Átadták a Wekerle Alapítvány díjait Móron

Népszerű ajánlatok

A háromszoros miniszterelnök, pénzügyminiszter, tudós, Wekerle Sándor születésének 175. évfordulója tiszteletére a nevét viselő móri alapítvány rendezvénysorozatot szervezett Móron, az államférfi szülővárosában.

A Wekerle Sándor Életművét Gondozó Kulturális és Tudományos Alapítványt 2012-ben alapította 12 magánszemély.  Az alapítvány kuratóriumának jelenlegi elnöke Buza Ernő, tagjai Balogh Tibor, Lehrner Zsolt, Dr. Lendvai András és Nagy Sándor.

Fent említett rendezvények sorában október 27-én pénteken délelőtt  tartották a Wekerle életműdíjak és innovációs díj átadó ünnepségét a házasságkötő teremben.

A Wekerle Sándor Közgazdasági Életműdíj  elismerést az alapítvány kuratóriumának döntése alapján – a Pannon Egyetem javaslatára – Prof. Dr. Török Ádám professzor emeritus egyetemi tanár,  az MTA rendes tagja és tudományos kutató kapta.

Török Ádám szakmai életpályáját hazai és nemzetközi mércével  mérve is kimagasló teljesítmény jellemzi a közgazdaságtudományok  területén.

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen 1976-ban  szerezte meg diplomáját, valamint részt vett a Nancy-i Egyetem  posztgraduális képzésén. Tanulmányai befejezése után először a  Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének, majd a Tervgazdasági Intézetnek a munkatársa. Több éven keresztül  az MTA-hoz tartozó Ipar- és Vállalatgazdaság Intézet kutatója, később vezetője.

A közgazdaság-tudományok kandidátusi címét 1985-ben, az akadémiai doktori értekezését 1993-ban védte meg. Három évre rá habilitált. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja 2001-től, rendes tagja 2007-től.

Fiatal szakemberek innovációs díja elismerést Dr. Beszédes Bertalan, Óbudai Egyetem Alba Regia Mérnöki Kar  adjunktusa részére adományozta az alapítvány – munkáltatója javaslata alapján-,  az oktatói feladatain túlmutató tudományos tevékenysége és az  általa elért innovatív műszaki fejlesztések megvalósításért.

A kitüntetett az egyetemi oktatási feladataihoz kapcsolódó,  elektronikus és mechanikus berendezések tervezési, építési, programozási, mérési, tesztelési, üzembe helyezési folyamataiban tevékenyen részt vett, támogatva az oktatói és kutatói munkavégzést.

Számos oktatási segédeszközt fejlesztett ki a tananyagok szemléltetése és a tudományos munka segítése céljából, többek között: villamos hullámforma generátor, fény spektrumot és további környezeti paramétereket monitorozó berendezés, mesterséges ipari környezetet a villamos hajtások oktatására, mesterséges ipari környezetet az elektro-pneumatikus berendezések oktatására, programozható logikai vezérlő oktató állomásokat, a nyomtatott áramköri lapok prototípusainak elkészítését biztosító gyártósor üzemeltetését.

A Wekerle Sándor Tudományos életműdíjat az alapítvány Prof. Dr. Lengyel György professzor emeritus  szociológus, közgazdász, történész egyetemi tanár,  az MTA doktora részére adományozta kimagasló szakmai és közéleti munkásságáért, a közgazdaságtudomány és a gazdaságszociológia fejlődése  érdekében kifejtett példamutató tevékenységéért.

Lengyel György először a Marx Károly Közgazdaságtudományi  Egyetemen 1975-ben közgazdaságtanból szerzett diplomát, melyet  kiegészített az ELTE-n szociológus, majd történész végzettséggel.

Az MTA kandidátusává vált 1991-ben; habilitációját 1997-ben, az akadémiai doktori címet 2007-ben szerezte meg. Az Amerikai  Egyesült Államokban a Berkeley és a Chicago-i Egyetemen,  Európában a hollandiai Groningeni Egyetemen töltött el az 1980-as és 90-es években rövidebb-hosszabb tanulmányutakat.

A Fővárosi Levéltárban kezdett el dolgozni, ahonnan 1978-ban az akkori Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre került a  Szociológia Tanszékre. Lengyel György azóta is ott tanít egyetemi tanári kinevezésben.

Szakmai és kutatási tevékenysége rendkívül gazdag, főként a gazdaságtudományi témákban. Az 1990-es évek elejétől eltelt évtizedekben főként a vállalkozási hajlandóság és ennek hatásai, a vállalkozók, menedzserek, gazdasági intézmények akció potenciálja kutatása és az elitkutatás foglalkoztatta, ehhez kapcsolódó közvélemény kutatásokat végzett itthon és külföldön egyaránt. Gazdaságszociológiai és a gazdasági elitre vonatkozó kutatásai mérföldkőnek számítanak a tudományágban.

Török Ádám betegség miatt nem tudott részt venni a díjátadón.

Délután  ugyanezen a helyszínen “Korunk kihívása a mesterséges intelligencia” – tudományos konferenciát rendeztek neves szakértők előadásaival.

További rendezvények ebben az évben,  amelyre várják a Wekerle hagyományőrzőket és érdeklődőket:

November 11. (szombat)

“Wekerle Sándor és a dualizmus kora történész” konferencia a Veritas Történetkutató Intézet szakmai közreműködésével

Helye: Lamberg-kastély

November 14. (kedd)

Születésnapi díszünnepség és Wekerle emlékbor vándordíj díjátadása

Helye: Wekerle emlékmű (szabadtéri)

Házasságkötő díszterem (beltéri)

Fenti fotók: Bäcker Zsuzsanna

Fotó: Hrubos Zsolt

Írj Te először kommentet "Átadták a Wekerle Alapítvány díjait Móron"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*