Márton-napi hagyomány és asszonyfarsang Móron – Képekkel

Népszerű ajánlatok

/Fotó:Hrubos Zsolt/

Közel húsz éves hagyomány a Móri Borbarát Hölgyek életében: idén is 11. hó 11-én 11 óra 11 perckor vették át a pincekulcsot Molnár Józseftől, a Márton Pince tulajdonosától (november 11-e Márton nap). Ezzel kezdetét vette az asszonyfarsang.

/Fotó:Hrubos Zsolt/

A kulccsal képletesen minden pince kulcsát átvették. A Márton naptól advent kezdetéig tartó időszak a kisfarsang, amikor még mulatozhattak az emberek. Régen a pincekulcs jobbára a férfiak zsebében volt, a hölgyek nemigen járhattak le. Ebben az időszakban viszont ezt is megtehették.

A móri borbarát hölgyek tegnap ó és újborokat kóstoltak. Nem maradhatott el a szokásos lángos, káposztás hajtóka, kvircedli,  pogácsa és a sütőtök sem az egyéb finomságok mellől. Molnár József újborainak nagy sikere volt – mondta el Bäcker Zsuzsanna, a Móri Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke.

Megtudtam még tőle, hogy a Lamberg-kastély négy munkatársa is vendégük volt a pincében. Ilyenkor van egy kis idő beszélgetni velük, mert a közös rendezvények alatt mindenki teszi a dolgát.

Idén ,,Márton a lúd”  (alábbi képünkön látható!) szalagot kapott a nyakába, azt jelezve,  hogy e napon a pincében jártak a borbarát hölgyek.  Az Öreg Prés Étteremben is kapott egyet, ahol a libavacsorájukat költötték el. Mostantól amerre járnak, ott felkötnek Márton lúdra egy-egy szalagot.

Egy szép nap, finom ételek és borok, jó társaság. Ebből kívánnak mindenkinek sokat,  jó egészségben – tette hozzá Bäcker Zsuzsanna.

Velük tartott Wittner Réka 2021-es móri borkirálynő is. A tatai Zsigmond Király Borrend tagjai épp az étterem vendégei voltak. Ők dallal, borral köszöntötték a hölgyeket a találkozás örömére.

                                                                                    Nagy Pál

A képen Bäcker Zsuzsanna, Wittner Réka és Márton a lúd – Fotó: Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete

 

Libavacsora az Öreg Prés Étteremben – Fotó: Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete

Írj Te először kommentet "Márton-napi hagyomány és asszonyfarsang Móron – Képekkel"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*