Vasalt út – via ferrata épül Mór mellett a Vértesben

Népszerű ajánlatok

/Fotó:Pixabay.com/

Kilencszázötven millió forintból bővíti a lakosság sportolási lehetőségeit idén a kormány – jelentette be az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Révész Máriusz elmondta: a kerékpározás népszerűsítéséért elindítják az Országos Bringapark Programot, a futás és a sziklamászás feltételeinek további javítása érdekében pedig folytatódik a tavaly elindított Országos Futópálya-építési Program és a Vasalt Utak Program.

A bringaparkok és a futókörök építésére a kormány 400-400 millió forint, a vasalt utak kialakításához pedig 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít – tette hozzá.

Az első két programban az önkormányzatok által elnyerhető támogatás mértéke 50 százalék, a vasalt utak esetében száz százalék – közölte Révész Máriusz.

Révész Máriusz kitért arra is, hogy a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kezdeményezésére a sziklamászó-útvonalak helyreállítását is támogatják, erre a célra 30 millió forintot különítettek el a vasalt utak programra biztosított pénzből.

Révész Máriusz reményét fejezte ki, hogy a bringaparkok, futókörök, via ferráták, sziklamászó helyek fejlesztésével hozzá tudnak járulni, hogy az emberek többet mozogjanak, jobb körülmények között és egészségesebben éljenek.

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság több civil szervezettel dolgozik együtt. A futókörök építésében a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségével, a bringaparkok kialakításánál a Magyar Kerékpáros Szövetséggel és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel működnek együtt, a via ferráták kialakításánál pedig a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség szakmai ismereteire építenek.

Révész Máriusz kiemelte, a kormánybiztosság a civil szervezetektől érkezett javaslatokat változtatás nélkül fogadta el.

Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke elmondta, hogy a vasalt utak programban tavaly 14 helyszín merült fel fejlesztési célpontként.

Idén Felsőtárkánynál (Bükk), Mór-Csókakőn (Vértes), a Cuha-völgyben (Bakony) és a Bódvarákó-Esztramos-hegyen (Aggteleki Nemzeti Park) kezdődnek el a kivitelezési munkálatok.

-MTI-

Pontosítás: Telefonon hívott fel  február 7-én pénteken délután Kovács Tamás a Vértes Alpintechnika Kft. tulajdonosa, aki elmondta, hogy az MTI –  általunk is idézett – közleménye pontatlan, mert nem Mór-Csókakőn, hanem  Móron, Mór mellett épül a vasalt út a Vértesben, mégpedig egy elhagyott kőbányánál. Ezt – mint fogalmazott – ők építik majd, támogatást is nyertek rá.

HA többet megtudunk, pontosabb információink is lesznek,  közzétesszük!

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*