendeltség egyik helyiségében dolgoztak.

Az új, méltó székhely, a Covent Garden Maiden Lanei, boltíves ablakú épület- szárnya a világhírű Vaudeville színház lepusztult irodarésze volt, Sir Peter Sanders neves producer használta egykoron magántraktusként.

Nem kiadó, mondták hat hónappal ezelőtt az ügynökök, de Bogyay Katalin mindennapos telefonjai, találkozói a színház vezetőivel szeptemberre megváltoztatták a tulajdonosi szándékot.

Ebben komoly szerepe volt annak az érvnek, hogy az épületszárnyban lévő a neoklasszicista Wedgwood-teremnek méltó funkciót adna a kulturális intézet a maga munkájában. Az épület többfunkciós, a földszinti iroda a mindennapos munkamenetet biztosítja, az emeletre vezető tágas lépcsők menti falak képkiállításhoz adhatnak helyet.

A műemléki Wedgwood-terem, amelyet a magyar állam saját költségén állíttatott helyre, otthont adhat konferenciának, kamarakoncerteknek, kiállításoknak, hiszen 70 ember fogadásra alkalmas. A másik nagyterem a könyvtárat és a tudományos munkát szolgálja majd, itt olvasóterem, zeneszóba áll nyitva a betérő vendégek számára.

Az angol munkások az igazgató vezetésével hat hét alatt varázsolták újjá az épületrészt. Kellettek persze az alkalmi segítő kezek is, köztük Paraszkay György grafikus- művészé, aki papírra vetette az intézet látványtervét, megalkotta lógóját, és a belső díszítési munkákat is irányítja, köztük a Műcsarnoktól kapott képek elrendezését.

Bogyay Katalin elmondta: előnynek tekinti, a Covent Garden révén a magyar kultúra szervesen beilleszkedik a város kulturális vérkeringésébe. Nagy-Britanniában a kisebb közösségek is baráti kört hoznak létre, és a Covent Garden baráti társasága örömmel fogadta a magyarokat.

Kifejezetten céljuk, hogy ebben a multikulturális társadalomban minél több kulturális egyesület, létesítmény ide tömörüljön.

– Magyar kultúrát terjeszteni itt, ahol a közönség soraiban walesiek, skótok, indiaiak, latinok vannak, nehéz, de ha színében, választékosságában stílusosat, magas szintűt, a jóból is a legjobbat juttatjuk el hozzájuk, akkor sikerünk lehet – véli az igazgatónő.

– A munkánk jelentős része közös gondolkodás lesz az itteni intézményekkel, meg akarjuk élénkíteni a tudományos, oktatási cserét. A zeneértő közönségnek a magyar zene legjavát bemutatni, megismertetni filmjeinket, a magyar irodalmat angol nyelven népszerűsíteni.

Ebben az épületben európai színvonalon, szellemiségünkhöz méltóan tudjuk kultúrdiplomáciánkat folytatni. Ennek kezdetét jelenti a megnyitáskor elkezdődő és hat hétig tartó kulturális programsorozat Londonban, Hungary in focus címmel.

– A jövőben tervezünk felolvasó színházi sorozatot, ami itt nagyon divatos és elterjedt, a Guildhall iskola diákjai fiatal magyar drámaírók munkáit adják majd elő meghívott vendégeknek. Fiatal magyar művészek számára meghallgatásokat, bemutatkozási lehetőséget teremtünk, szeretnénk összehozni őket producerekkel, impresszáriókkal, az angol sajtóval.

– Folytatjuk a neves magyar művészekkel megkezdett Élőben… című beszélgetéssorozatot és persze megalakul a magyar kulturális központ baráti társasága, amely munkánkat, gyarapodásunkat fogja segíteni.

-Az első barátok már jelentkeztek is. New Yorkból a Rockefeller Alapítvány tagja, Julia Marton-Lefevre a két éve elhunyt Nobel-díjas Sir John Kendrew zenei hagyatékát ajánlotta fel nekünk. A világhírű angol Broadwood zongorakészítő cég, amelynek zeneszerszámai a brit uralkodócsalád valamennyi tagjánál megtalálhatók, zongorát biztosít intézetünknek- mondta Bogyay Katalin.”

Forrás:Library.hungaricana.hu/Nógrád Megyei Hírlap, 1999. november (10. évfolyam, 254-279. szám)  /1999-11-11 / 263. szám

Írj Te először kommentet "“Kultúránk megismertetése a cél” – Mór szülötte, Bogyay Katalin londoni tevékenységéről"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*