Ezerjó történetek: egy móri baka esete az osztrák császárral…

Népszerű ajánlatok

(a kép illusztráció – forrás:wikipedia)
Mór történetének egyes korszakaival, az “őslakos” móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak. Sorozatunkban (nem időrendben) kicsit jobban elmélyedünk a témában.
“…Anekdotánk hőse egy az idő tájt katonáskodó móri baka, Schreindorfer Mátyás volt.
Ez az egyik bécsi őrszázadban szolgáló honvéd azzal a különleges képességgel rendelkezett, hogy jó sok levegő lenyelése után attól egy kis hasizom nyomással mindjárt meg is tudott szabadulni.
Ezzel a “mutatvánnyal” nemcsak bajtársait, hanem az őrség unalmas óráiban saját magát is szórakoztatta.
Egy alkalommal éppen a császári palota egyik szárnya alatt sétált fel-alá, szolgálat közben megint csak a szokásos módon gyakorolta tudását.
Egyszer csak legnagyobb rémületére az egyik nyitott ablakból maga a felséges császár hajolt ki, aki őt magához is rendelte.
Félholtra válva, remegő lábakkal jelentkezett őfelségénél, aki azonban kegyesen fogadta, s megkérdezte tőle, hogy az iménti produkciót bármikor meg tudja-e csinálni. Igenlő válaszára a császár – büntetés nélkül – elbocsátotta.
Az uralkodó ugyanis parancsnoki megbeszéléseken, közös étkezések során megbotránkozva észlelte, hogy egyik magas rangú tisztje nem átall az ő jelenlétében hangosan böfögni.
Ezt az illemszabályokról megfeledkezett emberét akarta a móri baka részvételével megnevelni.
Egy ebéddel összekötött értekezleten ezt a tisztet a terem bejáratához ültette, az ajtó mellé pedig – egy kis külön asztalkához Schreindorfer honvédet, megparancsolva neki, hogy tudását szorgalmasan gyakorolja.
A hozzá közel ülő tiszt egy ideig megdöbbenve hallgatta a baka illetlen viselkedését.
Majd megkérte a császárt, hogy kegyeskedjen ezt a műveletlen bakát rendre utasítani.
Az uralkodó azonban így torkollta le: Kedves barátom, sokkal inkább elviselem azokat az illetlen hangokat, melyek az asztal alól jönnek, mint azokat, amelyek az asztallap felett hallatszódnak!
A megszégyenített tiszt megértette és megszívlelte uralkodója célzását.
A megneveléséhez segítséget nyújtó móri baka pedig két hét jutalomszabadságot kapott…”
(Részlet Schwartz Alajos: A móri németség története és élete c. könyvéből –  a szerző engedélyével)

Írj Te először kommentet "Ezerjó történetek: egy móri baka esete az osztrák császárral…"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*