Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Bodajkon

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció! – Fotó: Móri Tűzoltóság/

Családi ház fürdőszobájában a kombinált gázkazán mellett lévő szén-monoxid-érzékelő jelezte a mérgező gáz jelenlétét március 27-én délután Bodajkon.

Az épületben hárman tartózkodtak, rögtön értesítették a katasztrófavédelmet és kinyitották az ablakokat.

A móri önkormányzati tűzoltók a nyílászárók becsukása után méréseket végeztek, amelynek során a műszer megemelkedett szén-monoxid-koncentrációt jelzett. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók és a gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. Személyi sérülés nem történt.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz. A leggyakrabban akkor jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő meghibásodik, vagy a működése során a környezetében nincs elég levegő. A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében tanácsos a nyílt lánggal működő berendezéseket évente egyszer szakemberrel megnézetni. Gondoskodni kell arról is, hogy környezetükben a levegő-utánpótlás biztosítva legyen. Nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség, ezért az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt kell szerelni. Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet – tájékoztatott bennünket Szabó-Bisztricz Anett Fejér vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Írj Te először kommentet "Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Bodajkon"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*