„Létszámunk folyamatosan gyarapodik” – Interjú a móri úszók vezetőjével

Népszerű ajánlatok

/Úszó Nemzet Programos gyerekek – Fotó: Molnár Mihály saját archívumából/

Tavaly év vége felé váltottunk szót legutóbb Molnár Mihály Mátyással, a Móri Úszó Egyesület elnökével. Akkor főként a sportággal kapcsolatos egyéb elfoglaltságairól (a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagja) beszéltünk. Ezúttal a két évtizedes múltra visszatekintő helyi egyesület múltjáról, 2023-as évéről, eredményeikről, terveikről  kérdeztem.

-Kezdjük egy kis múltidézéssel! Mikor, kinek a kezdeményezésére alakult meg a Móri Úszó Egyesület?

A Móri Úszó Egyesület 2002-ben alakult meg, a Wekerle Sándor Szabadidőközpont megépülésével, helyi testnevelők és főleg Nagy István és Molnár István tanár urak nyomására.

-Milyen célkitűzésekkel vágtatok neki 2023-nek, mennyit sikerült ezekből valóra váltani?

A 2023-as év sok munkával és feladattal járó esztendő volt. Az Úszó Nemzet Program Tehetségkutató csoportját indítottuk el az első félévben próbaképpen az országban egyedülálló kezdeményezéssel. Ezt a programot letettük a Magyar Úszó Szövetség asztalára, és szeptembertől folytattuk a megkezdett munkát, csak már a szövetség támogatásával. Az Úszó Nemzet Programból közel 30 gyereket tudtunk beintegrálni az egyesületbe 2023-ban,  és a létszám  felét év végére le is tudtuk igazolni. Az egyesület létszáma elérte a COVID előtti létszámot, ezt óriási munka árán tudtuk elérni.

Ez mellett természetesen a versenyek sem maradtak el, egyesületünk versenyzői minden korosztályos magyar bajnokságon rajthoz álltak. Nagyon szép eredményekkel, ígéretes időkkel és döntős úszásokkal tértek haza. Ezen túl a felkészülési versenyeken elért eredmények is jók, illetve az Úszó Nemzet Programból átvett gyerekek versenyeztetését is elkezdtük.

-Kik jelenleg az egyesület legsikeresebb, illetve legígéretesebb versenyzői?

Hát erre nehéz válaszolni. Én azt mondanám inkább, hogy korosztályonként megvannak azok a versenyzők, akiknek az eredményei ígéretesek, és korosztályukban a ranglistán előkelő helyet foglalnak el.  Elsősorban azokra a versenyzőkre gondolok most, akik a Magyar Úszó Szövetség aranyjelvényes úszói: Szabó Kiss Zétény, Juhász Milán, Gelencsér Kolos, Vécsei Zita, Suralik András, Varga-Futó Dávid, Varga-Futó Dániel, Laki Zsófia, Laki Balázs. Gelencsér Kolost külön kiemelném, ő a Jövő Bajnokai Programban is benne van.

A képen balról jobbra: Varga Futó Dániel, Szarka Imre edző, Suralik András

-Mekkora összegből tud gazdálkodni egy olyan egyesület, mint a MUSZE? Hogy tudjátok ezt előteremteni, kik a legnagyobb támogatók?

Az egyesület költségvetése igen magas, 15 millió forint feletti összeggel dolgozunk. Úgy gondolom, hogy kis civil sportszervezetként ez jónak mondható. Mindenképpen szeretném kiemelni Mór Város Önkormányzatát. Segítségük nélkül nehéz helyzetben lennénk. Nagyban segítik az egyesület munkáját azok a sportági programok is, melyek az eredményesség után járó támogatások. Természetesen az egyesületi tagdíjak és a kisebb támogatók is hozzájárulnak működésünkhöz.

-Tervek 2024-re?

A terveink között szerepel továbbra is az országos bajnokságokon való indulás, de ez mellett egy építkezés is folyamatban van: az Úszó Nemzet Programból kiválogatott tehetséges gyerekeket mindenképp szeretnénk beépíteni a helyi úszósportba. Ehhez az edzői gárdát is meg kellett növelnünk, mivel  létszámunk folyamatosan gyarapodik. Én most az edzősködéstől visszaléptem. Az egyesületi elnöki mandátumom 2026-ig szól, azt természetesen megtartom, de jelenleg egy kicsit a háttérből irányítok, és ha kell, segítek. Most úgy érzem, a településemnek kell segítenem, ahol élek. Ezért elindulok a polgármesteri pozícióért. Sportvezetőként már úgy gondolom, megtettem és elértem azokat a célokat, melyeket kitűztem magam elé. Egy kicsit a közélettel és településem problémáival szeretnék foglalkozni!

                                                                    Nagy Pál

Középen: Gelencsér Kolos,  Mór Város Sportjáért Alapítvány 2023 évi Tehetség pályázat nyertese, mellette Ruff Linda elnök és Molnár Mihály kuratóriumi tag

A képen Krausz Ernő, Szabó Kiss Zétény, Juhász Milán, Remport Csanád

Írj Te először kommentet "„Létszámunk folyamatosan gyarapodik” – Interjú a móri úszók vezetőjével"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*