Itt telepedett le, nem is vágyik máshová: Dr. Lendvai András

cof

Népszerű ajánlatok

Egészen fiatalon, több mint másfél évtizede került a móri kórház – azóta már megszűnt – sebészeti osztályára Dr. Lendvai András sebész szakorvos. Megszerette a várost, a környéket, Móron telepedett le, itt él családjával. Ismerkedjen meg vele, hivatásával, mindennapi munkájával!

Névjegy:

Név: Dr. Lendvai András, sebész szakorvos

Tel.: 70/25-22-444

Nyilvános internetes oldala: www.drlendvai.hu/

Facebook oldala: http://www.facebook.com/drlendvai

Rendelési hely, idő

Magánrendelés: Mór, Álmos vezér u. 2. Hétfő 16-19 (előzetes bejelentkezés alapján)

OEP finanszírozott rendelés: Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Móri Sebészeti Szakrendelés: Hétfő – Kedd 8-12

– Bemutatkozna néhány gondolattal?

Székesfehérváron születtem, a középiskolát Pannonhalmán végeztem a Bencés Gimnáziumban, majd Budapesten a Semmelweis Egyetemen szereztem általános orvosi diplomát. 2002-ben kezdtem dolgozni a Móri Városi Kórház Sebészeti Osztályán. Ezen kívül több budapesti kórházban, ill. Székesfehérváron szereztem még szakmai tapasztalatot. 2009-ben szakvizsgáztam sebészetből.

Addigra azonban már megszűnt Móron a sebészeti osztály, így főállásban nem tudtam Móron maradni. Ekkor kezdtem el hajátültetéssel foglalkozni, melyet mind a mai napig végzek egy budapesti magánklinikán. Emellett természetesen Móron is rendelek, operálok, hiszen magam is itt élek, feleségemmel és három fiammal 2003 óta Móron lakunk.

– Hogy vezetett útja épp Mórra?

Mint említettem, nem olyan messziről, Székesfehérvárról kerültem ide. Az egyetem utolsó éveiben ismerkedtem meg Szabó Károly főorvos úrral, aki akkor a SOTE III. számú Sebészeti Klinikáján dolgozott, végül a szakdolgozatomat is nála írtam. Ő éppen akkor került Mórra, a sebészetre, osztályvezető főorvosként. Hívására kezdtem rezidensi éveimet az akkor még – reményeink szerint – fényes jövő előtt álló móri kórházban. Közben családommal együtt letelepedtünk itt, így a kórház megszűnése után sem vágyódtam el sem más vidékre, sem külföldre, maradtam tehát móri dolgozó, illetve Budapestre bejáró.

– Vannak kedves helyei a környéken?

Az egész vidék gyönyörű, szeretem a nem túl magas, inkább barátságos hegyeket, melyek a Móri-árkot két oldalról is övezik. Kedvenceim közé tartozik a Vértesben a Csókakői vár, a Bakonyban pedig a Gaja-völgy.

– Szép hivatást választott. Honnan az indíttatás, családi vagy egyéb?

Családi indíttatás nem volt, szüleim, de még közeli rokonaim között sincs orvos. Mivel édesapám műszaki területen dolgozott, gyermekkoromban én is műszaki pályára készültem. Az orvosi hivatás a gimnáziumi évek alatt érlelődött szép lassan. Ebben nagy szerepe volt pannonhalmi biológiatanáromnak, Rékási József tanár úrnak, akit név szerint is megemlítenék. Természetesen szüleim is támogattak ebben, valamint az egyetem utolsó éveiben leendő feleségem is sokat segített.

– Miért választotta épp a sebészetet?

Talán egy kicsit a műszaki érdeklődés maradványa, a jó értelemben vett “barkácsolás” szeretete vezetett oda, hogy a sebészetet választottam. Ez is egyébként az egyetemi évek végére kristályosodott ki teljesen. Miután megvolt az elhatározás, hogy műtéteket szeretnék végezni, jött a móri lehetőség.

Mint említettem, 2002 óta dolgozom a sebészet területén, amit viszont kiemelnék, hogy 8 év szakmai tapasztalatom van a hajátültetésben, ezt az országban nem sokan mondhatják el magukról, (természetesen néhány “nagy öreg” kivételével) hiszen a beavatkozás csak a 2010-es években terjedt el szélesebb körben.

– Mikor nyitotta meg magánrendelését Móron? Hogy emlékszik vissza a kezdetekre, milyen pozitív vagy negatív emlékei vannak az első időszakról?

A móri magánrendelést 2013-ban indítottam a Zsálya Patika emeletén található rendelőben. Mivel utólag csak a szépre emlékszik az ember, így negatív tapasztalat most nekem sem jut eszembe. Pozitívumként kiemelném, hogy az elmúlt években az emberek megismerték és megszerették a rendelést, nem csak a környékről, de szinte egész Fejér megyéből, valamint Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyéből is érkeznek betegek, vannak köztük visszajárók is, illetve számos elégedett páciens ajánl rokonainak, ismerőseinek.

Az elmúlt években ki is nőttük a rendelőt, ezért 2017 augusztusától nagyobb, tágasabb helyen, az Álmos vezér u. 2.-ben várom betegeimet.

– Milyen tünetek, panaszok esetén javasolja, hogy felkeressék Önt a móriak, környékbeliek?

A magánrendelést elsősorban ambuláns műtétek elvégzése céljából hoztam létre, olyan műtétekre gondolok, amelyek nem igényelnek kórházi tartózkodást, helyi érzéstelenítésben elvégezhetők. Ilyen pl. anyajegyek, zsírcsomók eltávolítása, vagy a benőtt köröm műtéti megoldása. Ez utóbbi műtétnél különösen jók az eredmények, kiújulás gyakorlatilag nem fordul elő, sokan hosszú évek kínlódása után szabadulnak meg véglegesen panaszaiktól, úgy, hogy nem kell drága, és korántsem biztos megoldást adó lézeres műtétet igénybe venniük. A műtéti várólista igen rövid, szemben a kórházi rendeléssel, ahol szűkösebbek a kapacitások, a fehérvári várólistákról pedig inkább nem is beszélnék…

Emellett természetesen bármilyen sebészeti problémával lehet jönni, azonban tudni kell, hogy a magánrendelésen korlátozott a diagnosztikus háttér (pl. nincs röntgen vagy ultrahang). Ezen kívül nem foglalkozom mozgásszervi (reumatológiai ill. ortopédiai) betegségekkel, erre a megfelelő szakrendeléseken tudnak segítséget nyújtani.

– Amennyiben komolyabb, műszeres vizsgálatokra van szükség a betegnél, azokat helyben vagy a közelben el tudja végezni?

Móron a Rendelőintézetben van lehetőség röntgen-, ultrahang-, laborvizsgálatokra, itt szintén rendelek, ilyen igény esetén inkább ott érdemes felkeresni. Szintén itt tudok beutalót adni más OEP finanszírozott szakrendelésre.

– Egészségpénztári kártyát elfogad-e?

Kártyaolvasó nincs a rendelőben, de számos egészségpénztárral állok szerződésben, készpénzes fizetést követően számlát állítok ki az egészségpénztár nevére. A szerződött egészségpénztárak listája a honlapomon megtalálható, igény szerint bővíthető.

– Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott műtétek elvégzésével kapcsolatban is felkereshetik Önt?

A móri Egynapos Sebészeten végzek OEP finanszírozott műtéteket, pl.: lágyéksérv, köldöksérv, visszér, aranyér és egyéb végbélbetegségek, valamint jóindulatú emlőelváltozások: fibroadenoma, gynecomastia. Ezek a műtétek már komolyabb érzéstelenítést igényelnek (altatás vagy gerinc-érzéstelenítés), ezért előzőleg kivizsgálás szükséges. Ezekre beutalót szintén az Sztk-ban tudok adni, ezért ilyen panaszokkal is ott érdemes felkeresni.

– Végül: milyen általános tanácsai vannak egészségünk megőrzése érdekében?

Itt nagyon sok dolgot fel lehetne sorolni, egészséges életmóddal, táplálkozással kapcsolatban, de ez gondolom már mindenkinek a könyökén jön ki. Talán kisebb hangsúlyt kap, bár mostanában egyre inkább köztudatba kerül a szűrővizsgálatok fontossága. Számos bőrelváltozás, anyajegy műtéti eltávolítása során találkozom a rosszindulatú bőrdaganatok különböző fajtáival, sajnos egyre gyakrabban. Ezért is fontos – különösen a sok anyajeggyel, érzékeny bőrrel rendelkezők számára – a rendszeres bőrgyógyászati vizsgálat, anyajegyszűrés. Természetesen ez csak egy kiragadott példa a praxisomból, minden szűrővizsgálat nagyon hasznos, és manapság egyre szélesebb körben el is érhetők.

                                                                                                       Nagy Pál

Műtét közben

Az új rendelő az Álmos vezér utcában

Riportunk 2017. szeptemberében készült – a szerk.

Írj Te először kommentet "Itt telepedett le, nem is vágyik máshová: Dr. Lendvai András"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*