Rendkívüli nyitvatartás a kormányablakokban

Népszerű ajánlatok

/A képen a móri kormányablak – Fotó: Nagy Pál/

A legtöbb kormányablak az európai parlamenti (EP) és az önkormányzati választás hétvégéjén, június 8-án szombaton, valamint 9-én vasárnap is nyitva tart – közölte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) szombaton az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint ezeken a napokon kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség, új lakcímet csak június 7-én, pénteken 10 óráig lehet bejelenteni, ezt követően hétfőig csak az elveszett lakcímkártya pótlására van lehetőség, a lakcímváltozás bejelentésére nincs.

    A rendkívüli hétvégi nyitvatartás célja, hogy minél többen élhessenek szavazati jogukkal, így azok se maradjanak ki a voksolásból, akik csak az utolsó pillanatban, akár a szavazás napján veszik észre, hogy kulcsfontosságú okmányaik lejártak vagy elvesztek – ismertették.

    A kormányablakok – néhány kivétellel – országszerte június 8-án, szombaton 8 és 16, a választás napján, vasárnap pedig 7 és 19 óra között tartanak nyitva – tették hozzá.

    Azt, aki június 7-én, pénteken 10 óráig bejelenti a lakcímét, már az új lakóhelyén veszi nyilvántartásba a Nemzeti Választási Iroda (NVI), így ott tud majd szavazni. Péntek 10 óra után egyáltalán nem lesz lehetőség új lakóhelyre bejelentkezni egészen hétfő reggelig – figyelmeztettek.

    A tárca a közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a szavazáshoz a lakcímigazolvány mellett érvényes személyazonosító igazolvány, útlevél vagy kártya formátumú jogosítvány szükséges. A szavazóbiztosok az azonosításhoz elfogadják a lakcímet tartalmazó (régi) személyi igazolványt is.

    Ha a voksolás hétvégéjén valakinek semmilyen érvényes személyazonosító igazolványa sincs, a kormányablakban részére ideiglenes személyi igazolványt állítanak ki, amivel lehetséges a szavazás – közölték.

    A minisztérium azt kéri, hogy ügyintézés előtt tájékozódjanak a nyitva tartó kormányablakokról a https://kormanyhivatalok.hu/ honlapon.

-MTI-

A kormanyhivatalok.hu oldal szerint a móri kormányablak június 8-án, szombaton 8.00 és 16.00, a választás napján, június 9-én vasárnap pedig 7.00 és 19.00 óra között tart nyitva – a szerk.

Írj Te először kommentet "Rendkívüli nyitvatartás a kormányablakokban"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*