Szent István koponyaereklyéjét a fehérvári püspök vette át Móron…

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció! – 2015-ben készült – Fotó:Nagy Pál/

Talán ma is érdekesek lehetnek a Mórral és környékével kapcsolatos régi  híradások, szokások, hagyományok – mint például ez:

“...A móri kapucinus hitélet jelesebb eseményei közé tartoztak a búcsújárások, fogadalmi misék és a Nepomuki Szent János ünnepén Árkipusztára vezetett fényes precessziók.

Közülük föltétlenül megemlítendő az 1747-ben Sigmaringeni Szent Fidél és Leonisszai Szent József szentté avatására rendezett nyolcnapos ünnepség, vagy az a jeles esemény, amikor 1778. március 18-án Mária Terézia Szent István koponyaereklyéjét régi tokjával együtt visszaadta az általa 1777-ben megalapított Székesfehérvári Egyházmegyének.

A Székesfehérvárról még a XV. században elszármazott ereklyének  Wärth Sebestyén bécsi ötvös egy új ezüst büsztöt készített, s ebben a hermában indították útnak Bécsből 1778. március 20-án.

Az ereklyét március 25-én Sellyei Nagy Ignác fehérvári püspök (1777-1789) vette át Móron, ahol négy napig nyilvános tiszteletben részesítették.

Innen a püspök saját kocsiján vitte a székesfehérvári székesegyházba…”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ G. Merva Mária (szerk.): A Mariabesnyői Mária Múzeum – kiállítási katalógus (Gödöllői Múzeumi Füzetek 10. Gödöllői Városi Múzeum, 2009) / Kerny Terézia: A KAPUCINUS REND MŰKÖDÉSE ÉS ÉPÍTÉSZETE MAGYARORSZÁGON

Kiemelések tőlem – A szerk.

Írj Te először kommentet "Szent István koponyaereklyéjét a fehérvári püspök vette át Móron…"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*