Érdekes régi karácsonyi szokások, hagyományok – Csókakő, Söréd, Fehérvárcsurgó

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció –  Fotó:Pixabay/

Talán ma is érdekesek lehetnek a Mórral és környékével kapcsolatos régi  híradások, szokások, hagyományok – mint például ez:

“…A Móri-völgyben Söréden leltünk nyomára a szegények etetése szokásának. Múlt századi öregektől maradt hagyomány szerint karácsonyeste, ha volt miből, akkor adni kellett a szegényebbnek. 1925 körül ennek megfelelően ajándékoztak meg egy sokgyerekes családot egy tótkosárnyi (karkosár) élelemmel, kaláccsal, tojással, tejjel, túróval, tejfellel. „Ették a gyerekek, még rítak is.”

A karácsonyi kenyér kultuszából következett a karácsonyi asztal hulladékának, a karácsonyi morzsának illetve a fogalom bővítésével a karácsonykor keletkezett szemétnek megbecsülése. Országunkban több helyen azt tartották, nem szabad a karácsonyi szemetet kidobni, mert kidobják vele az egész évi szerencsét. Zala és Somogy megyében a gyümölcsfák termőbbé tételére használták fel.

Csókakői hagyomány szerint a karácsonyi ünnepekben nem volt szabad kitenni a szemetet, hanem félre kellett rakni, tárolóedényekben vagy a szoba sarkában gyűjteni.

Mikor elmúltak az ünnepek, akkor vitték ki. így azután a házban maradt a szerencse, amit különben kidobtak volna. Söréden sem hagyták az öregek kiszórni karácsony napján a szemetet. Rossz kannában gyűjtötték, s az ünnep után való nap öntötték ki a kertbe. A termékenységvarázsló célzatra Fehérvárcsurgón még kifejezőbb magyarázatot adtak.

„A szemetet nem szokták kivinnyi. Összesöpörték, beletették egy kosárba, félretették, ott vót. Karácson után minden gyümölcsfára szórtak. Marékká dobták a fára, hogy sokat teremgyen.”

Ide kapcsolható, hogy a magyaralmási hiedelem szerint karácsony reggel nem volt szabad az istállóból a trágyát kihordani…”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Gelencsér József – Lukács László: Szép napunk támadt. A népszokások Fejér megyében. – Fejér megye néprajza 3. – Szent István Király Múzeum közleményei: A sorozat (1991)

Kiemelések tőlem – A szerk.

Írj Te először kommentet "Érdekes régi karácsonyi szokások, hagyományok – Csókakő, Söréd, Fehérvárcsurgó"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*