Megtalálták az “eltűnt, sérült” személyeket (+Képek)

Népszerű ajánlatok

/Bal oldali kép: elsősegélyben részesítik a “sérültet” – Jobb oldalon Mokka kutya/

Többször írtunk már a bodajki székhelyű Dog Plusz Egyesületről, melynek alapító tagjai Kasza Norbert móri önkormányzati tűzoltó, és felesége, Kasza-Pirka Ildikó.  Egyesületük (négylábú társaikkal) tavaly csatlakozott a Fejér Önkéntes Mentőszervezethez.

Több éles bevetésen is részt vettek már, legutóbb Magyaralmáson az eltűnt idős hölgy kutatásában.

Azt vallják: ahhoz, hogy fejlődjenek,  folyamatosan tanulni kell!

Ezért november 26-án vasárnap egy saját szervezésű gyakorlaton vettek részt Czupár Norbertnek,  a Móri Önkormányzati Tűzoltóság parancsnokának irányításával –  tájékoztatott bennünket Kasza Norbert.

Elmondta: a gyakorlat  kitalált szituációja az volt, hogy két hölgy (Dzseni, Lola) előző este szarvasbőgést hallgatni indult a Felsődobos határában lévő erdőbe, de sajnos eltűntek. Két területet jelöltek meg a helyiek, ahol feltételezéseik szerint az eltűnt személyek lehetnek.

Beszámolóját így folytatta: „a csapatot két részre osztottuk. Az első területet 5 fő (Norbi, Gyuri, Kata, Moncsi, Isti) + 1 területkutató kutya (Mokka) vizsgálata át. A hátrahagyott autóból szagmintát rögzítettünk, majd a másik terület szélétől indult a második csapat 4 fő (Ildi, Dénes, Anita, Milán) + 1 mantrailinges kutya (Fips).

Az indulási helytől néhány száz méterre Flips segítségével megtaláltuk az egyik eltűnt hölgyet, aki bokasérülést szenvedett. Mivel addigra az első csapat végzett a kijelölt terület átvizsgáláséval, csatlakozott a második csapathoz, és elsősegélyben részesítették a “”sérültet”, majd az autóhoz vittük.

A másik hölgy még éjszaka segítségért indult, de valószínűleg eltévedt. Mivel hátrahagyott egy pulóvert, így Fipset újraindítottuk a szagminta alapján, és hamarosan megtaláltuk őt is.

Szerencsére ez csak egy elképzelt szituáció volt, és senki nem sérült meg.

Csapatunk tagjai, önkénteseink és kutyáink is nagyon ügyesek voltak, szuper gyakorlás volt. Ezután a DoriNita Családi Farm-on átbeszéltük a keresést, majd meglepetés csapatépítő sajtkészítésen vettünk részt. Aztán jött a finom ebéd, fürjleves, malacsült, és süti…” –  foglalta össze a nap történéseit Kasza Norbert.

Fenti lépeken: elsősegélynyújtás – a csapat –  Flips kutya   –   Fotók: Dog Plusz Egyesület

Írj Te először kommentet "Megtalálták az “eltűnt, sérült” személyeket (+Képek)"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*