“Mária, segíts!” – Az első gyógyszertár Móron…

Népszerű ajánlatok

(a kép illusztráció)

Mór történetének egyes korszakaival, az “őslakos” móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk.

Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak…

Az alábbi fejezet előzménye a pestisjárvány volt, melyről korábban már olvashatott oldalunkon.

“…Ugyancsak 1734-ben rendeztek be a zárdában egy gyógyszertárat is. A neve „Maria Hilf”, azaz „Mária, segíts!” volt. Vezetője egy laikus – fel nem szentelt – Raphael nevű barát volt.

Ő a rendbe való belépése előtt már tanult sebész, chirurgus volt. A Rend bécsi központja küldte ide gyógyszerekkel ellátva, mert addig sem Móron, sem a környéken nem volt egyetlen orvos vagy gyógyszerész sem.

Eleinte csak paptársait és a Hochburg család tagjait látta el gyógyszerekkel. Miután ezek pótlását Bécsből a nagybirtokosok anyagi támogatásával biztosítani tudta, a lakosságot is ellátta.

A kapucinus koldulórend tagjai pénzt nem fogadhattak el, ezért ő is csak alamizsnát, élelmet kért tőlük.

A járványt túlélt móriak fogadalmi ajándékul a pestis ellen védő szentek egyikének, Szent Sebestyénnek a szobrát állították fel.

Mórnak ez az első szobra ma is áll a Posta előtt. A kapucinusok quardiánja – vezetője – Gregorius 1739. november 14-én áldotta meg….”

(Részlet Schwartz Alajos: A móri németség története és élete c. könyvéből –  a szerző engedélyével)

Írj Te először kommentet "“Mária, segíts!” – Az első gyógyszertár Móron…"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*