Móron történt – “…aki feketén vág és árul, azt a községháza elé hat órára kiköttetem és internálom…”

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció – Fotó forrása: Fortepan.hu/ Sattler Katalin/

Talán ma is érdekesek lehetnek a Mórral és környékével kapcsolatos régi  híradások, érdekességek… – mint például ez a részlet, amely a 2. világháború vége felé itt történt eseményeket idézi fel:

“…Az alispán március 1-én utasítja a móri főszolgabírót, hogy a közszükségleti cikkek elosztását úgy szervezze meg a lakosság zött, hogy sorbaállásra ne kerüljön sor. Hangsúlyozza az alispán, hogy ilyen alkalommal a hangulat nyomott, és ez alkalmas a rémhírek továbbadására, sőt pánik keltésére is.

,,A fekete vágások mindjobban kezdenek elterjedni: Szemérmetlenül magas áron adják zugban a húst. Sürgősen doboltassa ki, hogy aki feketén vág és árul, azt a községháza elé hat órára kiköttetem és internálom. Hasonló sorsban részesül, aki nem jelenti fel a fekete vágót”. A rendelkezést Barna főszolgabíró Móron 1945. február 16-án adta ki.

A katasztrofálisan rossz közellátási helyzetre igyekezett ezzel a rendelkezéssel is fényt deríteni. A feketevágásokat természetesen nem szüntette meg e főszolgabírói rendelkezés, sőt maguk a menekültek, a német- és a magyar katona­ság jelenléte ösztönözte a gazdákat a sertésvágásokra. A kimért húsból zugban eladott élelmiszerekből igen sokan rengeteg pénzt halmoztak össze. A pénzt felhasználni azonban a front közelsége miatt nem tudták.

Az élet megindítása után pedig a pénz elértéktelenedett…”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ A felszabadulás Fejér megyében – Fejér Megyei Történeti Évkönyv 4. (Székesfehérvár, 1970) / Farkas Gábor: Politikai küzdelmek Fejér megyében a második világháború idején

Írj Te először kommentet "Móron történt – “…aki feketén vág és árul, azt a községháza elé hat órára kiköttetem és internálom…”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*