„Óriási potenciált látok a móri ezerjóban…” – Interjú Csetvei Krisztinával

Népszerű ajánlatok

/Fotó:Kovács Réka/

A Móri Állami Gazdaság megszűnését követően a Móri Borvidék önállóságának megszüntetése is szóba került. Pedig  – tekintsünk csak vissza! – borvidékünk múltja a történelmi időkben kezdődött. Mór község  1901-ben kérvényezte, hogy Mór és vidéke önálló borvidékként szerepelhessen. A XVIII. században forrt össze térségünk és az ezerjó története. Ekkor érkeztek a német telepesek,  ebben az időben telepedtek le Móron a kapucinusok is, akik a környék kiváló szőlőművelői lettek.  Később a nagy külföldi kereslet folytán a tokaji borok után a móri borokat vásárolták a legmagasabb áron.  Borvidékünk fejlődésében, a mindenkori ízlésnek megfelelő borok népszerűsítésében a fiatalabb borásznemzedéknek nagy szerepe volt és lesz. Egyebek mellett ezekről kérdeztem Csetvei Krisztinát, a Csetvei Pincészet tulajdonosát is:

Nem móri születésű. Mikor járt először a városban, mi döntött itteni letelepedése mellett, és mikor szüretelt először saját szőlőjében?

2010. nyarán jártam életemben először Móron, és vásárolt szőlőből az akkori Maurus Pincében (ma Lamberg-pince a Hársfa utcában) elkészítettem az első saját boromat, a Napholdcsillagot. Szerelem volt. Ez volt az álmom, egy hordó saját bor. Az első saját szüretünk (már saját szőlőskertünkben) 2011. szeptemberében volt. Azóta is készül a Napholdcsillag… pincénk egyik fő bora. A szőlő és a vidéki élet gyorsan beszippantott, be kellett látnom, hogy teljes embert kíván, szerencsére a férjemnek sem volt kérdés, hogy a pince felett lesz az otthonunk.

-A móri bor régen nagyon kedvelt volt Ausztriában. Az 1930-as években is jöttek a Móri Bornapra az osztrák vendéglősök, gazdák. A monarchia korában – ha jól tudom – móri borozó is volt Bécsben.  Ön szerint külföldön újra ilyen népszerűek lehetnek a Móri Borvidék nedűi?

Igen, óriási potenciált látok a móri ezerjóban, hiszek benne, hogy ebből olyan bort lehet készíteni, amire külföldön is felkapják a borfogyasztók a fejüket. Van karaktere, van stílusa, szeretek vele kísérletezni. Nagyon büszke vagyok rá, hogy 2017 óta szállítunk borokat az Egyesült Államokba, tavaly óta az Egyesült Királyságba, és számos európiai országba – Lengyelország, Románia, Olaszország, Belgium… 2014-ben a Külügyminisztériumi borválogatás Gran selection borválogatásában is kóstolható volt hordós ezerjó borunk, ennek köszönhetően Japántól Madridig sok helyen kóstolták. Kis pincénk kis tételei, de meglepően sok helyre eljut velünk az ezerjó híre.

-Fontos a Móri Borvidék önállósága?

Igen, nagyon fontosnak tartom. A móri sváb hagyományok, értékek megőrzése nagyon fontos a jövő generáció számára, és ennek része a móri szőlők művelése, bor készítése. Legyen ez pecsenyebor, natúr bor vagy tudatosan elkészített technológiai bor. Sajnos csökken a borvidékünk. Jelenleg az ország legkisebb borvidéke lett a móri, de ennek is tudni kell örülni, és hát kicsi a bors, de erős.

-Milyen volt az idei termés, milyennek ígérkeznek az újborok?

A globális felmelegedést minden nap érzékelhetjük, és ez a szőlőinket sem kerüli el – sajnos nem volt tél, aztán nem volt csapadék, amikor volt, hirtelen jött és ment is (a móri meszes löszös talajokon se perc alatt keresztül folyik) aztán forróság volt. A szüret szép volt, a szőlő sok esetben a kényszerérés jegyeit mutatta, és most kóstoláskor is érződik. De nem panaszkodhatunk, nagyon pozitív tapasztalataink vannak az organikus szőlőműveléssel és élő-sorköztakaró jótékony hatásával. Az esővíz gyűjtése és a gyümölcs árnyékolása napi fejtörést okoz. Az új borok közül van ami még erjed, és van amit az év elején már palackozni szeretnénk!

-Ön szerint milyen bortrendek várhatók a következő években?

Nem szeretem a trendeket követni, viszont elengedhetetlen képben lenni. A borokat a saját stílusom és ízlésem szerint szeretem készíteni, a kreativitásomat ebben élem ki, és igyekszem megtalálni azt a 15.000 vásárlót, aki ezért Mórig hajlandó utazni.

-Ehhez a témához kapcsolódva: mely fajták lehetnek majd a legnépszerűbb móri borok?

Ezerjó, ezerjó és az ezerjó. Egyre nagyobb hangsúly lesz az organikus művelésen. Idő kérdése, és nem lesz más lehetőség a művelésre.

 

                                                     Nagy Pál

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*