Várom a „nagy bevonulást” – interjú Majorfalvi Bálint móri születésű színművésszel

Népszerű ajánlatok

/A képen:  A régi nyár – operett – Nagy-Kálózy Eszter, Majorfalvi Bálint – Fotó: Komáromi Jókai Színház/

Amikor megtudtam, hogy Majorfalvi Bálint színművész is móri születésű – egy rövidke cikket olvashattak róla itt pár hónapja -, megkérdeztem több ismerősömet, de egy sem akadt, aki tudott volna valamit móri kötődéséről.  Fel akartam vele venni a kapcsolatot, de megelőzött, hisz küldött egy általa készített paródiát. Naná, hogy felkértem, nyilatkozzon portálunknak. Készséggel állt kötélnek:

Névjegy

Név: Majorfalvi Bálint

Foglalkozása: Színművész

Mikor született: 1983.01.30.

Hobbija: Színházba járás nézőként.

Nyilvános oldala(i)- Honlap, Facebook oldala: http://www.jokai.sk/munkatarsak/majorfalvi-bálint

Majorfalvi Bálint portré

Pár hónapja megjelentettünk egy rövid cikket Önről a Móron született híres emberekről szóló sorozatunkban.  Nem sokkal ezután küldött egy nagyszerű Leonardo DiCaprio paródiát, melyet közzé is tettünk. Ha jól tudom,  Just Parody néven készíti ezeket. Hol találunk még ilyeneket?  Említene néhányat közülük?

A színházamban én készítem a promo-anyagokhoz szükséges videókat. Trailereket, riportműsorokat. Pihenésképpen – s mivel elég nagy a hajlam bennem paródiák, paródiaműsorok készítésére – készítettem egy Just Parody nevű oldalt, ahol híres színészek híres szinkronhangjait keverem össze-vissza, amiből vicces dolgok sülnek ki olykor, s néhány ilyet felkapott pár népszerű internetes csatorna. Kedvenceim közé tartozik természetesen az elhíresült Hevér Gábor-DiCaprio videó, valamint a Nagypál Gábor szinkronhangjával készült Ted-Micimackó videó és a Csifó Dorina szinkronjával készült Aranyhaj-paródia, amit Dorina születésnapjára készítettem ajándékként.

-Mielőtt megbeszélnénk Mórhoz fűződő viszonyát, ugorjunk vissza egy kicsit az időben: mikortól készült a színművészi pályára?

Gyermekkoromban egyszerre két színjátszó szakkörre is jártam. Egyrészt az általános iskolában, mert odavoltam egy gyönyörű, szőke osztálytársamért, aki szintén járt a szakkörre és lehetett előtte villogni, hogy milyen „kreatív és jópofa” vagyok, másrészt pedig Jancsó Sarolta Szerpentin Gyermekszínházába, ahol rendkívül jó közegre találtam remek barátokkal, tulajdonképpel velük nőttem fel, és a mai napig szeretettel gondolok rájuk. Édesapám halála (1994) óta foglalkozom aktívan színjátszással.

-Középiskola után – ha jól tudom – a Pesti Magyar Színiakadémián tanult. Közben mely színházakban, milyen darabokban játszott?

A Színiakadémia remek közeg volt – valamennyi osztály közül, ahova jártam, a legkedvesebb volt számomra, remek osztálytársakkal, akik közül sokan ma is a pályán vannak. Musicalekben, prózai előadásokban egyaránt statisztálhattunk, kisebb szerepeket játszhattunk, többek között Agárdy Gábor, Szakácsi Sándor és Kállai Ferenc mögött. Három évet töltöttem ott.  Az embernek se éjjele, se nappala, csak a színházzal foglalkozik. Remek közegben, Huszár László és Sipos Imre voltak az osztályfőnökeim, szerencsés voltam, nagyszerű előkészítő volt az egyetemre. Meghatározó volt még életemben, hogy Lengyel Pál osztályfőnöksége alatt eltölthettem egy évet a Keleti István Művészeti Iskolában, aztán persze a négy év Marton László, Hegedűs D. Géza, Forgács Péter osztályában Budapesten, a Színművészeti Egyetemen.

– A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után a Komáromi Jókai Színházhoz szerződött.  Feltételezem,  jól érzi magát a társulatban, hisz már jó tíz éve ott van.

Igen, tizenegyedik évemet taposom budapestiként ebben a nagyszerű, családias társulatban. Apróbb és nagyobb szerepeket egyaránt játszhatok, valamint én készítem a színház videó-anyagait. Ismerem az előadásokat kívül-belül, pontosan tudom, hogy egy produkciónak mely rétegeit kell a közönség elé tárni, illetve miről érdemes beszélni egy promo-reklám anyagban, mivel lehet vonzóvá tenni egy-egy produkciónkat. Előadásaink színvonalasak, nagyszerű kollégákkal dolgozom együtt, büszke vagyok rájuk és szívesen reklámozom őket.

-Legkedvesebb szerepei, darabjai?

Mindenképpen elsőként Gogol, Revizor  című darabját említeném, amiben már diákszínjátszóként, 2000-ben Jancsó Saroltánál eljátszhattam Hlesztakov szerepét, s ugyanez megadatott Méhes László rendezésében 2012-ben a Komáromi Jókai Színházban. Imádtam, bár a két különböző fordítás sokszor keveredett a fejemben. Mindkettő színvonalas produkció lett, szívmelengető visszagondolni a 2000-es és 2012-es esztendőre is. Utána jött Csil, a keselyű szerepe a Kegyelet egylet című dallal A dzsungel könyve című musicalben, amit több, mint negyvenszer játszhattunk el. Fantasztikus előadás volt kívül-belül, a nézők is imádták. Jelenleg a Teljesen idegenek című produkciót mondanám a  kedvencemnek Hargitai Iván rendezésében, amit 2019 februárjában mutattunk be. Átgondolt, szórakoztató és elgondolkoztató produkció, amit a jó pár kollégámmal elkövetett másfél órás összjáték okán rendkívül nehéznek, ám élvezetesnek is érzek. Pár napja mutattuk be az Óz, a csodák csodája musicalt, amiben Méhes László rendezésében a Gyáva oroszlánt alakíthatóm, ez az előadás is közel áll a szívemhez.

Revizor – Komáromi Jókai Színház

-Mivel a Mór környéki színházba járók főképp Székesfehérvárra, Budapestre utaznak, kevesebben láthatják színpadon.  Tévében vagy mozivásznon találkozhattunk Önnel?

Sajnos – és örülök a kérdésnek – a televízió és a film eddig nagyrészt tárgytalan téma az életemben. Én, mint a színház videóit készítő színész, főként az interneten vagyok megtalálható. 2011 óta szerkesztem és vezetem itt Komáromban a felvidéki Beugró-t Ahogy esik, úgy puffan címmel, ahol számos neves színész előfordul vendégként – és a műsor becsületére legyen mondva, szívesen térnek vissza hozzánk. Visszajáró vendégnek mondható például Csuja Imre, vagy Rudolf Péter.  Egész évben elfoglalt vagyok az anyaszínházamban  –  és ez nem panaszkodás, sőt… – így kevesebb alkalmam nyílik castingokra is járni, s örülök, ha nyáron van módom kipihenni – pl. Görögországban, vagy a Velencei-tó mellett  – az egész éves hajtást.

-Térjünk vissza Mórra!  Azon túl, hogy itt született, mi köze van a városhoz vagy a környékhez? 

Szüleim korábban Székesfehérváron éltek, így bátyám és nővérem Móron születtek. Később a család Budapestre költözött – én már ekkor születtem, s a „bejáratott” kórházba tért vissza 1983-ban édesanyám megszülni engem. Tulajdonképpen Budapesten nőttem fel.

– Remélem, itt is találkozhatnak majd a nézők Önnel.  Egyébként születése óta járt már Móron?

Őszinte leszek: Vártam az alkalmat, amikor belső késztetést érzek elmenni Mórra. Titokzatosnak és különleges kalandnak élem meg, hogy tulajdonképpen felnőttként még sose jártam Móron. Vártam valamiféle „hívószót”, hogy átlépjem Mór határát. Színházunk utazószínház és olykor a társulati busszal érintjük Mór külső részeit. Ilyenkor mindig megemlítem, hogy én itt születtem és – viccelve persze -, hogy várom a „nagy bevonulást” a városba, mint színész, amikor egyszer majd úgy érzem, eljött az ideje. Lehet, hogy ez a közeljövőben bekövetkezik.

-Legközelebbi tervei?

A színházi elfoglaltság kiszámíthatatlan, rapszodikus. Hobbim, hogy évente 100-150 (ha tehetem 200) színházi előadást nézek országszerte. Érdekel, hogy mi vesz körül a szakmámon belül, és szórakoztat színházba járni. Aki ebben a szakmában előre tud tervezni – akár pár hónapra is – azt nagyon irigylem. Én mindig a próbatábláról tudom meg, mik a következő feladataim, s a jövőt egyelőre homály fedi. Talán jobb is így. Amikor nem görcsöl – vagy készül rá – az ember valamire, általában abból sülnek ki a legjobb dolgok.

                                                                                   Nagy Pál

Majorfalvi Bálint által készített anyagokból:

A fent említett Just Parody Oldal csatorna linkje:

https://www.youtube.com/channel/UCiQcgtlUavFV5up4lCBPr1w

A Komáromi Jókai Színház számára készített oldal csatornája:

https://www.youtube.com/channel/UClTQhOIijpatCIOPphAdqaw

KÉPGALÉRIA:

A dzsungel könyve – Majorfalvi Bálint – Komáromi Jókai Színház

 

A PADLÁS –  Bernáth Tamás, Holocsy Katalin, Béhr Márton, Majorfalvi Bálint, Skronka Tibor

 

Börtönkarrier – Holocsy Krisztina, Majorfalvi Bálint

 

Óz, a csodák csodája

 

Teljesen idegenek 

 

Fotók:  Komáromi Jókai Színház

A képeket Majorfalvi Bálinttól kaptuk

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*