A lepecsételt hordóból is ki tudták csenni a bort az egykori móri fuvarosok…

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció/

Mór történetének egyes korszakai, az “őslakos” móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság élete, szokásai, mindennapjai szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak..

“…Az export borok között a tokaji bor ára 16-22 forint között volt, a móri 17-18 forint, az egri és Pécs környéki pedig 8-12 forint között. Jobb években 50.000 hektó bor került Mórról külföldre.

A fuvarosok a hosszú úton nyilvánvalóan meg is szomjaztak. Ha az „utiellátmány” elfogyott, a hordókból csentek ki egy kis itókát.

De hogy lehet a lepecsételt hordóból bort kivenni? Ehhez a „bűvészmutatványhoz” csak egy kalapácsra és fúróra volt szükség. Előbbivel kissé lejjebb verték az egyik abroncsot, itt a fúróval egy kis lyukat fúrtak, a kicsorgó borral egy-két üveget megtöltöttek, majd a lyukba a fúróval azonos vastagságú fadugócskát ütöttek, s az abroncsot visszaverték a helyére.

A javítás végett a kádárhoz vitt és ott szétszedett szállító (transzport) hordók a sok bevert fa-szegtől belül sündisznóhoz hasonlítottak. Ezzel a módszerrel aztán a mindig szomjas fuvarosok bátran ihattak egymás egészségére, miközben ezt mondták:

„Gute Gesundheit – sagen die Fuhrleut,

Wenn wir auch langsam fahren, kommen wir doch Weit!”

„Jó egészséget – mondják a fuvarosok.

Ha lassan is haladunk, mégis messze jutunk!”

A túlzott szeszfogyasztás olykor megbosszulta magát. Téli nagy hidegben, a mámoros állapotban a bakon elszunyókáló fuvarosok egyike-másika súlyos fagyási sérüléseket szenvedett. A közösen végzett fuvarvállalás közös elszámolást is igényelt.

Ezt vasárnaponként az ún. Beck-kocsmában ejtették meg. A gyakran túlzott borfogyasztás után nem egy ilyen elszámolás véres verekedésbe torkollott…”

(Részlet Schwartz Alajos: A Móri németség története és élete c. könyvéből – a szerző engedélyével)

Írj Te először kommentet "A lepecsételt hordóból is ki tudták csenni a bort az egykori móri fuvarosok…"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*