Érdekes statisztikai adatok a több ezer hazai fesztiválról

Népszerű ajánlatok

/Sajtófotó – A kép illusztráció/

Az évek múlásával egyre többen vesznek részt valamilyen fesztiválon. Számszerűsítve ez a lakosság több mint felét jelenti. De még, ha valaki nem is vesz részt egy fesztiválon sem, mégis ismerik őket. Ugyanis 10-ből 9 ember legalább egy, de sokan akár négy vagy több fesztivált is meg tud nevezni, ha erre kérik. – írja a fesztivalportal.hu.

Fesztiválszezonnak kifejezetten a nyári évszak nevezhető. Ezen belül azonban a legtöbben – a fesztiválozók közel negyede – augusztusban fesztiválozik. Magyarország egyébként bővelkedik fesztiválokban – és ezzel a lakosság is egyetért. Sokan pedig legalább egy fesztiválra el is látogat az év folyamán. Sőt, az is elmondható, hogy az évek előrehaladtával egyre többen látogatnak meg egy-egy fesztivált. Noha a legtöbben a fesztivál szó hallatán elsősorban zenei fesztiválra gondolnak, messzemenően nem csak a zenei fesztiválok tartoznak a kedvelt és leginkább látogatott rendezvények közé. Sőt, nagyon sokan látogatnak és ismernek inkább gasztronómiai fesztiválokat, de a legismertebb rendezvények listáján helyet kapnak a hagyományőrző, a művészeti vagy éppen a borfesztiválok is. Azonban mindközül a legismertebb fesztivál a Sziget Fesztivál, amely egyúttal a legnépszerűbb is. De a zenei fesztiválok közül igen közkedvelt még a VOLT Fesztivál vagy a Szegedi Ifjúsági Napok. Más kategóriákban pedig a legismertebbek a Debreceni Virágfesztivál, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Mohácsi Busójárás. Ezek szerepelnek a legnépszerűbb fesztiválok listájának a legelején is.

A fesztiválok megítélése a magyar lakosok körében egyébként igen pozitív. A legtöbben úgy gondolják, hogy egyenesen divatos fesztiválokra járni, a magyarországi fesztiválok pedig annyira kiválóak, hogy a külföldiek számára is vonzóak. Persze leginkább lelkesnek a fesztiválokkal kapcsolatban nem meglepően a 18-24 éves korosztály nevezhető, akiknek közel fele szeret fesztiválon részt venni. Ezzel szemben azonban érdekes adat, hogy a fesztiválokkal szemben leginkább elutasítóak a Nyugat-Dunántúl régióinak a lakosai, akiknek szintén közel fele nem szeretne részt venni egy fesztiválon sem. De a fesztiválokkal szembeni lelkesedés terén megoszlás található iskolázottság tekintetében is, hiszen a legfeljebb általános iskolával rendelkezők sokkal inkább elutasítóak, mint a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők. Egyébként ezen a téren különbség mutatkozik már a fesztiválok ismertségében is. Minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége és nagyobb a havi jövedelme, annál több fesztivált ismer.

Abban, hogy végül ki milyen fesztivált választ magának a nyári szezonban, több befolyásoló tényezője is van. Mindközül a leginkább meghatározó tényező a fesztivál jellege, műfaja. De igencsak fontos a fesztivál konkrét műsora, a rendezvény hangulata és a fellépők listája. Ha a legfontosabb tényezőt, a fesztivál műfaját nézzük, akkor elmondható, hogy a legtöbben, a fesztiválozók nagyjából 30%-a legszívesebben gasztronómiai fesztivált látogat meg. Ezt követik a sorban a könnyűzenei és a hagyományőrző fesztiválok.

Egyébként ha valakinek van a lakóhelyén valamilyen fesztivál, akkor azon sokkal valószínűbb, hogy részt vesz, mintha egy vagy többnapos utazással járna a fesztiválra való ellátogatás.

Összességében elmondható, hogy az évek során egyre ismertebbek a fesztiválok, amelyeknek a látogatottsága is ezzel együtt növekszik. Annak ellenére is növekszik a valamilyen fesztiválon résztvevők száma, hogy ezzel együtt párhuzamosan növekszik az egy főre jutó költség is.

Forrás: Fesztiválportál

 

(X)

Írj Te először kommentet "Érdekes statisztikai adatok a több ezer hazai fesztiválról"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*