Kisbazilika rangot kapott a Bodajki Kegyhely a pápától

B

Népszerű ajánlatok

/2020-as fotó: MTI/Vasvári Tamás/

Rendkívüli bejelentést tett pénteken a Bodajki Segítő Szűz Mária kegytemplommal kapcsolatosan Spányi Antal megyés püspök. Ferenc pápa „basilica minor” címet adott a kegytemplomnak, a döntést szeptember 17-én, vasárnap délelőtt a bodajki Mária-napi búcsú keretében megtartott ünnepi szentmisén hirdeti ki Michael Banach érsek, pápai nuncius.

Az egyházmegyét érintő örömhírről tájékoztatott pénteken Spányi Antal püspök: a szentatyától kisbazilika rangot kapott a Bodajki Kegyhely. „Az egyház régi szokása, hogy kiemel és titulussal lát el olyan templomokat, kegyhelyeket, amelyek történelme ősi időkre nyúlik vissza és amelyek a jelenben is kiemelten fontosak. Bodajk nemcsak a mi egyházmegyénk számára, hanem az egész magyarság számára jelentős, hiszen az egyik legősibb magyar kegyhely, Szent István is ide járt imádkozni családjával. A bodajki templom fontos kegyhely ma is, hiszen a hívek egyre nagyobb számban keresik fel, nemcsak az egyházmegyéből.” – emelte ki a megyés püspök, aki elmondta, hogy a szentatyához fordulva kérte a Bodajki Kegyhely számára a basilica minor címet annak elismeréséül, hogy ősi idők óta a hitélet központjául szolgáló helyről van szó. A kérésre válaszolva a szentatya levelében tájékoztatta arról, hogy a kegyhely templom kisbazilika rangot kapott. A döntést szeptember 17-én, vasárnap délelőtt a bodajki Mária-napi búcsú keretében megtartott, 10.30-kor kezdődő ünnepi szentmisén hirdeti ki Michael Banach érsek, pápai nuncius, a misét Erdő Péter bíboros, prímás celebrálja. Eddig az egyházmegyében egyedül a Székesegyház volt basilica minor rangban, Shvoy Lajos püspök kezdeményezésére.

Mórocz Tamás kanonok, bodajki plébános elmondta, hogy a Mária-napi búcsú minden évben a Bodajki Kegyhely legjelentősebb eseménye, ezt a búcsút a nehéz időkben, 1990 előtt is megtartották. Hozzátette, hogy az idei, szeptember 16-a és szeptember 17-e között zajló Mária-napi búcsú azért is kiemelkedő, mert 75 éve, 1948 szeptemberében Mindszenty József bíboros látogatott el a kegyhelyre, és a Mária év keretében mondta el híres beszédét. A bíboros emléke ma is él Bodajkon, sok szép történet kötődik ehhez a 75 évvel ezelőtti eseményhez. A kanonok megjegyezte, hogy Mindszenty imái meghallgattattak, amikor a keresztény hazáért fohászkodott. Mórocz Tamás kanonok beszélt arról is, hogy lelki megújulás tapasztalható Bodajkon, ahol a kegyhelyhez kapcsolódóan ma már évente számos egyházi eseményt tartanak. Kiemelte, hogy október 8-án Magyarok Nagyasszonya ünnepe lesz Bodajkon, ekkor adnak hálát az idei évért, ekkor áldják meg a megújított kálváriát is.

Mózessy Gergely, a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár igazgatója a basilica minor rangról szólva kiemelte, hogy a cím elnyerésének feltétele, hogy a pályázó templomnak az egyházmegyén belül a liturgikus és pasztorális élet aktív és kiemelkedő központjának kell lennie, különösen az Eucharisztia, a bűnbánat és a többi szentség kiszolgáltatása tekintetében. A szertartásoknak példaértékűnek, mások számára mintaadónak kell lenniük. További feltétel, hogy elég nagynak kell lennie, és a liturgikus normák szerinti elrendezésű szentéllyel kell rendelkeznie, és tekintéllyel, történeti jelentőséggel és művészi értékkel kell bírnia. Megfelelő létszámú papsággal is kell rendelkeznie, akik a templom liturgikus és lelkipásztori gondozásával törődnek, különösen a misézéssel és a gyóntatással.

A Szentségi és Istentiszteleti Kongregáció 1989. november 9-i Domus Ecclesiae de Titulo Basilicae Minoris című dokumentuma szerint a kisbazilika olyan templom, amely liturgikus és lelkipásztori szempontból különleges jelentőséggel bír. A cím adományozásával a pápa jelzi a szoros kapcsolatot az illető templom, valamint a római egyház és a pápa között.” – mondta el a cím kapcsán.

Mózessy Gergely, szólt arról is, hogy a címmel járó kötelezettségek közé tartozik a szorgalmas igehirdetés, a liturgia gondos megszervezése és a hívek liturgikus nevelése, aktív istentiszteleti részvételük előmozdítása. A kisbazilikákban a pápához fűző szorosabb kötelék miatt minden évben különleges gonddal kell megülni Szent Péter és a pápa ünnepeit. A ranggal járó kiváltságok közé tartozik, hogy a kisbazilikát felkereső hívek a szokásos feltételek mellett teljes búcsút nyerhetnek a bazilika felszentelésének évfordulóján, a bazilika búcsúnapján, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén, a kisbazilika cím megadásának évfordulóján, és az évnek még két napján.

Forrás: OKK Fehérvár

Írj Te először kommentet "Kisbazilika rangot kapott a Bodajki Kegyhely a pápától"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*