Így kezdődött az Asszonyfarsang Móron (+Képek)

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Hrubos Zsolt/

Régi  hagyomány folytatódott pénteken a Móri Borbarát Hölgyek életében:  délelőtt 11 óra 11 perckor átvették a pincekulcsot Molnár Józseftől, a Márton Pince tulajdonosától (november 11-e Márton nap). Ezzel vette kezdetét az asszonyfarsang – legalábbis így tarja a néphagyomány.

A kulccsal képletesen minden pince kulcsát átvették. A Márton naptól Advent kezdetéig tartó időszak a kisfarsang, amikor még mulatozhattak az emberek.

Elődeink ilyenkor a termések betakarítását, hosszú munkájuk gyümölcsét ünnepelték. Ekkor már az újborok is ihatók voltak, libák pedig jól meghízva várták sorsuk beteljesedését.

Régen a pincekulcs jobbára a férfiak zsebében volt, a hölgyek nemigen járhattak le. Ebben az időszakban viszont ezt is megtehették.

A móri borbarát hölgyek egyik vállalt feladata a hagyományok ápolása. Ez az esemény is ezt tanúsítja.

A Brutyó család finom lángosát, valamint saját készítésű süteményeiket fogyasztották Molnár József kitűnő újborai mellé – mondta el Bäcker Zsuzsanna, a Móri Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke.

Egyik tagjukat, Szekeres Gyulánét is a mai rendezvényen köszöntötték 80. születésnapja alkalmából.

,,Márton a lúd”  idén Légrádi Mártontól – Molnár József unokája, akiről a pincét elnevezték – kapott szalagot a nyakába (fenti képünkön látható!).  A pince névadója sem maradt ajándék nélkül. Névnapja alkalmából kedveskedtek neki egy üveg jóféle móri borral.

A program ekkor még nem ért véget a hölgyek számára, este ugyanis az  Öreg Prés Étteremben fogyasztották el libavacsorájukat.

Idén is velük volt Wittner Réka regnáló móri borkirálynő, valamint a Lamberg-kastély néhány munkatársa.

                                                           Nagy Pál

Fotók: Hrubos Zsolt

Írj Te először kommentet "Így kezdődött az Asszonyfarsang Móron (+Képek)"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*