Hagyományőrzés: asszonyfarsang Móron

Népszerű ajánlatok

/Fotó:Hrubos Zsolt/
Évtizedes (és kedves) hagyomány folytatódott november 11-én délelőtt a városban: a Móri Borbarát Hölgyek idén is 11. hó 11-én 11 óra 11 perckor vették át a pincekulcsot Molnár Józseftől, a Márton Pince tulajdonosától. Ezzel kezdetét vette az asszonyfarsang.
/Fotó:Hrubos Zsolt/

A kulccsal képletesen minden pince kulcsát átvették a hölgyek. A Márton naptól advent kezdetéig tartó időszak a kisfarsang, amikor még mulatozhattak az emberek.

Elődeink megünnepelték ilyenkor a termések betakarítását, hosszú munkájuk gyümölcsét. Ilyenkor már az újborok is ihatók voltak, libák is meghízva várták sorsuk beteljesülését.

Mivel annak idején a pincekulcs jobbára a férfiak zsebében lapult, a hölgyek nemigen járhattak a pincébe. A fent említett időszakban ezt megtehették.

A móri borbarát hölgyek egyik vállalt feladata a hagyományok ápolása. Ezzel az eseménnyel is ezt teszik. A hölgyek sok rendezvényükben dolgoznak össze a Lamberg-kastély  munkatársaival, akik finom sütőtökkel lepték meg őket ezúttal.

Ezen a délelőttön Molnárné Pannika finom lángosát, valamint saját készítésű süteményeiket fogyasztják mindig Molnár József kitűnő borai mellé.

Este a Bormúzeum Étteremben költötték el a libavacsorát, hogy betegek ne legyenek.

Molnár Pál tulajdonos a Paulus újborok sorát kínálta a kitűnő vacsorához. Érdemes megkóstolni mindenkinek, mert nagyszerű ízekkel ismerkedhet meg a borok fogyasztója – mondta el Backer Zsuzsanna, a Móri Borbarát Hölgyek egyesületének elnöke.  Megtudtam még tőle, hogy Lepsényi Bálint a vacsora apropóján egy  libás verssel lepte meg őket.

                                                                                                    Nagy Pál

Fotó:Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete

 

 

Írj Te először kommentet "Hagyományőrzés: asszonyfarsang Móron"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*