Ő is Mórról indult: Bogyay Katalin – eddigi életútja

Népszerű ajánlatok

(Bogyay Katalin – fotó:en.wikipedia, 2017.)

Többször olvashattak oldalainkon olyan Móron született, és/vagy itt élő emberekről, akik sokat tettek a városért, vagy tevékenységükkel öregbítették az Ezerjó hazájának hírnevét. Folytatjuk:

“Bogyay Katalin (Székesfehérvár, 1956. augusztus 20. –) politikus, nagykövet, 2015. január 1-tõl Magyarország állandó képviselője az ENSZ-nél, New Yorkban. 2009 és 2014 között Magyarország UNESCO-nagykövete Párizsban. 2011 és 2013 között az UNESCO Közgyűlés 36. ülésszakának elnöke.”

(Bogyay Katalin Móron végezte középiskolai tanulmányait, itt élt szüleivel. Édesapja Dr. Bogyay László köztiszteletben álló körzeti orvosként dolgozott hosszú évtizedeken át városunkban – a szerk.)

(Bogyay Katalin 2018. február 24-én járt Móron, ekkor tiszteletbeli móri borhölggyé avatták – a szerk.)

Élete

Az ősrégi római katolikus dunántúli nemesi várbogyai és nagymádi Bogyay család sarja.  Apja, dr. várbogyai és nagymádi Bogyay László Gyula (1918–†?), zalaszentmihályi születésű orvos, anyja, Rigó Anna (1928–1992) volt. Apai nagyszülei várbogyai és nagymádi Bogyay Kálmán (1882–1956), zalaszentmihályi főjegyző, és iszkázi Árvay Ilona (1894–1987) voltak. Apai dédszülei várbogyai és nagymádi Bogyay Ernő (1850–1905), községi iskola tanító, és nemes Benkő Terézia (1856–†?) asszony voltak; másik apai dészülei, iszkázi Árvay Gábor (1866–1940), nemesapáti körjegyző, és Takács Ilona voltak.

Pályafutása

Budapesti egyetemi tanulmányai után színházi és zenekritikusként dolgozott, majd a Magyar Televízió szerkesztő-riportere lett. A rendszerváltást követően Londonban újabb egyetemi fokozatot szerzett és a brit fővárosban folytatta televíziós munkáját.

1998-99 között az UNESCO főigazgató megbízására a Budapesten megrendezett, első UNESCO tudományos világkonferencia előkészítésének kommunikációs feladatait látta el.

A Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója 1999-2006 között, 2003-2004-ben a Magyar Magic magyar kulturális évad kezdeményezője és vezetője.

2006-2009 között az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkáraként dolgozott.

UNESCO-nagykövetként 2011-ben az EU csoport elnöke volt, 2010-ben a II.-es választási csoport elnökének választották, 2009-ben a 35. Közgyűlés egyik alelnöki pozícióját látta el, 2007-ben a 34. Közgyűlés kulturális bizottságának alelnöke volt.

2011-ben a Végrehajtó Tanács egyhangú javaslatára 193 ország egyhangúlag választotta a Közgyűlés 36. Ülésszakának elnökévé két évre. Az időszak egyik nagy visszhangot kapott eseménye volt, hogy a szervezet 2011. október 31-én teljes jogú tagjává választotta a nemzetközi elismertségért harcoló Palesztin Hatóságot. (A döntés hatására az Egyesült Államok megvonta pénzügyi támogatását az UNESCO-tól.)  A kötelező tagdíj befizetésének elmaradása miatt a szervezet felfüggesztette az Egyesült Államok szavazati jogát az UNESCO Közgyűlésben.

Vezetése alatt döntött a közgyűlés arról, hogy 2013-2022-es időszakot a Kultúrák közeledésének ENSZ évtizedévé választja. Ezt 2012-ben hagyta jóvá az ENSZ Közgyűlés. Az általa vezetett 36. közgyűlés vette fel Dél-Szudánt a tagok sorába, valamint kiáltotta ki a Jazz és a Rádió világnapját.

2012 óta Glasgow University díszdoktora, mely címet a nemzetek közötti párbeszéd és a skót-magyar kulturális kapcsolatok erősítéséért végzett munkájáért nyerte el.

2014 óta a Kulturális diplomácia és a művészetek program elnöke a Kulturális Diplomácia Intézetben.

2016 óta a Pannon Egyetem díszdoktora, mely címet a multilaterális és kulturális diplomáciában végzett kiemelkedő nemzetközi munkája elismeréseként nyerte el.

2016-ban a művészetek és a humánum iránti elkötelezettsége, valamint a diplomáciában tanúsított intellektus, nagylelkűség és tisztesség elismeréseként a James Jay Dudley Luce Alapítvány Global Citzenship díjban részesítette.

(Bogyay Katalin – fotó:en.wikipedia, 2017.)

Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ)

Bogyay Katalin nagykövet elnökölte 2016-2017-ben az ENSZ Konferencia Bizottság üléseit. A Konferencia Bizottság dönt az ENSZ valamennyi hivatalos eseményét tartalmazó éves konferencia napárról, illetve felel azért, hogy a tolmács-, és fordító, illetve egyéb szolgáltatások megfelelően működjenek az ülések során, a világ valamennyi ENSZ állomáshelyén.

A Közgyűlés elnöke Tádzsikisztán mellett Magyarországot, Bogyay Katalint jelölte ki annak az informális közgyűlési dialógusnak a társ-előkészítőjévé, melynek feladata, hogy megvizsgálja a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k) vízzel kapcsolatos célkitűzéseinek és al-céljainak megvalósításában az ENSZ szervezetek munkájának közelebbi tartalmi koordinációját, valamint az egyes ágazatokba való beépítését. Az első megbeszélést követően, a második közgyűlési dialógus az elért előrelépést hivatott felvázolni és javaslatot tenni a megfelelő utókövetésre.

ENSZ nagykövetként kiemelten foglalkozik a nemek közötti egyenlőség támogatásával és a nők helyzetének javításával. Az „International Gender Champions” kezdeményezés tagjaként kiemelt szerepet vállal a nők helyzetbe hozásában, tagja a nemek ENSZ-en belüli egyenlő szerepvállalásáért munkálkodó baráti csoportnak , valamint alapítója a női nagyköveteket tömörítő Körnek (Cirlce of Women Ambassadors), melynek keretében az ENSZ aktuális kérdéseivel foglalkozó szakmai programokat szervez.

2018 szeptemberében Bogyay Katalin nagykövetet választotta az ENSZ nagykövetek nemzetközi egyesületének (IAPR) elnökévé az egyesület végrehajtó tanácsa.

Bogyay Katalin nagykövetet és thai partnerét kérte fel az ENSZ-Közgyűlésének 73. ülésszakának elnöke, María Fernanda Espinosa Garcés, hogy legyenek az ENSZ-Közgyűlés 74. ülésszakának Egyetemes Egészségügyi Ellátással foglalkozó magas szintű ülés politikai dokumentuma kidolgozási folyamatának társelnökei.

2019-ben Bogyay Katalin a kelet-európai csoportot képviselő alelnöke a UN Women Végrehajtó Tanácsának

Az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója az ENSZ-ben

Az ENSZ levéltára számos, az 1956-os forradalommal és a forradalmat követő eseményekkel kapcsolatos, részben titkosított dokumentumot őrzött, amelyek közel 60 éven keresztül hozzáférhetetlenek voltak a nyilvánosság számára. Bogyay Katalin nagykövet 2015 januárjában azzal a küldetéssel érkezett New Yorkba, hogy ezen akták titkosítását feloldja. Több évtizedes kutatói próbálkozások és másfél éves kitartó diplomáciai lobbi után a forradalom 60 évfordulójára sikerült elérni, hogy kutathatóvá váltak az ENSZ Levéltárban és a Columbia Egyetemen őrzött, 1956-os forradalommal, és az erre vonatkozó ENSZ-ben zajló folyamatokkal kapcsolatos dokumentumok, összesen kb. 1500 oldalnyi iratanyag.

Magyarország állandó ENSZ képviselete rendezvénysorozattal tisztelgett az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt, amelynek keretében több panelbeszélgetést is tartottak elismert magyar és külföldi szakértők részvételével. Ennek során többek között megemlékeztek a magyar tanúkat védő dán diplomata Bang-Jensen életérõl is. Bang-Jensen az ENSZ magyar kérdéssel foglalkozó Különbizottságának másodtitkáraként részt vett a magyar helyzetről készült ENSZ-jelentés elkészítésében; azonban a jelentés az ENSZ Közgyűlésben való tárgyalása napján, 1959. november 25-én rejtélyes körülmények között elhunyt.

Magyarország először szervezhette azt a nagyszabású gálakoncertet, amelyet az ENSZ alapításának napján minden évben október 24-én megrendeznek New Yorkban, az ENSZ-palotában. Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójának tiszteletére a koncert fő témája “Freedom First” volt.

Bogyay Katalin gondozásában, Magyarország Állandó ENSZ Képviselete valamint a kőszegi IASK Felsőfokú Tanulmányok Intézete közösen tanulmánykötetet jelentett meg „A CRY For Freedom: Reflection on the 1956 Hungarian Revolutoin at the UN and Beyond” címmel, A kötet a magyar forradalomról és szabadságharcról szóló tanulmányokat gyűjti egybe, valamint bemutatja az emlékév tiszteletére az ENSZ magyar misszión szervezett rendezvénysorozatot. Továbbá az emlékév méltó lezárásaként Hedva Ser francia-izraeli szobrászművész, az ENSZ jószolgálati nagykövete, forradalom jelképét szimbolizáló a lyukas zászlót ábrázoló bronz kisplasztikát készített.”

forrás:wikipedia

Kitüntetései, tagságai, művei ITT:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bogyay_Katalin

Bogyay Katalin Móron – Fotó:Nagy Pál

Írj Te először kommentet "Ő is Mórról indult: Bogyay Katalin – eddigi életútja"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*