Mór környéki ízek, vértesi ételek: Csókakői kolbászleves

Népszerű ajánlatok

Hozzávalók:

– 1 közepes fej vöröshagyma

– 3 evőkanál olaj

– 30 dkg paraszt-vagy házikolbász

– 1 csapott evőkanál édesnemes pirospaprika

– 25-25 dkg fagyasztott zöldborsó és zöldbab

– 2 gerezd zúzott fokhagyma

– 1/2 mokkáskanál őrölt kömény

– 1 kiskanál cseresznyepaprika-krém

– 1 babérlevél

– 1 kiskanál só

– fél citrom leve

– 1 kiskanál mustár

– 1 kiskanálnyi fölaprított friss vagy feleannyi szárított tárkonylevél

A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, lábasban az olajon kis lángon 5 perc alatt megfonnyasztjuk.

A kolbászt-miután bőrét lehúztuk-karikára szeljük. Igyekezzünk olyan fajtát választani, amelyik szépen vágható, nem esik szét, így biztosan nem is fő szét.

A hagymára dobjuk, közepes lángon 1-2 percig pirítjuk.

A pirított kolbászt a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, a zöldborsót és a zöldbabot hozzáadjuk. Nagy lángra állítjuk, 1 liter vizet öntünk rá.

A zúzott fokhagymával, a köménnyel, a paprikakrémmel és a babérral fűszerezzük, megsózzuk. 10 percig főzzük, ezalatt a borsó és a bab is megpuhul.

Közben a tejfölt a tejszínnel, a liszttel, a citromlével és a mustárral simára keverjük.

A levesből fél merőkanálnyit a tejfölös keverékbe teszünk, elkeverjük, majd a fővő levesbe öntjük. 2-3 percig kis lángon főzzük, ezalatt leve kissé besűrűsödik.

Ha kell, utánaízesítjük, végül a tárkonnyal fűszerezzük.

 

forrás:provertes.hu

Írj Te először kommentet "Mór környéki ízek, vértesi ételek: Csókakői kolbászleves"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*