Tartalmas 20 évet tudhat maga mögött a Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete

Népszerű ajánlatok

/Fotó: az egyesület tagjainak egy csoportja a megalakulás 20. évfordulója alkalmából/

Városunk  egyik legrégebbi, legaktívabb civil közössége a Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete, amely idén ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját.  Az eltelt két évtizedről, az idei évről és terveikről beszélgettem az egyesület elnökével, Bäcker Zsuzsannával:

-A 20 éves évforduló kapcsán rendeztetek kiállítást a Lamberg-kastélyban az idei Móri Bornapok idején. Milyen sikere volt, és mi  mindent láthattak volna, akik nem tudtak ott lenni?

Sok látogatónk volt kiállításunkon, amit a Wekerle Sándor Egyesülettel közösen rendeztünk. A vendégkönyvünk bejegyzései szerint tetszett a látogatóinknak. Próbáltunk átfogó képet kialakítani egyesületünk történetéről, tevékenységéről. Sok fotóból, újságkivágásokból, kódexeinkből, ruháinkból, díjakból, zászlósborainkból, az egyesületünk logóját tartalmazó tárgyakból válogattunk javarészt. Voltak még a saját borvidéki borospoharaimból, dugóhúzóimból két vitrinben kiállított darabok.

Láthatták, hogy kik a tiszteletbeli tagjaink, kik a móri borkirálynők s kik az Ezerjófiúk..  Nehéz volt a sok megőrzött dokumentumból választani a terem szűkössége miatt. Azért így is sikerült a számunkra legfontosabb eseményeket megjeleníteni. A Wekerle Sándor Egyesület egy tagjának anyaga is látható volt pár vitrinben. Facebook oldalunkon találhatók képek a kiállításról és megnyitójáról.

Bornapi kiállításuk az egyesület megalakulásának 20. évfordulója alkalmából

-Mivel ünnepeltétek még a kerek évfordulót?

A COVID-19 rányomta-rányomja a bélyegét mindenki életére, így egyesületünkére is. Szerettük volna a 20 éves évfordulónkat minden programunkba belevinni. No, hát ebből nem sok minden sikerült. Elmaradt az Ezerjó Fakanálforgató Főzőversenyünk. Mindenkinek be kellett ,,zárkóznia’’ otthonába. Egy kollázsban mutattuk be, hogy mi itthon főzünk.  Megszerveztük ünnepi közgyűlésünket. Hívtunk vendégeket rá. Ezt is le kellett mondanunk az utolsó pillanatban. Helyette hónapokkal később magunkban ünnepeltünk a szépen felújított Förhécz pincében Csókakőn. Amikor lehetett, összejöttünk, de sajnos nem rendezhettünk a kiállításon kívül semmit. Most a világhálón tartjuk a kapcsolatot, és reménykedünk, hogy jövőre szebb világ köszönt ránk.

20 éves évfordulójukat ünnepelték

-Mi volt a megalakulás eredeti oka, célja, kik voltak a kezdeményezők?

Mivel én nem vagyok alapító tag, csak a többiek elbeszéléséből tudom, hogy 22 szakmabeli és amatőr hölgy döntött úgy anno: szeretne tenni a móri borért, a móri borvidékért valamit. Friedl Edina elnökletével létrehozták  egyesületünket. Eleinte saját erőből szerveztek programokat. Majd később, mikor már látták mások is, hogy a híresztelésekkel szemben bizony ez a csapat nem a ,,piás csajok’’ egyesülete, találtak támogatókat is.

-Melyeket tartod/tartjátok legnagyobb sikereiteknek, eredményeiteknek az elmúlt két évtizedből?

Legnagyobb sikernek azokat a mosolygós, elismerő tekinteteket tartom, amit a rendezvényeken az emberek szemében látok, mikor tudják, látják: nekünk köszönhető egy-egy szép program, dekoráció stb. Legkedvesebb nekünk ezekből az Ezerjó Fakanálforgató Főzőversenyünk és az Ezerjófiú köszöntő ünnepségünk.

-Hány teljes jogú tagja van most közösségeteknek? Ezzel kapcsolatban jut eszembe, hogy több tiszteletbeli tagot is avatott már egyesületetek. Mit „vártok el” tőlük, és tervezitek-e újabb híresség ily módon történő felvételét?

19 rendes tagunk és 4 tiszteletbeli tagunk van jelenleg. Olyanok a tiszteletbeli tagjaink, akik támogatják tevékenységünket, vagy viszik a nagyvilágba a móri bor, a  Móri Borvidék jó hírét. Nincs most tervünkben tiszteletbeli tag avatása.  A rendes tagságért meg kell dolgozni – egy évet legalább. Tagdíjat kell fizetni. Költségek vannak. Ha kéri a jelölt a felvételét, eldöntjük, hogy alkalmas-e közösségünk tagjának lenni.  Erre egyre kevesebb embert lehet találni. Nem sokan hajlandók ,,fizetni’’ azért, hogy ingyen tevékenységet végezzenek. Viszont annyi  olyan élményben lehet/van részünk, amiben kívülállóként nem lehetne. Szinte családként működünk.

-Idei terveitekből mit sikerült megvalósítani?

A bornapi kiállításon kívül szinte semmit. A szokásos húsvéti, bornapi, adventi dekorációkat idén is elkészítettük a város központi körforgalmába. Párszor összejöttünk gyűlésre, névnapozásra. Két hétvégét a Balatonon együtt töltöttünk páran tagtársaink vendégszeretetét élvezve.  Mivel tilos összejönni a tagságnak a rendeletek szerint, no meg vigyázni is kell magunkra és egymásra, marad a MARADJ OTTHON.

-Végezetül beavatnád az olvasókat, milyen terveitek vannak a következő évekre?

Ebben a megjósolhatatlan helyzetben nem nagyon tervezünk előre. Az évek óta bevált programokat próbáljuk jövőre is megvalósítani, de kevés reményünk maradt –  ha marad még a járvány egy ideig. Kreatívak vagyunk, s próbálunk mindenből valami jót kihozni.

 

                                                                                  Nagy Pál

 

A Móri Borbarát Hölgyek Egyesületének néhány tagja

Írj Te először kommentet "Tartalmas 20 évet tudhat maga mögött a Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*