Móri, pusztavámi szokások – Aprószentek, „Aufkindeln”

Népszerű ajánlatok

/A képen – Pieter Brueghel: Aprószentek (1586-1590)/

Talán ma is érdekesek lehetnek a Mórral és környékével kapcsolatos régi  híradások, érdekességek… – mint például ez a részlet, amely a régi szokásokkal foglalkozik:

“…Jásdon csak a németek vesszőztek Aprószentekkor. A vesszőzésért a gyermekek diót, almát, cukrot és néhány fillért, a legények egy-egy pohár bort, esetleg pénzt kaptak.

Móron a nagyapa Aprószentek napja reggelén elfenekelte az unokáit, hogy egészségesek legyenek. Sőt, a testvérek egymást, a szülők pedig a gyermekeket csapkodták meg összecsavart törölközővel. Ez volt az „Aufkindeln”.

Pusztavámon a legénykéknek apjuk készítette el a korbácsot, amivel a rokon lányokat járták sorra, gyakran az ágyból ugrasztva ki őket. A korbácsolásért pénzt kaptak.

Ugyanezt megtették Bakonysárkányon, Gánton, Vértesbogláron, ezzel keltegetve a lányokat. Mezőfalván viszont csak a házbelieket korbácsolták meg a fiú gyermekek.

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ Háztörténetek – A dunántúli németek kulturális jellemzői (Veszprém, 2006) / S. Lackovits Emőke: Köznapok és ünnepek a házban. A dunántúli németek lakáskultúrája, életmódja, szokásai

 

Aprószentek ünnepe december 28-án van -a szerk.

 

Kiemelések tőlem – a szerk.

 

A címlapkép teljes egészében

Írj Te először kommentet "Móri, pusztavámi szokások – Aprószentek, „Aufkindeln”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*