Mór környéki látnivalók: Német Nemzetiségi Néprajzi Kiállítás (Pusztavám)

Népszerű ajánlatok

A Vértesben, a Móri-árokban és a Bakonyban sok szépség, érték, műemlék, látnivaló, legenda vesz körül bennünket. Nézzünk magunkba: miközben járunk – kelünk a világban, ismerjük – e ezeket?  Itt is van egy:

“Pusztavám község, melyet 1909-ig Ondódnak neveztek, Fejér megye északkeleti peremvidékének egy völgyében fekszik, melyet az Általér szel keresztül. A falu lakóinak (2536 fő) kb. 60%-a német nemzetiségűnek vallja magát.

Az egyházi krónika szerint, az elnéptelenedett települést 1714-ben kezdték meg német anyanyelvű telepesekkel benépesíteni. Az első telepesek túlnyomórészt magyarországi németek voltak a nyugat-magyarországi Vas, Sopron és Moson megyékből. Származási helyként két egymáshoz közel fekvő falut említenek Moson megyéből: Rajkát és Miklósfalvát (Ausztria, Nickelsdorf).

Településünkön 1995-től működik Német Kisebbségi Önkormányzat, feladataink közé tartozik a német kultúra ápolása, az identitás védelme, a tárgyi emlékek gyűjtése, a berendezett tájház anyagának bővítése.

Az 1970-es évek végén kultúrházunk vezetője Kiss Józsefné (Marika néni) kezdte meg a tárgyi emlékek gyűjtését. Kezdetben a művelődési ház emeletén kapott helyet a kiállítás, egy tájszobában.

A szoba a művelődési ház felújítási költségéből, társadalmi munkával, a faluban működő ipari üzemek által nyújtott segítséggel került kialakításra. A Német Nemzetiségi Néprajzi Kiállítás 1980-ban nyílt meg, ettől az évtől rendelkezik működési engedéllyel.

A kiállítás jelentős része adományokból, a lakosság által felajánlott tárgyakból állt össze. A restaurálási munkákat a Fejér Megyei Múzeum szakemberi végezték. Településünk Önkormányzata 1994-ben vásárolta meg azt az épületet melyben jelenleg a kiállítás látogatható.”

Forrás:pusztavam.hu

Írj Te először kommentet "Mór környéki látnivalók: Német Nemzetiségi Néprajzi Kiállítás (Pusztavám)"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*