” A régi családi hagyományok szerint Eisenberger Attiláné ma is így készíti a helyi ételkülönlegességet, a kvircedlit:
Hozzávalók:
10 tojás
1 kg kristálycukor
2 dkg szalakálé
liszt: amennyit felvesz.
Az elkészítés módja:
A 10 felvert tojáshoz hozzáöntjük a cukrot, és jó habosra kikeverjük.
Ezt követően a szalakáléval még további, mintegy 10 percig elegyítjük.
Utána annyi liszttel gyúrjuk össze, amely közepes keménységű tésztát ad.
Ezt kb. fél centi vastagságúra kisodorjuk, tetejét formákra mintázzuk, majd késsel körülvágjuk.
(Régen különböző virág-, állat-, és formamintákkal készült.)
Ezután egy éjszakán át pihenni, szikkadni hagyjuk.
Másnap lisztezett tepsiben egymás mellé rakjuk a süteménydarabokat, előbb meleg sütőben sütjük, majd középmeleg hőmérsékleten tovább szárítjuk.
Vigyázni kell, hogy aranysárga színű maradjon, ne égjen oda.
Tálra kiszedjük és móri borral kínáljuk.
Régi szokás volt, hogy ezt a száraz süteményt a borba mártogatták, koccintgatás közben, vagy esküvőkön a borleveshez fogyasztották.”
forrás:a Magyar Nemzet című napilap 1985. október 10-i száma
lejegyezte, most közreadta: Nagy Pál
Írj Te először kommentet "Móri ízek, sütemények: Kvircedli recept 1985-ből"