Vízemelő, szökőkút, vízesés, barlang a móri angolkertben…

Népszerű ajánlatok

/A képek illusztrációul szolgálnak!!!/

Mór történetének egyes korszakaival, az “őslakos” móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak..

“… Ugyanebben az évben elkészül a móri angolkert és benne az üvegház.  (a könyvben az 1800-as év szerepel – a szerk.)

A cél érdekében a téren álló majoros udvar sarkától lefelé, egészen a Kaszás utcában lévő úgynevezett Angyal-hegyig lévő parasztházakat ki kellett sajátítani.

A korábbi kastélypark gróf Lamberg Ferenc Antal idejében csak az a négyszögletű terület volt, ami csak olyan széles volt, mint maga a kastély, hosszúságát tekintve, pedig akkora volt, mint a gesztenyesor a kútig.

A mai formájában található kutat csak gróf Lamberg Fülöp látta el vízemelővel. A gép készítőmestere először Guido kapucinus atya volt, aki a kapucinus zárdakúthoz is épített már vízemelőt.

Az ottani szerkezet segítségével a víz eljuthatott a konyhába, az ebédlőbe és az akkori kis virágoskertbe, úgy hogy a vizet a rendház oldalépülete mellett vezették el.

A sajnálatra méltó atyát azonban halálos baleset érte, amikor ellenőrzés céljából leereszkedett a fent említett kútba, és elszakadt a saját maga által szített gépnek egy kötele, amivel magát leengedte és felhúzta.

Az atya 1806. május 31-én zuhant a kútba, mivel azonban nem keresték azonnal, csak holtan találtak (Egy szemtanú).

Az atya halála után egy másik kapucinus testvér, Eugenius atya folytatta a kastélyudvarban található kúthoz a vízemelő készítését.

A szerzetes összekötötte a gépet egy szökőkúttal is, a vizet egy mesterséges cseppkőbarlangon keresztül vezette egy tóig, vízeséssel a háttérben.

A tóban sok éven át teknősbékákat gondoztak. Ez a vízemelő néhány javítást követően egészen 1867-ig működött (Hivatali jelentés és szemtanú)…

forrás:library.hungaricana.hu – Seidel Ignác: A csókakő-móri uradalom történéseinek és eseményeinek időrendi elbeszélése

Írj Te először kommentet "Vízemelő, szökőkút, vízesés, barlang a móri angolkertben…"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*