Mór természetvédelmi területei: Vajal-forrás és környéke

Népszerű ajánlatok

Mórnak nem “csak” épített, hanem olyan természeti értékei is vannak, melyek helyi jelentőségű védettséget élveznek.

Vajal-forrás és környéke – Helyi jelentőségű természetvédelmi terület

Vértes festői vonulatának közelében szülőültetvények, szántók, telepített erdők, és már beépült területek által közrefogva találjuk a Vajal-forrást.

A környezet „egyhangúságából” apró területe nagymértékben elüt, hiszen a forrást szegélyező területen őshonos, hatalmas Szürke nyárfák, és szintén idősnek mondható fűzek állnak egy viszonylag kis kiterjedésű nádasban.

Ezek a tekintélyes törzsű öreg fák böhöncös alakjuknak köszönhetően, a göcsörtös, vastag ágaikban az idők során kialakult odúkkal sok védett állatfajnak nyújtanak élő, búvó, szaporodó és táplálkozóhelyet. Így az élővilág számára a nyugalom szigetét jelentik szomszédos mezőgazdasági területek rendszeresen bolygatott gyűrűjében.

A nyárfák kora e faj tekintetében igen nagy, egyes becslések szerint jóval száz év feletti, más becslések szerint megközelíti a három évszázadot. E becsült kor arra enged következtetni, hogy itt nem történt nagy, minden előző állapotot felforgató emberi tevékenység. Betudható ez a terület igen mély fekvésének, és az ehhez kapcsolódó magas talajvízszintnek.

Természetvédelmi szempontból éppen szerencse az intenzív mezőgazdasági művelésre való alkalmatlansága. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy megmaradt szinte eredeti formájában. Fontos dolog ez, hiszen a Mór közigazgatási területének Vértest szegélyező részein, mára már ez az egyetlen, sajnos ma már csak maroknyi terület, amely emlékeztet a hajdan volt növény és állatvilágára.

Az erre járók néhány pillanatra megállva, az emberi hatásoktól terhelt környezet látnivalói után megfigyelhetik a környék kivételes tájképi elemét. A hatalmas átmérőjű fatörzsek láttán elmerenghetnek, hogy milyen lehetett a környék sok-sok évvel ezelőtt, mikor még a civilizáció ártalmai nem érték ilyen mértékben környezetünket. Közben megcsodálhatják az ide kötődő állatvilág életét is.

Értékei megőrzésének céljából, a Vajal-forrás és környékét Mór Város Önkormányzata a 35/2009 (XII.17.) számú Ök. rendeletével, helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánította.

Szürke nyár (Populus X canescens) famatuzsálem

2008-ban mellmagasságban mért 906 cm-es törzskörméretével, Magyarországon a ma ismert legnagyobb Szürke nyár. (forrás: moriarok.hu)

1 komment a "Mór természetvédelmi területei: Vajal-forrás és környéke"

  1. Érdemes lenne megnézni milyen állapotok uralkodnak a környéken! Ez így csak egy buta reklám az aktív megőrzés helyett!

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*