Tervezett turisztikai fejlesztések Mór környékén

Népszerű ajánlatok

/A képen a Malomerdő Panzió/

A Fejér Vármegyei Közgyűlés február 15-én tartott rendkívüli ülést, ahol egyebek mellett az aktív- és ökoturisztikai fejlesztésekről szóló TOP Plusz pályázathoz kapcsolódó döntéseket is meghozott – olvasható a közgyűlés honlapján (fejer.hu).    E döntések a 2027-ig terjedő időszakra vonatkoznak, pontosabb időpontot egyelőre nem tudunk.

Mórt és környékét ezek közül az alábbi tervek érintik közvetlenül (a nyilvános anyagból idézünk):

“Bakony-Vértes térség Rövid helyzetelemzés, a projekt országos jelentőségének és szükségességének alátámasztása:

A Bakony és a Vértes különlegesen gazdag élővilággal és kulturális örökséggel rendelkező középhegységek – ahhoz, hogy igazán vonzó desztinációt képezzenek a hazai és külföldről érkező aktív turisták számára, több helyszínen infrastruktúra fejlesztésre van szükség.

A térségbe érkező kerékpáros és gyalogos túrázók számára túra és információs központok, illetve túratípus váltási lehetőségek kialakítására van szükség.

Az aktív turisztikai terméktípusok számára egyaránt használható, a mozgásformák speciális igényei szerint kialakított, fedett pihenőhelyek, belépési pontok, szervizpontok, parkolók, mosdók, padok, asztalok, esőbeállókés információs táblák fejlesztésére van szükség az alábbi helyszíneken:

1. Bakonycsernye: kerékpáros pihenő és szervizpont létrehozása a bakonycsernyei halastavaknál – kerékpáros gyalogos túratípusváltási lehetőség, fedett pihenőhely, kerékpártámaszok telepítése, mosdó kialakítása.

2. Balinka-Kisgyón: kerékpáros pihenő és szervizpont létrehozása a kisgyónbányai Bányászemlékműnél – kerékpáros-gyalogos túratípusváltási lehetőség, fedett pihenőhely, kerékpártámaszok.

3. Csákberény: a településközpontban található kerékpáros pihenő továbbfejlesztése vizesblokk, ivókút és szervizpont létrehozásával, kapcsolódva a természetjáráshoz és a borturizmushoz is.

4. Csákberény: A Gróf Merán Fülöp Erdészeti és Vadászati Múzeum kertjében kerékpáros megállópont kialakítása a múzeum meglátogatására kerékpárral érkezők számára. A megállópont részét képezi a zárható kerékpártároló és az elektromos kerékpár töltőpont is.

5. Pusztavám: fedett kerékpáros pihenő és szervizpont létrehozása a térségi kerékpárutak keretében megtervezett Mór-Pusztavám kerékpárút települési belépő pontjánál.

6. Pusztavám, Malomerdő: ökoturisztikai központ fejlesztése, szolgáltatási színvonal emelése a népszerű kirándulóhelyen.

7. Bodajk: vizesblokk kialakítása a Bodajki-tónál lévő kerékpáros pihenő mellett a település központjában.

– A fejlesztéssel elérni kívánt cél: A fejlesztés célja, hogy a Bakony és a Vértes térségében a gyalogos és kerékpáros túrázók számára magas színvonalú infrastruktúra és utastájékoztatás alakuljon ki.

– Kapcsolódás más aktív turisztikai hálózatokhoz: A fejlesztés kapcsolódik az Országos Kéktúra útvonalához és a vármegyei kerékpáros túraútvonal hálózat részét is képezi az összes megállópont.”

Az aktív- és ökoturisztikai fejlesztésekről szóló TOP Plusz pályázathoz kapcsolódó előterjesztés és annak melléklete itt olvasható el:

https://fejer.hu/media/f2/6e/cf/76442de43f.pdf

https://fejer.hu/media/7a/06/4f/6c9d14f9b1.pdf

Részlet a hivatkozott mellékletből (feljebb is olvasható!):

Forrás: fejer.hu

Írj Te először kommentet "Tervezett turisztikai fejlesztések Mór környékén"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*