Hozzávalók:
– 1 közepes fej vöröshagyma
– 3 evőkanál olaj
– 30 dkg paraszt-vagy házikolbász
– 1 csapott evőkanál édesnemes pirospaprika
– 25-25 dkg fagyasztott zöldborsó és zöldbab
– 2 gerezd zúzott fokhagyma
– 1/2 mokkáskanál őrölt kömény
– 1 kiskanál cseresznyepaprika-krém
– 1 babérlevél
– 1 kiskanál só
– fél citrom leve
– 1 kiskanál mustár
– 1 kiskanálnyi fölaprított friss vagy feleannyi szárított tárkonylevél
A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, lábasban az olajon kis lángon 5 perc alatt megfonnyasztjuk.
A kolbászt-miután bőrét lehúztuk-karikára szeljük. Igyekezzünk olyan fajtát választani, amelyik szépen vágható, nem esik szét, így biztosan nem is fő szét.
A hagymára dobjuk, közepes lángon 1-2 percig pirítjuk.
A pirított kolbászt a pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, a zöldborsót és a zöldbabot hozzáadjuk. Nagy lángra állítjuk, 1 liter vizet öntünk rá.
A zúzott fokhagymával, a köménnyel, a paprikakrémmel és a babérral fűszerezzük, megsózzuk. 10 percig főzzük, ezalatt a borsó és a bab is megpuhul.
Közben a tejfölt a tejszínnel, a liszttel, a citromlével és a mustárral simára keverjük.
A levesből fél merőkanálnyit a tejfölös keverékbe teszünk, elkeverjük, majd a fővő levesbe öntjük. 2-3 percig kis lángon főzzük, ezalatt leve kissé besűrűsödik.
Ha kell, utánaízesítjük, végül a tárkonnyal fűszerezzük.
forrás:provertes.hu
Írj Te először kommentet "Mór környéki ízek, vértesi ételek: Csókakői kolbászleves"