Megtanulta a becsületes munka tiszteletét – Krausz Ferenc Móron

Népszerű ajánlatok

/Krausz Ferenc Móron – MTI fotó/Bodnár Boglárka/

Ha nekem valaki húsz éve azt mondja, hogy eljön az idő, amikor egy móri Nobel-díjas tudós a móri szabadidőközpontban telt ház előtt mesél magáról, kérdező partnere pedig  egy szintén móri  ENSZ-nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke… – nos, meglehetősen furcsán néztem volna rá!

Pedig megtörtént. Tegnap. Sokakkal együtt lehettem részese Krausz Ferenc és Bogyay Katalin (mindketten Mór díszpolgárai) beszélgetésének.  Nagy élmény volt! Különösen az, hogy tapasztalhattuk: Krausz Ferenc a Nobel-díj és sok más kitüntetés tulajdonosa ugyanolyan kedves, közvetlen ember maradt, aki volt.

Rendkívül elfoglalt, ennek ellenére türelmes, és észrevehettük: bárkivel  szívesen vált néhány szót, készít egy szelfit, továbbá megtudhattuk tőle, hogy – bár Németországban él -, az otthon neki továbbra is Mórt jelenti!

Jó volt látni-hallani, ahogy meghatódik; amilyen szeretettel viszonyul szüleihez, családjához; amilyen tisztelettel viseltetik mások iránt; amilyen szerény, puritán ember maradt…

Bogyay Katalin kérdésére elmondta: gyermekkorában édesanyjától – egyebek mellett – azt is megtanulta, hogy mindenkinek köszönni kell, édesapjának pedig a becsületes munka tiszteletét köszönheti.

De az is nagy dolog, milyen szolidáris mások iránt (pl. az utóbbi három kitüntetésével járó pénzt alapítványán keresztül a háború miatt rászoruló ukrán gyermekek és mások javára fordítja).

Tanulságos ez is: a program vége felé hallgatóságát, a móriakat dicsérte azért, amilyen sokat fejlődött a város az utóbbi évtizedekben. Hozzátette, hogy ezt csak az veszi észre, aki ritkán jár itt. Aki minden nap látja, esetleg nem így érzékeli.

„Fantasztikusak vagytok!” – mondta.

Persze szóba került munkája is, melyről úgy tud beszélni, hogy az is megérti, akinek nem sok fogalma van a fizikáról.  Jó hír: idejének harmadát már Magyarországon tölti, és ez még növekedni fog az itteni kutatások miatt.

Ha már itt tartunk: tevékenységét nem munkának tekinti, hanem a hobbijának. Kivételes szerencse számára, hogy ennek, és ebből élhet. Ma is ugyanolyan érdeklődő és nyitott a világra, mint régen. Továbbra is hajtja a kíváncsiság, hogy új dolgokat ismerjen meg.

Természetesen most is szóba került Kiss tanár úr, aki miatt annyira megszerette a fizikát a Radnóti Iskolában. Járt tegnap ott is, no meg persze egykori középiskolájában, a Táncsics Gimnáziumban.

A fórum végén a vastapsot követően meghatottan mondta el (a jelenlévők elnézését kérve): ennél csak akkor érzékenyült el jobban, amikor a Radnóti udvarán az óraközi szünetben a gyerekek meglátták és megtapsolták őt…

A pódiumbeszélgetés alatt óriáskivetítőkön az érdeklődők ízelítőt láthattak Krausz Ferenc mindennapjaiból, munkáiból, Nobel-előadásából,  a világ számos pontján tartott fórumaiból.

A rendezvény végén Fenyves Péter polgármester adta át Krausz Ferencnek a város ajándékát, amely Nagy Benedek móri szobrászművész Boldog Gizella szobrának bronzból készült makettje.  Egy kis érdekesség ehhez: a móri fizikus Bajorországban él, Szent István király egykori felesége pedig onnan származott.

Nagy Pál

Krausz Ferenc és Bogyay Katalin beszélgetése Móron – MTI fotó/Bodnár Boglárka

Krausz Ferenc a várostól kapott ajándékkal – Fotó: Hrubos Zsolt

 

Írj Te először kommentet "Megtanulta a becsületes munka tiszteletét – Krausz Ferenc Móron"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*