Új városközpont jött létre

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Nagy Pál/

Fenesi András, a Mór Városi Önkormányzat kommunikációs referense (egyben a Városi Tévé főszerkesztője)  az alábbiakról tájékoztatott bennünket:

“Mór Városi Önkormányzat sikeresen pályázott, hogy megvalósítsa a „Mór városközpontjának integrált, fenntartható és zöld megújítása” TOP-2.1.2-15-FE1-2019-00015 – című projektjét, melyre 100 %-os támogatási arányt megítélő döntés született, a város 2,257 milliárd Forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével építhette meg az új városközponti teret.

A TOP-2.1.2-15 „Zöld város kialakítása” című pályázati felhívás keretében 2.257.024.360- Ft Uniós forrásból és 43.488.543 Ft hazai költségvetési támogatásból valósult meg a TOP-2.1.2-15-FE1-2019-00015 – Mór városközpontjának integrált, fenntartható és zöld megújítása projekt. Mór Városi Önkormányzat a támogatásoknak köszönhetően a város központjában lévő egykori piac átalakításával növelni tudta zöldfelületét. Épületbontások, műemléki épület megmentése és modernizálása, parkolóhelyek kialakítása és területrendezés valósulhatott meg.

Mór városközpontja a város legfontosabb, legjellegzetesebb épületeit, zöldfelületeket, turisztikai látványosságait magában foglaló, számos közszolgáltatásnak és egyéb (pl.: gazdasági) funkciónak is helyet adó központi területe. A településvezetés által elfogadott fejlesztési stratégiákban kiemelt fejlesztési prioritásként jelent meg a helyi gazdasági és civil szereplőket célzó, a vonzó üzleti és működési környezetet biztosító, a város térségi gazdasági központi szerepét erősítő, a helyi gazdaságot és civil életet ösztönző beruházások megvalósítása. További kiemelt cél volt a zöldfelületek és a hozzájuk kapcsolódó önkormányzati tulajdonban lévő, sokszor használaton kívüli, de akár jövedelemtermelésre alkalmas infrastruktúraelemek megújítása is.

A projekt során négy épület elbontásával kompakt, egybefüggő többfunkciós központi teret alakítottak ki zöld városközpontként, és a városháza eddig bezárt udvarát is megnyitották korridorként a tér felé. Az egykor istállóként szolgált műemlék épület újjászületését követően közösségi és rendezvénytérként élhet és szolgálhatja tovább a város gazdagságának élénkítését. A kivitelezés során fontos szempont volt a megújuló energetikai elem(ek) alkalmazása is.

A projekt során elkészült egy 75 férőhelyes, egyszintes mélygarázs, annak érdekében, hogy a felszíni, korábban murvás parkolók helyén zöld városközpontot alakítsanak ki. A gazdaság élénkítése céljából ez a hangulatos zöldfelület a jövőben időszakos vásároknak, rendezvényeknek (pl. adventi vásár, termelői vásárok, borfesztivál) adhat otthont, és biztosítja a virágpiac infrastrukturális követelményeit is. A fejlesztésnek köszönhetően megoldódott a csapadékvíz elvezetése, a területrendezés és bontás, a közvilágítás kiépítése, a projektarányos akadálymentesítés és az utcabútorok beszerzése is. A projekt fizikai befejezésére 2023.12.20-án került sor.”

Átadás információink szerint februárban – a szerk.

Írj Te először kommentet "Új városközpont jött létre"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*