Móri ízek, ételek – Tarkedli

Népszerű ajánlatok

/Fotó:Nagy Pál/

Most egy olyan régi helyi – környékbeli  étellel foglalkozunk, amely kevésbé ismert, mint pl. a kvircedli vagy a nuszstangli:

Tarkedli:

“Hozzávalók: 40 dkg liszt, 4-5 dl tej, 4 tojás, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só. A sütéshez étolaj, a tálaláshoz lekvár és porcukor.

Elkészítés: A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A lisztet tálba szitáljuk, csipetnyi sót és vaníliás cukrot szórunk rá. Közepébe fészket alakítunk ki, beletesszük a cukrot, ráöntünk 2 dl langyos tejet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tojások sárgáját a liszt szélére tesszük.

Amíg az élesztő megkel, a tojások fehérjét habbá verjük. Amikor feljött az élesztő, akkor a tálban lévő anyagokat összekeverjük, közben apránként adagolunk még hozzá annyi tejet, hogy palacsintatésztánál sűrűbb, nokedlinél hígabb anyagot kapjunk.

Végül óvatosan belekeverjük a tojásfehérjéből készített habot is. Az így elkészített tarkedlitésztát fél óráig langyos helyen kelesztjük.

Olajozott, előmelegített tarkedli-sütőformába egy-egy evőkanálnyi masszát teszünk, és mindkét oldalukon aranyló pirosra sütjük a tésztát. Amennyiben gázlángon dolgozunk, az edény alá tegyünk vaslapot.

Porcukorral megszórjuk és lekvárral fogyasztjuk.”

Forrás:provertes.hu

Írj Te először kommentet "Móri ízek, ételek – Tarkedli"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*