Tudod, mekkora a legnagyobb kvircedli és kvircedli nyomó? – Itt kiderül

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Nagy Pál/

Alábbi írásunk utánközlés. Hat évvel ezelőtt jelent meg portálunk elődjén. A címben feltett kérdésre azonban választ adunk:

Pusztavámon elkészült és hitelesítették az ország legnagyobb kvircedlijét!

Nagy nap virradt 2016. június 11-én szombaton a vértesi településre.  Hosszú előkészület előzte meg ugyanis a  II. Kvircedlifesztivál és Falunap fő attrakcióját, az ország legnagyobb kvircedlijének elkészítését.

A kvircedli nyomót Staudt Krisztián készítette még tavaly, ez után jött az ötlet a rekordkísérletre. A hatalmas méretű nyomó 80x30x30 cm nagyságú.

Érdemes összevetni ezt a hagyományos méretű nyomókkal, melyek 3x3x8,5, vagy 4x4x9 cm-esek általában…Ebben oroszlánrészt vállalt a Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar és elnökük, Möllmann Günterné.

Már pénteken elkezdték az előkészületeket. Négy kvircedli tésztát készítettek elő a mai sütésre, a hitelesítéshez pedig további kettőt szombaton délelőtt a nagyközönség előtt. A tésztakészítés helyszínén régi (hagyományos méretű) kvircedli nyomókat is kiállítottak.   Látható volt tehát a különbség!

Ezek között 100 éves is volt, mesélte Möllmanné Erzsike, aki megmutatta, melyik volt közülük az édesanyjáé.  Ezek a formák általában családon belül szálltak szülőről gyermekre…   Azt is megtudtam tőle, hogy egy ilyen rekord hitelesítésére bizony ki kell nyitniuk a szervezőknek a pénztárcát is!

A tészta elkészítésének fő irányítója, részese Farkas Mihályné Annus néni volt, aki 30 éve süti már a süteményt.

Kérdésemre felsorolta, mennyi alapanyagot használtak fel a rekord érdekében: 164 tojás, 14 kg liszt, 6,5 kg cukor, 22 dkg szalakáli került a tésztába.

A rekordkísérlet hitelesítésére a Rekordok.hu portál tulajdonosa, Gál Gábor érkezett Budapestről.  Érdekességképpen elmondta, hogy 1999. óta már legalább nyolcszáz magyarországi rekordot hitelesítettek.

A két friss tészta nyomását már a jelenlétében végezték el.  Ezután Mórra, a Leitermann Pékségbe szállították a négy – már korábban elkészített – tésztát (mint sokan tudják, ennek állnia kell egy éjszakát), ahol Takács János pékmester sütötte ki azokat. Itt említem meg, hogy a falukemence elkészült ugyan, de ezt még ki kell égetni, később süthetnek vele a pusztavámiak – például sok-sok kis és nagy kvircedlit. smiley

A kisült méretes kész sütemények kora délután érkeztek vissza a faluba, ahol a végső méréseket, hitelesítést végezte el Gál Gábor. A nyomó tömege nem kevesebb, mint 20,4 kg!  A négy közül a  legnagyobb méretű kvircedli 77x36x5 cm-es !

Még egy érdekesség: a négy óriáskvircedliből kb. 540  normál méretű adagot szeleteltek a falunap résztvevőinek. A hitelesítés tehát megtörtént, egy kis módosítással: Pusztavámon elkészült AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB KVIRCEDLI NYOMÓJA, melynek segítségével a fent említett méretű és mennyiségű kvicedli készült!

Gratulálunk!

 

                                                             Nagy Pál

Fotók: Nagy Pál

Írj Te először kommentet "Tudod, mekkora a legnagyobb kvircedli és kvircedli nyomó? – Itt kiderül"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*