Mennyire megfizethetőek Mór és környéke ingatlanai?

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció – Fotó:Pixabay.com/

Bár az utóbbi években meredeken emelkedtek a hazai ingatlanpiaci árak, Komárom-Esztergom megye és Fejér megye nem tornázta fel magát a méregdrága, már-már megfizethetetlen szereplők közé. Természetesen a megyéken belül vannak települések, melyek meghaladják az országos átlagot és vannak olyanok is, akik alulteljesítik azt. Összességében, országos viszonylatban, Komárom-Esztergom megye és Fejér megye nem sorolható az árazási skála egyik végletéhez sem, inkább a középmezőny oszlopos tagja.

Ilyenek az átlagárak a megyékben és környékükön

Komárom-Esztergom megyében és környékén egészen szélsőségesek az ingatlanpiaci átlagárak. Például Oroszlányban a családi házak egyetlen négyzetmétere alig haladja meg az átlag 200 ezer forintot, míg a vele szemben álló Tata családi házai átlag 330 ezer Ft/m²-es áron kerültek eladásra idén áprilisban. Ez a 100 ezer Ft/m²-es különbség sokat jelent egy nagyobb ház esetében. Ha egy 80 m² alapterületű házat veszünk, akkor az Oroszlányban 16 millió forintot, Tatán pedig 24 millió forintot ért.

A két szélsőséges ár között is bőven találunk településeket a vidéken. Az alacsonyabb árszínvonalat képviselők közé tartozik Oroszlány mellett Vértesszőlős, ahol  a házak áprilisi átlagára 240 ezer Ft/m² volt.

Átlépve Fejér megyébe, Bicske családi házai ennél négyzetméterenként átlagosan 20 ezer forinttal kerültek többe.

Maradva Fejér megyénél, Csákváron és Móron 280 ezer Ft/m² volt a házak átlagára.

Velük megegyezett a Komárom-Esztergom megyei Vértessomló családi házainak április átlagára. A megye székhelye, Tatabánya is ez utóbbiakhoz húzott, mivel házainak átlag négyzetméter árát 270 ezer forintra tehetjük.

A megyeszékhelyek ingatlanpiaci árainak viszonylatában

Látszólag nem túl magasak az ingatlanárak Komárom-Esztergom megyében, de ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk érdemes kitekintést tenni az országra.

Az ingatlannet.hu által vizsgált megyeszékhelyek családi házai közül Tatabánya a középmezőnyben helyezkedik el a maga 270 ezer Ft/m²-es áprilisi átlagárával.

Tatabányánál jóval kedvezőbb áron kínálták a Salgótarjánban eladó házakat, melyek egyetlen négyzetmétere átlagosan 110 ezer forintba került. Pécsen Tatabányához hasonlóak voltak a házak átlagárai a vizsgált időszakban.

A szomszédos megyeszékhelyek közül Győrben és Székesfehérváron is jóval magasabb, 350-370 ezer Ft/m²-es átlagárral számolhattak a családi ház iránt érdeklődők.

Ez utóbbiakhoz tartozik Csongrád megye székhelye, Szeged is. Budapest pedig továbbra is vezető pozíciót tölt be a megyeszékhelyek között árak tekintetében. A fővárosban több mint fél millió forintos átlagáron kínálták eladásra a családi házakat.

Mit hozott a koronavírus?

A koronavírus az ingatlanpiacra is ráhelyezte a bélyegét. Valószínűleg a járvány lefelé fogja tolni az árakat, sőt a legtöbb helyen már most is megtorpant az emelkedés és csak stagnálnak az árak. A koronavírus miatt sok hosszú távú lakáskiadó bevételkiesést könyvelhetett el magának. Voltak olyan ingatlantulajdonosok, akik a teljes bérleti díjat elengedték a bérlőknek. Az építőipar is megsínyli a járványhelyzetet, hiszen kényszerűségből le kellett állítani jó néhány projektet. A koronavírus okozta felfordulásnak azonban voltak nyertesei is. Ezen kevesek közé tartoznak például a készpénzes vásárlók, akiknek ha szerencséjük volt sikerült elcsípni egy-egy jó ajánlatot. Ugyanis a rövid távú kiadási piac befagyása sokakat piaci ár alatti eladásra ösztönözte.

Az Ingatlannet.hu portálunk számára készítette fenti elemzését – a szerk.

Írj Te először kommentet "Mennyire megfizethetőek Mór és környéke ingatlanai?"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*