Móri történetek – A Lamberg-Wimpffen-Trauttenberg családfa

Népszerű ajánlatok

/Fotók: Nagy Pál/

Talán ma is érdekesek lehetnek Mór múltjával, a mai várost (illetve annak egy részét) és környékét birtokló nemesi családok történetével kapcsolatos híradások – mint például ez:

A Lamberg-Wimpffen-Trauttenberg családfa

A Lamberg Fülöp József és Luzsénszky Borbála között 1790-ben kötött házasságból született gyermekek közül számunkra az 1790-ben született Ferenc Fülöp és az 1798-ban született Mária fontos.

Ferenc Fülöp altábornagy 1828 ápr. 19-én kötött házasságot Hoyos Karolina grófnővel.

Hét gyermekük közül az alábbiak érdemelnek nagyobb figyelmet.

Elsőnek született Ernesztina (1829-1874) Temerini Szécsen Antal cs. és kir. főudvarmester felesége lett. Unokájuk Szécsen Miklós feleségével, Esterházy Aliz grófnővel az ismert körülmények között vesztette életét 1945-ben. Miklós fiuk Párizs környékén él, Aliz leányuk Münchenben – mindketten gyermektelenek.

A második lány, Karolina (1830– 1883) cs. és kir. udvarhölgyként 1860-ban a család ottensteini kastélyában kötött házasságot Wimpffen Ferenc Alfonz gróffal, aki az 1866. július 3-i, az osztrákok és a poroszok között zajlott königgrätzi csatában kapott sebesüléseibe halt bele.

Özvegye a család akkori birtokán, Dobospusztán állított emlékül egy kőkeresztet, melyet később, 1878-ban az árkipusztai kápolna mellé helyeztek át.

Lányuk, aki 1861-ben született és ugyancsak a Karolina nevet kapta, 1881-ben egy osztrák főnemesi család sarjával, Moriz Vetter von der Lilie gróffal kötött házasságot. Számos utóduk ma is Ausztriában él.

A testvéreket, az 1832-ben született Imrét, az 1836-ban született Terézt – férje Merán Ferenc – és az 1838-ban született Fülöp Károlyt – felesége Báró Wenckheim Mária – csak a teljesség kedvéért említjük.

Egy pár szó a legkisebb testvérről: Henrik (1841- 1929) Schwarzenberg Eleonóra hercegnővel kötött házasságot, aki 1938-ban itt, a móri kastélyban halt meg. A földszinti teremben felállított ravatalánál – mint kilencéves fiúcska – én is megjelentem.

Végül be kell még mutatnom a Festetics-Trauttenberg ágat is: Gróf Lamberg Ferenc Fülöp testvérhúgát, Mária Erzsébetet (szül. 1799) 1820-ban Festetics Miklós vette el, 1817 októberében.

Az 1818-ban született Krisztina lányuk báró Trauttenberg Frigyessel lépett házasságra. Két év után, 1849-ben már meg is született fiuk megint a Frigyes keresztnevet kapta. Negyvenéves korában kötött házasságot gróf Almásy Emíliával (1869-1955). A vagyonától megfosztott, hányatott életű grófnő az árkipusztai templom altemplomában lett eltemetve.

Fiuk, az 1890-ben született Imre mint huszárfőhadnagy harcolta végig az első világháborút. Unokahúgát, a szegényebb csákberényi Merán gróf lányát (anyja Almásy Ilona) szerette volna elvenni, de szülei ezt ellenezték, ezért kastélyuk – melyet a móriak „zöldkastélynak” neveztek – egyik szobájában vadászfegyverével öngyilkosságot követett el 1925-ben.

A Trauttenberg család tagjai az árkipusztai templomba temetkeztek.”

Forrás: Schwartz Alajos Pro Urbe-díjas móri helytörténész  (1929-2022) Facebook oldala

Írj Te először kommentet "Móri történetek – A Lamberg-Wimpffen-Trauttenberg családfa"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*