Több, mint 30 éve Mór és környéke szolgálatában: Dr. Székely András Imre

Népszerű ajánlatok

(fotó:Dr. Székely András Imre saját archívumából)

Az egészségügy világa (különösen az orvosoké) legtöbbünk számára meglehetősen misztikus… Pedig ők is emberek, köztünk járnak, hasonlóan élnek, mint mi. A különbség: azért tanultak, képzik magukat, hogy bennünket gyógyítsanak. Teszik ezt állami egészségügyi intézményekben, és sokan közülük magánpraxisban is. Egy ilyen elhivatott szakemberrel ismerkedhetnek meg jobban – több, mint három évtizede dolgozik Móron…

Névjegy:

Dr. Székely András Imre belgyógyász, gastroenterológus, foglalkozás egészségügyi szakorvos

Cím: 8060 Mór Kodály Z.u.41.

Tel.:  +36 30 9597300,    +36 70 5230515

Rendelési helyek, idők:

Kedd: 16-18 óra Mór Köztársaság tér 7.

Csütörtök: 15.30-17.30 Mór Táncsics M.u.19. Zsálya Patika

Engedjen meg először néhány kérdést Önről, mint magánemberről:

– Bemutatkozna néhány gondolattal ?

Székesfehérváron születtem, az általános és középiskolát is ott végeztem, aztán Pécsen szereztem általános orvosi diplomát 1982-ben. Ezt követően 1987-ben belgyógyászatból, 1994-ben gastroenterológiából, 2000-ben foglalkozás egészségügyből szereztem szakvizsgát. Közben 1995-ben a Montreali McGill egyetem  másfél éves orvosmenedzser képzőjét is elvégeztem.

Két felnőtt gyermekem van, a fiam 31 éves és Budapesten él és dolgozik, a lányom 25 éves és Chicagoban utolsó éves egyetemista. A móri kórházban 2007-ig dolgoztam. Végigjártam a ranglétrát és 1995-ben kineveztek a Krónikus Belgyógyászati osztály vezetőjének, majd pedig az aktív Belgyógyászati osztály vezetésével is megbíztak. Közben a kórház orvos igazgatói posztját is betöltöttem.

Erről 2006 őszén lemondtam és úgy döntöttem pályámat Angliában folytatom. Remek 2 évet töltöttem ott. Dolgoztam az állami és a magán szférában is. Megismerhettem egy igazán jól működő állami egészségügyet, ahol volt idő a betegre, volt műszer a vizsgálatokhoz, volt bőven személyzet a munkánk elősegítésére.

A gastroenterológia teljes spektrumát művelhettem, olyan számomra új vizsgálatokat végezhettem amire Móron korábban nem volt lehetőségem, olyan új technikákat sajátítottam el melyet a vizsgálatok során most itthon kamatoztathatok. Azóta is időnként 1-2 hétre hívnak ki dolgozni, helyettesíteni ottani kollégákat.

2 év után Ferencz Péter főorvos Úr a kisbéri kórház akkori igazgatója hívott, hogy vállaljam el a belgyógyászati osztály és a gastroenterológiai labor vezetését, és mivel a családi körülmények is úgy alakultak elfogadtam a felkérést és hazajöttem. Azóta is ott dolgozom főállásban.

– Hogy vezetett útja épp városunkba, és a móri kórházba ?

Az egyetem befejezése után az akkor még önálló és nagyon jó szakmai színvonalat képviselő Móri kórházban kezdtem el dolgozni a belgyógyászati osztályon.

Talán az idősebbek még emlékeznek rá, milyen sok székesfehérvári lakos járt ide kivizsgáltatni, gyógyíttatni, operáltatni magát. Répásy főorvos Úr, Halvax főorvos Úr, Pozsgai főorvos Úr a most elhunyt Pataki főorvos Úr neve fogalom volt az egész megyében.

Ugyanakkor teljes mértékben támogatták a feltörekvő fiatalokat, nem akadályozták az előrehaladást.

– Vannak kedves helyei a környéken ?

Móron nagyon tetszik a kistemplom mögötti kis macskaköves utcácska, hangulatos ódon levegőt áraszt, nem véletlen, hogy a korábbi rendelésem helyét ide helyeztem át. Szeretem a Kecskehegyet, azért is vásároltam ott egy kis házat és gyakorlatilag minden reggel onnan indulok és oda érkezem meg este. Ha egy picit távolabbra nézünk akkor a Galya völgybe szoktunk még eljárni kirándulni, sétálni.

– Szép hivatást választott. Honnan az indíttatás, családi vagy egyéb…?

Biztos lehetne szép történetet kerekíteni ennek, de őszintén nem tudom megmondani honnan jött a gondolat. A szüleim nem voltak orvosok. Egyszerűen mióta emlékszem, semmi más nem akartam lenni csak orvos.

Miért választotta épp a gasztroenterológiát ? Milyen hosszú szakmai tapasztalattal rendelkezik ezen a szakterületen?

Ahogy korábban már említettem a kórház vezetői támogatták a fiatalok előrejutását. Magyarországra a hetvenes évek végén jutott be az emésztőszervek műszeres vizsgálata a gyomor és vastagbél tükrözés. A móri kórház irányítói felismerték ennek fontosságát és a 80-as évek elején az akkor még működő Kincsesbányai Bauxit Bányák segítségével vásároltak egy gastroscopot.

Engem pedig, mint fiatal belgyógyászt nem elégített ki az elméleti szakma, szerettem volna valami újat, valami manuálisat is csinálni és ez éppen ilyen volt. Ráadásul akkor már látszott, hogy hosszú távon a klasszikus belgyógyászat meg fog szűnni és felbomlik kisebb részekre, kardiológiára gastroenterológiára, diabetológiára, nefrológiára stb. Répásy főorvos Urat és Pozsgai főorvos Urat kértem, had foglalkozzam én a gastroenterológiával a kórházban.

Zöld utat kaptam és évek alatt így sikerült egy komoly laboratóriumot felfejleszteni. A tükrözések mellett endoscopos operatív beavatkozásokat végeztem, vérzéscsillapítást, polip eltávolítást, epeúti kö kivételt, epeúti szűkületek endoscopos kezelését. Az idő tájt ugyan azt el tudtuk Móron végezni a betegeknél mint amit bármelyik megyei kórházban. Jövőre lesz 30 éve, hogy elvégeztük Móron az első gyomortükrözést.

– Elmondaná röviden, mit jelent a gasztroenterológia, illetve mely szerveink betegségeivel, azok gyógyításával foglalkozik ?

– A gasztroenterológia az emésztőrendszer vizsgálatával foglalkozó ága a belgyógyászatnak. Szorosan véve a nyelőcső, gyomor, vékony és vastagbél, epeutak és epehólyag, valamint a hasnyálmirigy betegségeivel foglalkozunk, de annak ellenére, hogy a májbetegségekre egy külön ág fejlődött ki a hepatológia, azért ennek a vizsgálata és gyógyítása sem elválasztható a gasztroenterológiától.

(Táncsics utcai rendelő)

– Mikor nyitotta meg magánrendelését Móron ? Hogy emlékszik vissza a kezdetekre, milyen pozitív vagy negatív emlékei vannak az első időszakról ?

– A magánrendelőmet Angliából visszatérve nyitottam meg 2009 nyarán. Akkor még a Kert utcában rendeltem, ahonnan – ahogy korábban említettem – ez év nyarán költöztem át a Köztársaság tér 7-be.

Negatív tapasztalataim nem voltak csak pozitívak. Két év után is emlékeztek rám a betegek, és akiket korábban a kórházban láttam el szívesen jöttek a magánrendelésemre, ami talán nem tűnik szerénytelenségnek, de a személyemnek, az orvosnak szólt.

Fokozatosan nőtt a páciensek száma aminek azért már oka lehet az is, hogy az állami egészségügyben a hozzáférés nem túl jó és hosszúak a várakozási idők.

– Milyen tünetek, panaszok esetén javasolja, hogy felkeressék Önt a móriak, környékbeliek ?

Várom azokat a betegeket akiknek gyomor, vagy nyelőcső égésük van, hasi fájdalmuk, puffadnak, hányingerük van, esetleg hánynak, tartós hasmenésük, vagy ellenkezőleg szorulásuk, véres, vagy fekete székletük, fogynak, vagy nem tudnak hízni, kórosan soványak, vagy elhízottak, vérszegények, epe panaszok van és emiatt kivizsgálásra szorulnak.

A klasszikus emésztőszervi tünetekkel jelentkezőkön kívül várom azokat a betegeket akiknél más betegség kapcsán felmerül, emésztőszervi probléma a háttérben, gondolok itt bőrgyógyászati, reumatológiai, gégészeti, allergológiai és pulmonológiai betegségekre.

Ezenkívül szeretném kiemelni a emésztőszervi daganatos szűrés jelentőségét a 40 év feletti lakosság körében mindenkinél, de különös tekintettel azokra akiknek közvetlen családtagjaiban ilyen megbetegedés előfordult. A vastagbél daganatok szinte mindegyike kis polipokból indul ki, amiket vastagbél tükrözés kapcsán észlelünk és eltávolítunk. Mind a vizsgálatot, mind a polip eltávolítást fájdalom mentesen el tudjuk végezni.

– Amennyiben komolyabb, műszeres vizsgálatokra van szükség a betegnél, azokat helyben vagy a közelben el tudja végezni ?

Két éve Móron végzem a tükrözéseket is, csütörtök délután a Zsálya patika emeletén kialakított endoscopos rendelőben történnek vizsgálatok. Természetesen a hozzám forduló betegek sorsáért felelősséget érzek, így, ha a tükrözések során nem derül fény a panaszok okára a szükséges további vizsgálatokhoz is megadok minden segítséget.

– Mit tanácsol az étkezéssel kapcsolatban annak érdekében, hogy minél kisebbre szorítsuk az emésztőrendszeri panaszok, betegségek kockázatát ?

– Fontos a rendszeres táplálkozás, a napi 3 főétkezés mellett a két kiegészítő étkezés. A tápanyag legyen az elvégzett munkával arányos kalória tartalmú, tartalmazzon sok zöldséget, gyümölcsöt, rostokat. Igyunk sok folyadékot, minimum napi két, két és fél litert, de ne cukor tartalmú szénsavas üdítőket.

Ma már se szeri se száma az ezzel foglalkozó kiadványoknak, internetes honlapoknak így mindenkit arra biztatnék nézegesse ezeket, próbáljon minél több információt begyűjteni, mivel egy ilyen cikk kereteit bőven meghaladja ennek taglalása.

– Végül: milyen általános tanácsai vannak egészségünk megőrzése érdekében ?

– A fent említett egészséges táplálkozás mellett a mozgás nem hangsúlyozható eléggé. Erre a lehetőség Móron is megvan, a reggeli, délutáni és esti órákban is lehet találni különböző típusú sportolási, edzési lehetőségeket. Én is időm függvényében élek ezekkel a lakásom mellett található szabadidő központban, ahol szakértő páros foglalkozik a sportolni vágyókkal.

 

                                                                              Nagy Pál

(Köztársaság téri rendelő)

(Dr. Székely András Imre – fotók: saját archívumából)

A riport 2015.  januárban készült – a szerk.

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*