Szinte minden móri tudja, hogy a nuszstangli egy igazi mórikum, jellegzetes itteni sváb sütemény. A stangli magyarul rudacskát jelent. Így készül:
Többféle receptje is létezik, egymáshoz természetesen nagyon hasonlók.
Hozzávalók:
50 dkg dió
40 dkg porcukor
20 dkg kekszmorzsa
4 tojás fehérje
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
A tojások fehérjét felverjük habnak 35 dkg cukorral.
A diót, a morzsát és a citromhéjat összekeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját. Beleöntjük a felvert tojásfehérje kétharmadát, összegyúrjuk.
A tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk.
A visszamaradt tojásfehérjét a maradék 5 dkg porcukorral tovább verjük, hogy kemény habot kapjunk, majd ezt rákenjük a tésztára.
Végül a tésztát ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és előmelegített sütőben, alacsony hőmérsékleten szárítjuk.
Ha a hab kemény, már kész. (A hab ne piruljon meg a tetején, maradjon szép fehér!)
Írj Te először kommentet "Móri gasztronómia – Mórikum: Nuszstangli"