Világbajnokságon versenyzett a pusztavámi fiatal

Népszerű ajánlatok

/A képet Czéh Márktól kaptuk – ő mosolyog a kamerába/

Sok fiatal él környezetünkben, akire tehetsége, tanulmányai, szakmai tudása, hobbija…stb. miatt büszke lehet családja, de települése is.  Néhányukról olvashattak már oldalainkon.  Szándékom szerint időről időre igyekszem közelebbről bemutatni közülük minél többeket.  Vannak, akiket szélesebb körben, másokat kevesebben ismernek. A lényeg: valamiért kitűnnek az átlagból – mostani riportalanyom is közéjük tartozik.

Névjegy

Név: Czéh Márk György

Foglalkozása: Változás menedzsment adminisztrátor, Borgwarner PDS üzletágban.

Mikor és hol született, mióta él Pusztavámon: 1991. december 20. Dunaújváros.  25 éve élek Pusztavámon.

Magánéleti adatok: Barátnőm van, már lassan 3 éve.

Hobbija: Sárkányhajózás, futás, biciklizés, fitnesz edzés

-Ha megkérik, hogy mutatkozzon be, mi az a két-három mondat, információ, amit mindenképp el szokott mondani magáról?    

A Pusztavámi Általános Iskolába jártam, majd később Székesfehérváron folytattam tanulmányaimat, ahol a bútorasztalos szakmát szereztem meg. Jelenleg a Tatabányai Mikes Kelemen Felnőtt és Ifjúsági Gimnáziumába érettségi levelezői tagozatra járok. Célom egy felsőfokú végzettség. Imádom a sportot. A Pusztavámi Torna Clubban fociztam 20 évet, persze mellette párhuzamosan rengeteg sportot kipróbáltam pl.: thaibox, futás, duatlon,testépítés.

-A sárkányhajó sport – ha jól tudom – kínai eredetű. Viszonylag kevesen ismerik Pusztavámon. Bemutatná röviden az olvasóknak?

A sportág Dél-Kínából származik. Több mint 2000 éves múlttal rendelkezik. A sárkányhajót 10 vagy 20 fős legénység hajtja, tehát van kicsi és nagy hajó is. A hajó elején egy dobos adja az ütemet, amire egyszerre kell evezni, és a sárkányhajó végén egy kormányos irányítja a hajót. Nagyon fontos, hogy a hajó bal és jobb oldala egyszerre evezzen.

-Mióta űzi ezt a sportágat? Hogy és hol kezdte, jelenleg hol versenyez?

2015-ben a munkahelyemnek köszönhetően ismerkedtem meg a sárkányhajó sporttal. Cégünket képviselve sárkányhajó fesztiválokon vettünk részt, majd egy évvel később egy új tatai egyesületben az országos bajnokságon indultunk. Mindig is szerettem volna komolyabban csinálni, de erre az országban sajnos kevés a lehetőség. Végül 2018. óta az ország egyik legprofibb csapatába, Győrbe igazoltam a Rába Sárkányhajó Clubba.

-Úgy értesültem, idén nyáron részt vett a világbajnokságon is. Hogy jutott el oda?

A 2018. évi sárkányhajó klub világbajnokságot Szegeden rendezték meg, amit a tévé is közvetített, ekkor figyeltem fel egy fiatal, erős csapatra: a győri Rába Sárkányhajó Club legénységére. Eldöntöttem, hogy ebben a csapatban szeretnék evezni, és pár próbaedzés után le is igazoltak. 2018 szeptemberében már egy közös versenyen részt vettem a premier csapattal Székesfehérváron. A Magyar Sárkányhajó Szövetség egy pályázatot hirdetett meg, miszerint a 2019-es Nemzetek Közötti Sárkányahajó Világbajnokságra toborozzák az ország legjobbjait. A Rába Sárkányhajó Club összes premier (férfi) tagja jelentkezett, köztük én is.

Kemény téli alapozás után jöttek sorban a vb felmérők. Nagyon komplex felmérők voltak, nagyon kemény szintekkel. Az utolsó – talán a legnehezebb – felmérő májusban volt, az outrigger rangsoroló (outrigger=1 személyes kis hajó, amin egy oldaltámasz van. Egy ember hajtja és kormányozza). Gyakorlatilag itt dőlt el, ki utazhat a válogatott szűk keretével a VB-re. Nagyon jó időket eveztem, sok jó és tapasztalt múlttal rendelkező versenyzőt magam mögé utasítottam. Összesen hajó oldalanként 6-6 ember került be az utazó csapatba. Az összesített felmérők alapján 7. lettem bal oldalon, tehát nem kerültem be. Készenlétben kellett lennem, mert én lettem az első számú tartalék. Ha valaki lesérül, vagy 1 igazolt alkalomnál többet hiányzik a válogatott edzésről, kizárják.

Sok időt nem kellett várnom, amikor a szövetség megkeresett, hogy visszalépett egy válogatott tag, és helyette nekem kellene mennem. Természetesen örömmel el is fogadtam. Tudtam, hogy a legjobb formámat kell nyújtanom Thaiföldön, és ezért mindent megteszek. Hatalmas lehetőség volt számomra. A világbajnokságra való felkészülés heti  8-10 edzésmunkát követelt a család, a munka és az iskola mellett. Így nem volt egyszerű ennyi  ilyen szintű edzésmunkát végezni. Az edzések és edzőtáborok nagy része Győrben, Fadd-Domborin és Sukorón került megrendezésre. Rengeteg segítséget és támogatást kaptam a barátnőmtől, szüleimtől, testvéremtől, barátaimtól és kollégáimtól. Ezúton is köszönöm nekik.

-Mikor volt ez, milyen eredménnyel végzett a magyar csapattal, mik azok a pillanatok, emlékek, melyeket nem fog elfelejteni?

Ez évben augusztus 21-25. között rendezték meg a 14. IDBF Nemzetek Közötti Sárkányhajó Világbajnokságot, Pattaya-Rayong, Thaiföldön. A magyar válogatott több távon képviselte Magyarországot: 200 m, 500 m és 2000 m. Az erősségünk a hosszútáv, amire rengeteget készültünk. 19 országból 4. helyen végeztünk nem egészen három másodperc lemaradással, ami egy 9:30 perces futamon szerintem nem számít soknak. Természetesen ázsiai csapatok voltak az élen. Rövid távon 200 m-en 10., 500 m-en 8. helyen értünk célba 21 ország közül.

Ázsiában több ország csapata főállásban csinálja ezt a sportot, talán ezért is ilyen szép az a 4. hely, bár nagyon szerettünk volna felállni a dobogóra. Rengeteg tapasztalatot és élményt gyűjtöttem. Hatalmas öröm volt egy ilyen nemzetközi versenyen részt venni. Nagyon profi szervezéssel és versenyzőkkel találkozhattam. Felemelő érzés volt, hogy a magyar válogatott mezében, profi sportolók között állhattam be a rajtgépbe, és mindenki egy célért küzdött: a győzelemért. Többek szerint ez volt az eddigi legerősebb világbajnokság, amelyen Magyarország részt vett. Nem véletlenül, hisz Thaiföldön mindenki ott volt, aki számít ebben a sportágban.

-Gyanítom, ezzel a sporttal itthon nem lehet sok pénzt keresni.  Vannak/voltak szponzorai? Kik támogatják a versenyzésben, utazásban?

Igen, sajnos ebből a sportból nem lehet megélni. Nem elég elterjedt sport, hogy bárki számára pénz származzon belőle, és nem olimpiai sportág.  A világbajnokságra való utazást és a nevezési díjat a Magyar Sárkányhajó Szövetség fizette. Sajnos a szállás, mezek, étkezés és az edzések, edzőtáborokban való részvétel és odautazás az már önköltséges volt. Saját szponzorom nincs, viszont a Pusztavám Községi Önkormányzat támogatott a klub felé tagdíj formájában, ami nagy terhet vett le a vállamról. Köszönöm a Polgármester Úrnak – Lisztmayer Jánosnak -, minden Képviselő-testületi tagnak és az ott dolgozóknak, hogy kérdés nélkül támogattak engem. Nagy segítséget jelentett ez nekem.

-Közelebbi, illetve hosszabb távú tervei? 

Mindamellett, hogy próbálom minél komolyabban űzni a sárkányhajó sportot, igyekszem megfelelni a családomban és a munkahelyem.  Nagy hangsúlyt fektetek most a tanulásra is. Célom a felsőfokú végzettség.  Az újabb sportcélt is kitűztük. Szeretnénk részt venni a 2020. augusztus 20-25. között megrendezésre kerülő Nemzetek Közötti Klub Világbajnokságon Franciaországban.

-Milyen a viszonya Pusztavámhoz? Hosszabb távon is itt képzeli el az életét?

A pusztavámi kötődésem szerintem mindig megmarad. Itt nőttem fel. Ezt az ember nem felejti el soha.

                                                                                                     Nagy Pál

/A képeket Czéh Márktól kaptuk/

Írj Te először kommentet "Világbajnokságon versenyzett a pusztavámi fiatal"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*