Természeti látnivalók közelünkben: Csóka-hegyi barlangok

Népszerű ajánlatok

(Csóka-hegy – fotó:magyarbarangolo.blogspot.hu)

A Vértesben víznyelő jellegű karsztobjektum korábban – a Nagy-tisztai-gödör kivételével, amelynek eredete nem eldöntött – nem volt ismeretes. – A Csóka-hegyi-fennsík karsztmélyedésének barlangjai:

Nem tisztázott, hogy a szivárgó vizeknek vagy a beömlő vizeknek volt-e nagyobb szerepük ezek kialakításában, de jelenleg egyik sem aktív hidrológiailag.

A Szakáll-nyiladéki-barlang egy lefolyástalan terület alján lévő kettős víznyelő alján lévő tölcsérből nyílik, fődolomitban alakult ki.

Az omladékkal tagolt korrodált falú hasadékaknája 17 méter mély. Itt egy szűkület akadályozza a továbbjutást.

A Dűlt-kúti-völgyi-barlangot egy kutatóaknával ásták ki 2006 tavaszán. Az omlásveszély miatt egy PVC-anyagú vízvezeték nyomócsővel biztosították ki lejáróját.

Jelenleg körülbelül 50 méter mély.

A bejárati szakasz után a barlang dachsteini mészkőben folytatódik, az első akna 15 méter mély, lefelé teremmé szélesedik, falain cseppkőlefolyások, alján teraráta-kérgeződések találhatók.

A teremből ferde hasadékakna nyílik és vezet le egy 8 méter vízmélységű tóhoz.

A Hárs-völgyi-barlang. Az omladékony bejáraton 2006-ban sikerült lejutni, az Dűlt-kúti-völgyi-barlangéhoz módon biztosították.

A dachsteini mészkőben kialakult járatrendszer körülbelül 30 méter mélyre nyúlik, az alján agyagos-löszös kitöltéssel.

A bejárat közelében egy nagyobb teremmé állnak össze a 8-10 méter magas kürtők, amelyek a felszínt megközelítik tetejükkel, összeékelődött kövekkel záródnak.

A teremből egy csőszerű akna vezet a végponthoz, ahová újabb kürtők ágaznak be.

forrás:wikipedia

Írj Te először kommentet "Természeti látnivalók közelünkben: Csóka-hegyi barlangok"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*