Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A Székesfehérvári Advent 2023. évi programjai

2023 december 1 @ 17:00 - 2023 december 24 @ 16:30 UTC+0

Már csak néhány nap, és kezdődik a Fehérvári Advent idei rendezvénysorozata. Székesfehérvár az ország egyik leghangulatosabb karácsonyi vásárával, fényeivel, a gyertyagyújtások előtt és után népszerű énekesek, kórusok koncertjeivel várja a városlakókat, a távolabbról érkező vendégeket. Hétköznapokon a város óvodásai, kisiskolásai mutatják be ünnepváró műsoraikat, a Városháza épületén pedig december 1. és 23. között esténként kinyílik az élő adventi naptár egy-egy ablaka. Kinyílik a Püspöki palota kapuja is: az Adventi udvarban jótékonysági és kézműves vásárt tartanak, szombatonként a gyertyagyújtás idején gyerekműsorok segítenek az ünnepre hangolódni. A programokat hagyományosan sajtótájékoztató keretében ismertették a Püspöki Palotában.

December elsején kezdődik és szenteste napjáig tart az idei Fehérvári Advent programsorozata. A belváros már készül az ünnepre: folyamatosan a helyükre kerülnek az esti sétákat hangulatossá varázsoló fények, a karácsonyi díszek, és már áll a város karácsonyfája is, amely körül idén is elindul a gyerekek kedvence, a kisvonat. Felépül a betlehem, ismét lesz hópelyhes interaktív játék a Varkocs-szobornál, a Vasvári Pál utcában pedig idén is be lehet kukucskálni a mesebeli manóváros „lakásaiba”.

Vasárnaponként – az utolsó héten pedig szombaton – koncertek várják majd a fehérváriakat a Városház téren.

A Fehérvári Advent részletes programja a www.fehervariprogram.hu  honlapon és az SZKKK Facebook-oldalán olvasható: www.facebook.com/fehervariprogram  – ezeken a felületeken az esetleges változásokról is aktuálisan lehet tájékozódni.

ÍZELÍTŐ:

December 3-án az első adventi gyertyagyújtás előtt hagyományosan a Kisangyalok karát hallhatjuk, az alkalmi kórusban idén 13 iskola 550 kisdiákja énekel ismert és kevésbé ismert karácsonyi dalokat, a kórust Polgár Zoltánné, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI pedagógusa vezényli. Az adventi gyerekkórus ötlete a Fricsay-díjas Hartyáni Mária énektanártól származik: a városban jól ismert, ma már nyugdíjas zenepedagógus kezdeményezése támogatásra talált, így lett mostanra már visszatérő, várt eseménnyé a gyerekek adventi fellépése. Az első gyertya lángja 18 órakor lobban feldr. Cser-Palkovics András polgármester és Tóth Tamás plébános atya közösen gyújt gyertyát, majd a város vezetője a Kisangyalok karának néhány tagjával közösen kapcsolja fel az ünnepi fényeket. A meghitt pillanatok után Radics Gigi adventi kiskoncertjét hallhatja a közönség. A következő alkalmakon a Vox Mirabilis Kamarakórus és Caramel, a Sing for Joy kamarakórus és Éliás Gyula, az Alba Regia Vegyeskar és a Jazzation a capella együttes műsora keretezi a gyertyagyújtás pillanatait.

Hosszú évek szép hagyománya az is, hogy hétköznap délelőttökön gyerekhangok zengik be a Városház teret, kisiskolások és óvodások mutatják be karácsonyi műsoraikat az Adventi színpadon. Ebben az évben december 7–15. között két tucat csoportot láthatnak itt szerepelni zenés, verses összeállításokkal, kis jelenetekkel, betlehemes műsorral.

Az idei Fehérvári Advent különlegessége az Ikarus Mikulásjáratdecember 1–4. között kisebb utazásra viszi az érdeklődőket az Ikarus adventi fényekkel feldíszített elektromos busza. A fényjárat pénteken és hétfőn 17.30, 18.00, 18.30 és 19.00 órakor, szombaton és vasárnap 16.00 és 19.00 óra között félóránként indul a József Attila utcából, a Skála Áruház és az ügyeletes gyógyszertár közötti útszakaszról, és ide is érkezik vissza. Az ingyenes járatra a www.fehervariprogram.hu oldalon lehet jegyet váltani.

A fehérvári gyerekek idén is találkozhatnak a Mikulással a belvárosban december 6-án. A Mikulásváró családi délután 16.30-kor kezdődik a Városház téren: a Szabad Színház interaktív műsora gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek egyaránt szól. Közös éneklés, zenélés, verstanulás, rengeteg közös játék – köztük manóképző, hógolyódobálás, fenyőszlalom, „csomagot a kéménybe”, virgácsküldés, ajándékszállítás szánkóval – szerepel a délután programjában, és természetesen egyetlen gyerek sem távozhat szaloncukor nélkül az eseményről.

Ebben az évben is élmény lesz végigsétálni a fénybe öltözött belvárosban: a Liszt Ferenc utcától a Zichy ligetig élvezhetjük a díszkivilágítást. Érdemes kitérőt tenni a Bartók Béla térre, ahol a népszerű fénygömbök állnak, a Nemzeti Emlékhely felé járók pedig ott láthatják a közkedvelt „fénybordákat”, amelyek egy része a megújult és kibővített Kori Ligetben is látványosságként szolgál.

A népszerű szabadtéri jégpálya, a Kori Liget december elsején nyit, tanítási napokon 8.00–20.00 óra között, hétvégéken és a téli szünetben pedig 10.00 és 20.00 óra között várja a korcsolyázni vágyókat.

Ebben az évben is lesz élő adventi naptára a fehérváriaknak: a fényfestésnek köszönhetően a Városháza változik át esténként mesebeli kastéllyá. Este 17.30 órakor minden nap kinyílik egy ablak, ahonnan színészek, énekesek, zeneiskolások előadásában hallhatunk majd egy-egy dalt, mesét, verset a karácsonyig tartó időszakban. Az őstermelők, kereskedők és vendéglátósok a Városház téren, a Fő utcán, a Liszt Ferenc utcában és az Alba Plaza előtti téren kínálják portékáikat, ínycsiklandozó ételeiket, italaikat a január 1-ig tartó adventi vásárban.

Karácsonyfa nemcsak a Városház téren áll majd: a néhány éve útjára indult kezdeményezés folytatásaként a Zichy liget szélén idén is tíz formás kis fenyőfa várja, hogy a fehérváriak saját készítésű díszeikkel közösségi karácsonyfává varázsolják őket. Az otthoni karácsonyfák díszítéséhez is ötletet adhatnak a Hősök terén, a „Fekvő katona szobránál” álló karácsonyfák, amelyeket a város virágkötői öltöztetnek ünnepi „viseletbe”.

A Városháza I. emeletén mézeskalács város áll advent idején: fehérvári családok, baráti társaságok és közösségek vettek részt a mézeskalácsból épült város házainak elkészítésében, díszítésében. A házak a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ felhívására készültek, a várost december 4–22. között lehet megtekinteni a Városháza 1. épületének emeletén, hétköznapokon 9.00–18.00 óra között. Magát a Városházát pedig dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezetővel lehet bejárni december 10-én, vasárnap 16.00 és 18.00 órakor: a Nyitott Városháza eseményre a www.fehervariprogram.hu oldalon, az adventi programban lehet regisztrálni.

A városi rendezvények idején mindig népszerűek a fotópontok: az itt készült képeket szívesen viszik haza, küldik tovább a családok. A Hotel Mercure Székesfehérvár Magyar Király előtt egy berendezett iglu áll, a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épülete mögött, a várkörúti buszmegállóban pedig egy másik fotópont várja az arra járókat.

Az SZKKK a városi programok szervezője, emellett saját közösségi házaiban, tereiben a városrészek lakóihoz közel is várja az ünnepre készülődőket: Csalán, Kisfaludon és Feketehegy-Szárazréten is lesz Mikulásváró, Öreghegyen, Csalán és Kisfaludon kézműves foglalkozáson, adventi koncerteken készülhetnek az ünnepre a fehérváriak. A Barátság mozi több karácsonyi témájú családi filmmel várja a nézőket, így látható lesz a Kívánság, a Kacsalábon, Az első igazi karácsony, a Masha és a medve 2. – Dupla móka és a Wonka – és a 20. évfordulón digitálisan felújítva visszatér az Igazából szerelem című klasszikus is.

December 3-a a fogyatékossággal élők világnapja, ezen a napon 10 órakor kezdődik az Ölelés az elfogadásért című program az Országalmánál, amit ép és sérült emberek fognak „körülölelni”, majd az Adventi színpadon különböző csoportos, illetve egyéni gyerek- és felnőtt produkciókat láthatnak a jelenlévők.

EGY TÁL TÖRŐDÉS címmel kezdeményezett adventi jótékonysági főzést a Fehérvári Lecsófőző Vigasság zsűrije. Adamek Balázs, Barsch Tamás, Selymes Péter, Tőkés Dániel és Ulrich Tamás advent második vasárnapján, december 10-én 10 órától a Városház téren állítja fel tűzhelyét: az üstben főtt szarvasragu-levest és a forralt bort a séfek 14 órától kínálják a Belvárosban járóknak. Tőkés Dániel séf a sajtótájékoztatón kiemelte, fontosnak tartották az összefogást, mellyel a fehérvári Befogadlak Baptista Gyermekotthont és a Fejér Vármegyei Szent György Kórház Újszülött-, Csecsemő- és Gyermekosztályát támogatják. A Fehérvár FC, a Fehérvár AV19 és az Alba Fehérvár mezeket és dedikált labdát ajánlott fel, amit elárvereznek a szervezők.

Forrás: OKK Fehérvár

Részletek

Kezdés:
2023 december 1 @ 17:00 UTC+0
Vége:
2023 december 24 @ 16:30 UTC+0
Esemény címkék:
, , ,

Helyszín

székesfehérvár belvárosa
székesfehérvári belváros
Székesfehérvár, Fejér 8000 Magyarország
+ Google Térkép