“Környezetvédelem, kultúra és közösség…” – Újabb móri projekt zárult le

Népszerű ajánlatok

/Szent István park. A kép illusztráció – Fotó: Nagy Pál/

Fenesi András, a Mór Városi Önkormányzat kommunikációs referense (egyben a Városi Tévé főszerkesztője)  az alábbiakról tájékoztatott bennünket:

Mór Városi Önkormányzat sikeresen pályázott, hogy megvalósítsa az „Egészséges életmódhoz kapcsolódó népszerűsítő, ismeretterjesztő, valamint közösségi terek és kulturális szolgáltatások kihasználtságát növelő programok megrendezése Móron” TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01702– című projektjét, melyre 100 %-os támogatási arányt megítélő döntés született, a város vissza nem térítendő 17,62 millió Forint európai uniós támogatás segítségével valósíthatta meg közösségfejlesztő programsorozatát 2022-2023 években.

A móri családok, korosztályi és intézményi közösségek erősítését szolgálták azok a rendezvények, amelyeket nagy sikerrel rendeztek meg 2022-ben és 2023-ban. A Városi Gyereknap, a Játékok napja, az Autómentes nap és a Városi Mikulás nap rendezvénye a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01702 „Egészséges életmódhoz kapcsolódó népszerűsítő, ismeretterjesztő, valamint közösségi terek és kulturális szolgáltatások kihasználtságát növelő programok megrendezése Móron” elnevezésű projekt keretében valósulhattak meg.

Környezetvédelem, kultúra és közösségerősítő események szerepeltek az elmúlt két évben megrendezett tematikus programok között melyre 100%, visszatérítés mentes uniós forrást nyert a város.

A Városi Gyereknap rendezvényeinek keretében koncerttel, játszóházzal, rajzpályázatokkal, családi programokkal várták a családokat. A tematizált eseményeknek a Szent István park adott kiváló helyszínt. Zene, tánc, móka, kacagás szerepelt a Játékok napja eseményein. A magyar és német nemzetiségi hagyományok ápolása, a kulturális sokszínűség bemutatása a helyi civil közösségek összefogásával valósulhatott meg.

A bringás reggeli, a KRESZ-pályán rendezett verseny és a trükkös biciklikkel való közlekedés mind-mind a környezet védelmét szolgálta az Autómentes napon. A több száz gyermek részvételével zajló program zárásaként idén is ösztönzőleg hatott a felnőttekre a 24 órás autómentes játék, amelynek nyereménye egy kerékpár volt. Városi Mikulás nap rendezvényein kreatív kézműves foglalkozások és koncertek várták az aprónépet. A Mikulás puttonyában az apró ajándékok mellett az Apacuka zenekar és Gryllus Vilmos koncertje is helyet kapott.

A családok, intézmények visszajelzései, a résztvevők száma is igazolja, hogy az egymást követő események erősítették a lokálpatrióta szellemiséget, hozzájárultak az aktív közösség megteremtéséhez. Ez nemcsak a városban élőknek, de a helyi vállalkozások számára is előnnyel jár, mind a turisztikai, mind fejlesztési szempontból. Az új közösségi tér kialakulása az újabb helyi kisközösségek társadalom-szervező szerepének megerősítését is szolgálja.

A megújuló városrészek, így például a Hársfa utca, olyan tevékenységeket vonzanak a városba, amelyek hozzájárulhatnak a város térségi-központi szerepkörének erősödéséhez, bővüléséhez. A fejlesztések hozzájárulnak Mór vonzerejének növeléséhez mind a vállalkozások mind a betelepülő, képzett munkaerő számára. Segíti a helyben maradást és támogatja a társadalmi és gazdasági aktivitás fokozódását – fejeződik be a közlemény.

Írj Te először kommentet "“Környezetvédelem, kultúra és közösség…” – Újabb móri projekt zárult le"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*