Az üzemeltető szerint nem történt környezetszennyezés Pusztavám közelében

Népszerű ajánlatok

/Cica-homok, 2019. szeptember 18. – Fotó: Nagy Pál/

Szeptember 14-én írtunk arról, hogy az MTI Országos Sajtószolgálatához eljutott, és annak honlapján megjelent közlemény szerint környezetszennyezés történhetett Pusztavám közelében, a Cica-homok nevű egykori bányatónál.

Ma kora délután Pusztavám Önkormányzata a Pusztavám Község / Gemeinde Pußtawam Facebook oldalon az alábbiakat közölte a témáról – idézzük:

„Tisztelt Lakosok!

A „Cicahomok bánya” rekultivációjával kapcsolatosan a környezetvédelmi hatóság válaszának megérkeztéig megkerestük az érintett terület tulajdonosát, a Vérteserdő Zrt-t, a következő tájékoztatást kaptuk:

Az oroszlányi községhatárban található Oroszlány VI. – barnakőszén bánya jelenlegi üzemeltetője a Vértesi Környezetgazdálkodási Kft. (2840 Oroszlány, 0210 hrsz.), mely gazdasági társaság hatályos engedélyek alapján végzi tevékenységét.

A Vértesi Környezetgazdálkodási Kft. az üzemeltetés előtt az előírásoknak megfelelően és a környezetvédelmi engedélyükhöz (KE/041/00065-17/2022) illeszkedően elvégezte a terület előkészítésének időszerű műveletét, a növényzet kezelésében – a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete mellett – társaságunk is közreműködött.

2024. tavaszán kezdődött meg a bányaterületen az üzem- és balesetvédelmi kerítés kialakítása mellett a közlekedő utak kialakítása, majd ezt követően 2024. nyarán az engedélyeknek megfelelő feltöltés folyamata.

A feltöltésre használt anyagok kapcsán azonnali tájékoztatást kértünk a Vértesi Környezetgazdálkodási Kft.-től, aki ezzel kapcsolatban a következő információt adta:

„Szeretném tájékoztatni, hogy 2024-ben eddig 5.322,84 tonna mennyiségű RCF (rekultivációs célú fedőanyag) terméket helyeztünk ki a Cica-homok bánya területére, valamint, hogy Vértesi Környezetgazdálkodási Kft. a hatályos engedélyben meghatározott előírásoknak megfelelően vizsgálja a beérkező anyagok minőségi tulajdonságait, majd a hasznosítási műveletek végén keletkező terméket ismételten akkreditált labor vizsgálja.

Szeretném megnyugtatni, hogy a laboreredmény alapján csak és kizárólag hatósági jóváhagyást követően kerülhet felhasználásra az RCF termék, tehát közös szakmai projektünk megvalósítása során teljes mértékben kizárt, hogy az érvényes engedélyekben rögzített – következésképpen a jogszabályoknak megfelelő – határértékeket bármilyen részben meghaladó terméket helyezzünk ki.”

A terület tulajdonosaként és a természeti értékek megóvása iránt elkötelezett erdőkezelőként úgy ítéljük meg, hogy a Cica-homok bánya rekultivációja az előírásoknak megfelelően zajlik.”

Eddig a tájékoztató. Amennyiben új információk jutnak birtokunkba, újra jelentkezünk.

Még valami: mint a közleményből is kiderül, a jelzett terület ugyan Pusztavámhoz van a legközelebb, de közigazgatásilag Oroszlányhoz, az Oroszlányi Járáshoz tartozik – a szerk.

Tegnap jártunk ott, a kerítésen az alábbi táblákat láttuk kihelyezve:

Korábbi írásunk a témáról:

Szennyezett anyagokat rakhattak le Pusztavám közelében

Írj Te először kommentet "Az üzemeltető szerint nem történt környezetszennyezés Pusztavám közelében"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*